Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Supporters van DuurzaamMKB.nl

Wij vinden Duurzaam Ondernemen belangrijk voor de continuïteit van onze onderneming en een goede toekomst. Duurzaam Ondernemen is het streven naar een balans tussen een goed bedrijfsrendement en zorg voor het milieu, de medewerkers en de samenleving.

Ambiance Zonwering Westland

sponsor

Raymond Sneek, directeur: "Wij besparen energie op onze koeling door het aanbrengen van nieuwe zonwering en een geavanceerd ventilatiesysteem in onze showroom. We hebben een nieuw verlichtingsplan met energiezuinige verlichting laten opstellen. Een gedeelte van het kantoor is extra geïsoleerd zodat we ook in de winter energie(kosten) besparen."

Artoek

sponsor

De kleding van Artoek wordt grotendeels op een project voor kansarme vrouwen gemaakt, ook deels op een fairtrade naaiatelier. Artoek probeert in een eenmalig-gebruik-artikelen markt, namelijk carnavalskleding, tijdloze produkten in de markt te zetten die wat langer meegaan dan gebruikelijk.

Martine Bakx: "Als ik kon toveren dan.....maar ik kan niet toveren. Ik kan wel proberen de wereld net wat meer op een sprookje te laten lijken!"

Bins Damesmode

sponsor
Hanneke Barendsen: "Zorgen voor onze wereld vind ik vanzelfsprekend. Zo zoek ik kleding van natuurlijke stoffen die geproduceerd is binnen Europa. Onze winkels worden verlicht met energiezuinige verlichting en in mijn e-mails staat een herinnering deze alleen te printen als dit nodig is."

Biological Solutions

sponsor
dhr. Hu: "Duurzaam ondernemen is voor ons het invullen van de 4 P's. People, planet, profit en passion. Een goed voorbeeld hiervan is onze MVO koffiebeker, zie www.mvobeker.nl. Hiermee willen we een bijdrage leveren aan de maatschappij, milieubelasting verminderen en aandacht vestigen op ons assortiment aan verpakkingen."

Bloembinderij Geschikt

sponsor

"In de zomer gebruiken wij veelal bio-bloemen, het afval hiervan verwerken wij weer in onze tuin."

Fixet Bouwmarkt Schoemaker

sponsor
Harry Schoemaker, directeur: "Als bouwmarkt leveren we diverse producten waarmee mensen hun woning energiezuiniger kunnen maken. Uiteraard willen we ook zelf duurzaam ondernemen. Toen ik er achter kwam dat ons energieverbruik ’s nachts aan de hoge kant was, heb ik direct tijdschakelklokken geïnstalleerd voor drankautomaten en de buiten- en reclameverlichting. Eenvoudige maatregelen die wij snel terugverdienen."

Hugo Lens Optiek

sponsor
Hugo Lens, eigenaar: “Een groot deel van de verlichting in onze winkel is al LED-verlichting. We gaan de ruiten vervangen door HR++-glas en we denken serieus na over zonnepanelen op het dak. Duurzaam ondernemen is voor ons meer dan alleen milieu. Bij de heropening van de winkel in 2009 zamelden we € 1.500 in voor Dark & Light Blind Care (tegenwoordig Light for the World). Deze stichting zet zich in voor blinden en slechtzienden in Azië en Afrika. We sponsoren diverse sportverenigingen en zijn zelf ook actief bij sportverenigingen. Ik ben zelf bestuurslid bij het Ondernemers Platform Westvoorne.”

Jumbo Bruins

sponsor

Robbert-Jan Bruins, eigenaar: "In 2009 is onze supermarkt flink uitgebreid en verbouwd en daardoor bespaar ik nu veel energie. Ik heb hierbij de ervaringen van andere supermarkten gebruikt. Overal in de winkel en op kantoor hangen nu energiezuinige hoog frequente TL-armaturen. De reclameverlichting is met LEDs en gaat een uur na sluitingstijd automatisch uit.

