Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!


Actueel

Voorbeeld van klimaatneutraal bedrijf toegevoegd

april 2018

Klimaatneutraal pannenkoekenhuis Klokshuys

Robin en Nienke Klok, eigenaren van Landwinkel Klok, openen dit jaar direct naast de winkel een nieuw duurzaam pannenkoekenhuis, het Klokshuys. Robin en Nienke waren op zoek naar ideeën om het pand klimaatneutraal en kregen daarover advies van Stichting Stimular.

Landwinkel Klok biedt een uitgebreid assortiment zelf geteelde appels, peren, kersen en pruimen. Ook worden streekproducten van lokale ondernemers verkocht. Deze filosofie wil Klok ook doorvoeren in het Klokshuys. Stichting Stimular bezocht de Landwinkel en bracht daar de besparingsmogelijkheden voor de Landwinkel in kaart. Ook gaf Stimular adviezen om het pannenkoekenhuis klimaatneutraal te maken. Dit betekent dat het energieverbruik in het gebouw geen CO2-uitstoot veroorzaakt dankzij het gebruik van duurzame energiebronnen.

Zonder gas

Het terrein van Klok is niet aangesloten op het aardgasnet, maar heeft een propaantank. Klok wil graag van het propaangas af en kiest daarom voor een duurzamere oplossing: “We hebben voor het Klokshuys gekozen voor zeer goed geďsoleerde houtskeletbouw. Er komt energiezuinige vloerverwarming en we gaan verwarmen met een pelletkachel. Een pelletkachel verbrandt geperste houtkorrels. Voedselbereiding gaan we in het Klokshuys volledig elektrisch doen, zodat daar geen gas voor nodig is. Ook voor de Landwinkel stappen we over op een pelletkachel.”

De pelletkachel blijkt in deze situatie financieel de meest interessante oplossing. Als de pelletkachel aan vervanging toe is wordt waarschijnlijk voor een warmtepomp gekozen. Deze kan goed worden toegepast in het goed geďsoleerde pand. Als de Landwinkel eerst nog verder wordt geďsoleerd komt ook daar de warmtepomp in aanmerking op het moment dat de pelletkachel aan vervanging toe is. Klok heeft na de scan van Stimular wel de Landwinkel helemaal opnieuw ingericht, waarbij enkele slimme maatregelen zijn uitgevoerd waarmee de warmtevraag is beperkt. Zo zaten de oorspronkelijke ingang en kassa vol op de tocht. De ingang en kassa zijn nu verplaatst naar de zijkant van het gebouw, waardoor het comfort flink is toegenomen.

Zonnepanelen

Klok wil ook het elektriciteitsverbruik verminderen. In de winkel hing al enkele jaren zuinige T5-verlichting. Tijdens de CO2-scan bleek nog verouderde TL-verlichting aanwezig in de loods. Deze verlichting wordt binnenkort vervangen door led-buizen. In het Klokshuys komt alleen nog maar led-verlichting te hangen.

Het resterende elektriciteitsverbruik wil Klok zo veel mogelijk opwekken met zonnepanelen. Klok begint met zonnepanelen op het Klokshuys en een deel van de Landwinkel. Hiermee kan Klok nog niet volledig in het te verwachten verbruik voorzien. Klok wil eerst bekijken hoeveel elektriciteit wordt verbruikt na de opening van het Klokshuys. Dan zal blijken hoeveel extra zonnepanelen nog nodig zijn om in het eigen verbruik te voorzien.

Subsidie

Klok is blij met de ondersteuning van Stimular. “De scan en gesprekken met Stimular hebben ons verder geholpen en we weten nu goed wat we moeten doen. Ook is het fijn dat Stimular ons helpt met het beoordelen van offertes en het aanvragen van subsidies. Op diverse maatregelen zit subsidie, waaronder het vervangen van verlichting en het plaatsen van zonnepanelen en pelletkachels.”

De subsidie voor duurzame warmtebronnen, zoals pelletkachels, warmtepompen en zonneboilers is zowel voor bedrijven als particulieren. Wie ook van het gas af wil, kan een aanvraag doen voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Bron: Stichting Stimular, februari 2018

Ook aan de slag met klimaatneutraal ondernemen? Volg de klimaatneutraal introductie-cursus of kies voor een individueel adviestraject van Stimular.