Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Beperk toerental ventilatoren in zaalkoelers serverruimte

Proces ICT
Dit is een (erkende) maatregel uit het Activiteitenbesluit voor branche: Industrie - hout en meubel, Bouw - bouwbedrijven, Kantoren, Onderwijs, Detailhandel - overig, Handel en distributie, Bouwmaterialen - beton, Detailhandel - supermarkten, Zorg - zorginstellingen, Sport - overig, Sport - zwembaden, Bouw - installatiebedrijven, Grafische industrie, Voedingsindustrie - overig, Zorg - ziekenhuizen, Zorg - overig, Bouw - schilders en onderhoud, Voedingsindustrie - brood en banket, Voedingsindustrie - zoetwaren, Datacenters, Industrie - verf en drukinkt, Industrie - papier en karton(waren)

Beschrijving

Beperk het toerental van de ventilatoren in de zaalkoelers (computer room air handlers: CRAH’s) van de serverruimte door een toerenregeling toe te passen op de bestaande ventilatoren of door het aanschaffen van nieuwe zaalkoelers (CRAH’s) met ventilatoren met toerenregeling. De toerenregeling kan op de elektromotor geplaatst worden, in de schakelkast of in de nabijheid van de elektromotor. Toerengeregelde ventilatoren in CRAH’s kunnen op een lager toerental draaien als de hoeveelheid te verplaatsen koude lucht minder hoeft te zijn. Bijvoorbeeld als de racks niet vol zijn of omdat de buitentemperatuur laag is en er minder koeling nodig is.

Het energieverbruik van ventilatoren neemt tot de derde macht af in verhouding tot het toerental. Het verlagen van het toerental en daarmee het luchtdebiet (hoeveelheid lucht per tijdseenheid) levert een grote besparing op op het energieverbruik van de ventilatoren.

Toepasbaarheid

Deze maatregel geldt zowel voor commerciële datacenters als voor interne serverruimtes van bijvoorbeeld een ziekenhuis of kantoor. In de tekst wordt steeds gesproken over serverruimte, waarmee ook datacenters bedoeld worden.

Deze maatregel is toepasbaar in zalen waar door een koudwaternet de koude lucht wordt overgedragen aan de lucht via ventilatoren in zaalkoelers.

Milieuaspecten

Deze maatregel bespaart op het energieverbruik van de ventilatoren. In een traditioneel datacenter verbruiken ventilatoren in CRAH’s die op nominaal toerental draaien 9 tot 10% van de elektriciteit benodigd voor de ICT. Hierop is 80% te besparen.

Financiële aspecten

De meerkosten van deze energiezuinige optie verdienen zich op een natuurlijk moment binnen 5 jaar terug als er nieuwe zaalkoelers nodig zijn om de toerenregeling toe te passen. Een natuurlijk moment is in dit geval als de bestaande zaalkoelers aan vervanging toe zijn. Deze maatregel verdient zich ook op een zelfstandig moment binnen 5 jaar terug als een toerenregeling toegepast kan worden op bestaande ventilatoren. Een zelfstandig moment is ‘zo snel mogelijk’, in dit geval dus ook als de huidige zaalkoelers nog niet aan vervanging toe zijn.

Aanvullende informatie

Zie ook tip Alle energiemaatregelen voor serverruimte en datacenter. Dataopslag in de cloud is over het algemeen zuiniger dan in het eigen netwerk, zie tip Koop dataopslag duurzaam in.

Bronnen: Stichting Stimular, Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst

Geen reacties gevonden
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.