Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Gebouwbeheersysteem (GBS)

Beschrijving

Een gebouwbeheersysteem (GBS) wordt gebruikt om alle installaties, met name de elektrische en werktuigbouwkundige installaties, centraal aan te sturen en te laten samenwerken (communiceren). In de praktijk valt met een Gebouwbeheerssysteem (GBS) grote energiewinst te maken. Te vaak gebeurt het bijvoorbeeld dat een ruimte tegelijk verwarmd en gekoeld wordt.

Een gebouwbeheerssysteem is één centrale regeling voor de verwarming, koeling en luchtbehandeling en bestaat uit een fysieke component en uit software. De fysieke component is in de regelkast aanwezig. De regelkast staat meestal in de ketelruimte of bij de luchtbehandelingskast. Het gebouwbeheersysteem is gekoppeld aan internet of aan te sluiten op een computer om instellingen en de werking van de installaties af te lezen of om instellingen te wijzigen.

Op de besturingskast zijn alle hoofdcomponenten van de drie installaties aangesloten, zoals de ketel, de CV-pompen, de koelmachine, de koelwaterpompen en de ventilatoren in de luchtbehandelingskast, maar ook temperatuurmeters van het cv-water en lucht in de luchtbehandelingskast, de buitentemperatuurmeter en ruimtethermostaten. Voor het slim kunnen regelen zijn vaak de CV-pomp, de koelpomp en de ventilatoren frequentiegeregeld. In het gebouwbeheersysteem zijn verschillende instellingen (setpoints) op te geven. Bijvoorbeeld onder welke condities te verwarmen en onder welke condities te koelen, en kloktijden voor dag- en nachtstand en vakantie- en feestdagen. Maar ook de relatie tussen buitentemperatuur en de aanvoertemperatuur van het CV-water en opwarmsnelheid van het gebouw. Zie ook tip Weersvoorspellende regeling.

Het gebouwbeheersysteem analyseert automatisch en stuurt automatisch bij. Meestal is ook een rapportagefunctie aanwezig voor het visualiseren en analyseren van bepaalde waarden. Zie ook tip Analyseer data van slimme energiemeter. Bijvoorbeeld de relatie tussen de binnentemperatuur, buitentemperatuur en de aanvoertemperatuur van het ketelwater. Ter controle of het gebouwbeheersysteem optimaal werkt. Zie ook tip Gebouwbeheersysteem.

Tip: zorg voor een gebruiksaanwijzing van het GBS met een overzicht van de instellingen. Dit maakt controle van de instellingen mogelijk.

Met ISSO-publicatie 115 krijgt de gebouwbeheerder een richtlijn voor het in kaart brengen van de ontwerpeisen voor een gebouwbeheersysteem. De publicatie beschrijft het doel van een gebouwbeheersysteem, het facilitaire proces, welke vier soorten gebruikers (persona’s) een gebouwbeheersysteem in de meeste situaties heeft en een eisenpakket voor gebouwautomatisering en -beheer. Daarnaast komen in de publicatie ook een quickscan voor de bepaling van het algemene uitrustingsniveau en de specifieke uitwerking op uitrustingsniveau aan bod. De ISSO-publicatie bevat verder een begrippenlijst en een lijst met relevante afkortingen zodat iedereen dezelfde ‘taal’ spreekt. ISSO-publicatie 115 is beschikbaar via kennisbank.isso.nl.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is toepasbaar als klimaatinstallaties (verwarming, koeling, luchtbehandeling) ieder hun eigen regeling hebben.

Milieu aspecten

Door één centrale regeling voor de verwarming, koeling en luchtbehandeling toe te passen, is het niet meer mogelijk om gelijktijdig te verwarmen en te koelen. Dit is een besparing op het energieverbruik van de verwarming en de koeling.

Financiële aspecten

De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug. Vraag een offerte aan.

Bron: Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst, ISSO, Stimular

Geen reacties gevonden
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.