Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Powermanagement op servers

Proces ICT
Dit is een (erkende) maatregel uit het Activiteitenbesluit voor branche: Industrie - hout en meubel, Bouw - bouwbedrijven, Kantoren, Onderwijs, Detailhandel - overig, Handel en distributie, Bouwmaterialen - beton, Detailhandel - supermarkten, Zorg - zorginstellingen, Sport - overig, Sport - zwembaden, Bouw - installatiebedrijven, Grafische industrie, Voedingsindustrie - overig, Zorg - ziekenhuizen, Zorg - overig, Bouw - schilders en onderhoud, Voedingsindustrie - brood en banket, Voedingsindustrie - zoetwaren, Industrie - verf en drukinkt, Industrie - papier en karton(waren)

Beschrijving

Activeer powermanagement op servers. Daarmee stemt u de inzet van servers af op de vraag.

Een processor van een server of computer (CPU, central processing unit) gebruikt een groot deel van de elektriciteit. Ook wanneer de processor maar weinig intensief aan het werk is, wat vaak het geval is. Met power management is de kloksnelheid van de processor aan te passen afhankelijk van het aantal benodigde berekeningen per seconde door de processor. Door powermanagement werken de processoren niet continu op volle kloksnelheid. Hoe hoger de kloksnelheid waarmee de processor de berekeningen uitvoert, hoe hoger het verbruik. De processor bij een lage belasting op een lage kloksnelheid laten werken bespaart elektriciteit.

Door specificaties van de software op de server op te vragen is te herkennen of power management op de server aanwezig is. Bijvoorbeeld bij de beheerder van de ICT.

Toepasbaarheid

De maatregel is toepasbaar als de processor continu op maximale snelheid draait, bij fysieke en virtuele servers.

Deze maatregel geldt zowel voor commerciële datacenters als voor interne serverruimtes van bijvoorbeeld een ziekenhuis of kantoor. In de tekst wordt steeds gesproken over serverruimte, waarmee ook datacenters bedoeld worden.

Milieuaspecten

Deze maatregel bespaart elektriciteit.

Financiële aspecten

Deze maatregel verdient zich binnen 5 jaar terug als:

  • de serverruimte een minimaal opgesteld vermogen heeft van 5 kW. 5 kW servers zijn opgesteld in een gemiddeld bedrijf met 25 werknemers.
  • de inrichting jaarlijks minder dan 10.000.000 kWh gebruikt. Bij een hoger elektriciteitsverbruik (>= 10.000.000 kWh) zijn de terugverdientijden langer vanwege de lage energiebelasting en dus lage kosten per kWh.

Aanvullende informatie

Zie ook tip Alle energiemaatregelen voor serverruimte en datacenter. Dataopslag in de cloud is over het algemeen zuiniger dan in het eigen netwerk, zie tip Koop dataopslag duurzaam in.

Bronnen: Stichting Stimular, Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst

Geen reacties gevonden
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.