Ook de koelinstallatie is vervangen en daardoor veel zuiniger geworden; onder andere door het elektronische expansieventiel en een frequentieregeling. De restwarmte van de koeling wordt nu hergebruikt om het magazijn te verwarmen."

NQ Cosmetics

sponsor
Nico de Visser, Nubian Queen: "Persoonlijke verzorging houdt niet op bij je eigen lichaam, maar strekt zich uit tot de hele wereld. Dan heb je werkelijke schoonheid! NQ streeft naar milieuvriendelijke producten, verpakkingen en bedrijfsvoering. Natuurlijk groene stroom en spaarlampen en verder alles wat helpt, ook de kleine beetjes."

Secondbuy

sponsor
Joke Hommel, Secondbuy: "Ik ben er reuze trots op dat Secondbuy, tweedehands merkkleding voor dames en heren, is genomineerd voor de MVO prijs Bergen op Zoom 2012. Het Duurzaam Durven Ondernemen heeft alleen WIN WIN- situaties opgeleverd: goede kleding wordt hergebruikt en niet weggegooid, klanten zijn blij met de kleding én verkopers van de kleding verdienen nog wat aan de kleding die ze wegdoen. De nominatie is een grote stimulans om op deze weg verder te gaan."

Twigt Interieur en Kleur

sponsor
Leo Twigt, Twigt Interieur en Kleur: “We gaan al bewust om met energie. In de winkel maken we deels gebruik van spaarlampen en de winkelverlichting gaat na sluitingstijd uit. De etalageverlichting gaat vervolgens automatisch uit om 23.00 uur. Ook met de verwarming gaan we zuinig om: deuren naar onverwarmde ruimtes worden zo veel mogelijk gesloten gehouden.“

“De CO2-scan van Stimular liet zien dat er zeker nog kansen liggen om verder te verduurzamen. Naar aanleiding van het rapport heb ik een van de twee bestelbussen vervangen door een zuinigere wagen. Ook voorkom ik sluipverbruik door apparatuur volledig uit te schakelen (dus ook van de stroom af te halen).”

Van der Horst hairstylers

sponsor
Marco van der Horst, Van der Horst Hairstylers: "Duurzaam ondernemen is voor ons rekening houden met mens & milieu & kosten. Duurzaam ondernemen is in ons bedrijf steeds meer gaan leven. Naast maatschappelijke verbondenheid is duurzaamheid bij ons steeds vaker onderdeel geworden in onze bedrijfsvoering. De cursus "Duurzaam Ondernemen" heeft ons doen beseffen dat duurzaamheid ook in het MKB hand in hand kan gaan met ondernemen, en niet (altijd) geld kost maar juist kan besparen.

Om verder te verduurzamen schaffen we LED verlichting en duurzame TL verlichting aan, gaan we gasdrogen i.p.v. elektrisch drogen en plaatsen we tijdschakelaars op apparaten die na werktijd uit kunnen."

Van Groene Huize interieurbeplanting

sponsor
Robert Post: "MVO is onze missie en visie, uiteraard speelt ook het milieu hierin een belangrijke rol. Wij geven dit vorm door onder andere gebruik te maken van de energie uit de zon, een energiezuinige bestelbus, afval te scheiden en waar mogelijk opnieuw te gebruiken. Maar ook door simpel een juiste planning naar onze klanten, dit levert een besparing en vermindering in uitstoot op. Onze offertes en facturen worden online afgehandeld waardoor het papier gebruik minimaal is. Ons motto is: dat vele kleine besparingen bij elkaar een grote besparing oplevert voor zowel de portemonnee als het milieu!"

Van Willegen juwelier

sponsor

Dhr. A.M. van Willigen: "De samenleving dat ben jij" geldt uiteraard ook voor ondernemen en dat doe je dan ook bewust"
missie en maatregelen Van Willigen Juwelier

Vertigo Climbing Structures & Equipment

sponsor
"Wij hergebruiken 'bedrijfsafval' van onszelf en van andere bedrijven en we gebruiken minder milieubelastende grondstoffen en ecologisch verantwoorde materialen. Verder doen we aan energiebeheer en gebruiken we ECO-stroom."