Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Filters luchtbehandeling: juiste levensduur en energielabel A+

Beschrijving

Luchtbehandeling van de binnenlucht kost veel energie maar een schone lucht is uiteraard van belang voor de mensen in een gebouw. Verminder het energieverbruik van het luchtbehandeling systeem door:

  • Luchtfilters op het juiste moment te vervangen
  • Te kiezen voor een filter met energielabel A+

Luchtbehandeling ververst, be- en ontvochtigt en/of verwarmt of koelt de lucht. Inkomende buitenlucht wordt gefilterd om (fijn)stof en roetdeeltjes te verwijderen. Binnen gezondheidsinstellingen en voedselverwerkende bedrijven worden tevens bacteriën en dergelijken onschadelijk gemaakt.

Vervang filter niet te vroeg en niet te laat

De levensduur van een filter is afhankelijk van het type filter, de gebruiksintensiteit en de mate van de luchtvervuiling, maar ligt veelal tussen de 0,5 tot 1,5 jaar.

Naarmate filters meer vervuilen neemt de weerstand toe. De ventilator moet deze weerstand overwinnen om de benodigde luchtstroom te blijven genereren. Dit kost meer energie naarmate het filter meer is vervuild. Wanneer een filter te vroeg wordt vervangen zijn de vervangingskosten hoger dan nodig, maar als het filter te laat wordt vervangen zijn de energiekosten hoger dan nodig. Het optimum van deze twee factoren ligt bij een druk van 200 tot 250 Pascal. Monitor de luchtweerstand van filters en vervang ze wanneer de weerstand is opgelopen tot 200 Pa.

Gebruik filter met energielabel A+

De onafhankelijke Eurovent-methode classificeert luchtfilters op basis van efficiënt energiegebruik (energielabel). Een duurder luchtfilter met energielabel A+ verdient zich terug in energiebesparing en levensduur.

Vraag de installateur om de levensduur van de filters in te schatten en te vervangen. Bespreek de mogelijkheden van energiebesparing van filters en controleer of het filter een gecertificeerd energielabel heeft.

Toepasbaarheid

In luchtbehandelingskasten of ventilatoren die lucht toevoegen of gerecirculeerde lucht filteren in utiliteitsgebouwen. En dus niet bij ventilatoren die alleen lucht afzuigen.

Milieu aspecten

Een vuil luchtfilter heeft negatieve consequenties voor de luchtkwaliteit en kost bovendien meer elektriciteit.

Gemiddeld bespaart een energielabel A+ luchtfilter 30 tot 40% elektriciteit voor de ventilator t.o.v. een label B en 60 tot 70% t.o.v. label D. De levensduur van een filter met A+ energielabel is bovendien 1,5 tot 2 keer langer in vergelijking met label B.

Financiële aspecten

70% van de levenscycluskosten van een luchtfilter (dus inclusief het filter zelf en de afvalverwerking) wordt veroorzaakt door het energieverbruik. De energiekosten van een luchtfilter kunnen halveren door het toepassen van een energielabel A+ filter. Dit type filter is duurder in de aanschaf maar door de elektriciteitsbesparing en langere levensduur is de terugverdientijd van een A+ filter minder dan 1 jaar.

Aanvullende informatie

Eurovent is een onafhankelijke organisatie die kwaliteitscontroles uitvoert op de filters en bij fabrikanten. Het energielabel is niet verplicht, maar de meeste fabrikanten van filters in Europa zijn er wel bij aangesloten.

Bronnen:

Geen reacties gevonden
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.