Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Vervang halogeenlamp

Proces Verlichting
Dit is een (erkende) maatregel uit het Activiteitenbesluit voor branche: Industrie - hout en meubel, Bouw - bouwbedrijven, Kantoren, Onderwijs, Detailhandel - overig, Handel en distributie, Bouwmaterialen - beton, Detailhandel - supermarkten, Zorg - zorginstellingen, Recreatie - restaurants en cafés, Detailhandel - tankstations, Sport - overig, Recreatie - hotels, Sport - zwembaden, Bouw - installatiebedrijven, Grafische industrie, Landbouw - land- en tuinbouw, Voedingsindustrie - overig, Zorg - ziekenhuizen, Zorg - overig, Bouw - schilders en onderhoud, Landbouw - veeteelt, Voedingsindustrie - brood en banket, Voedingsindustrie - zoetwaren, Industrie - rubber en kunststof, Autobranche - garage en handel, Datacenters, Industrie - verf en drukinkt, Industrie - papier en karton(waren), Autobranche - wasinrichting

Beschrijving

Halogeenlampen mogen vanaf 1 september 2018 niet meer in de handel worden gebracht. Veel halogeenlampen zijn door energiezuinigere lampen in de bestaande armatuur te vervangen.

Halogeenlampen worden gebruikt als accentverlichting en voor buitenverlichting. Halogeenverlichting binnen is voor het belichten van bijvoorbeeld bureaus, leestafels, kunstobjecten, muren, vloeren, wanden en plafonds. Voor de halogeenlampen gaat het om laagspanning halogeen (12V-lampvoet GU5,3) en hoogvolt halogeen (230V-lampvoet GU10). Buiten gaat bijvoorbeeld om verlichting voor het aanlichten van gebouwen, verlichting op parkeerterreinen, contourverlichting van (bedrijfs-) terreinen, oriëntatieverlichting, beveiligingsverlichting, tuin- en sfeerverlichting, floodlights. Het gaat meestal om buitenverlichting in wand- of mastuitvoeringen (paaltopuitvoeringen).

Alternatieven zijn:

  • led-lampen
    Halogeenlampen voor accentverlichting zijn vaak maar nog niet altijd door led-lampen te vervangen in de bestaande armaturen. Bij vervanging van halogeen door led, moet soms ook de trafo vervangen worden. Bij oude transformatoren (220/12 Volt) is het mogelijk de halogeenlampen 1 op 1 te vervangen; bij elektrische transformatoren moeten deze door geschikte led-drivers worden vervangen. Een optie is om de steekfittingen te vervangen door hoogvolt GU10 bajonetfittingen. Dit maakt de (vaak dure) led-drivers overbodig en geeft meer mogelijkheden tot dimmen.
  • natriumlampen, met name voor buitenverlichting, zie tip Natriumlamp

Een halogeenspotje vervangen is minder eenvoudig dan een gloeilamp vervangen vanwege de grote diversiteit (aan fittingen, hoog/laagspanning). Milieu Centraal maakte voor consumenten een keuzehulp die miskopen helpt voorkomen.

Toepasbaarheid

Meestal is een lamp te vinden die in de bestaande armatuur past.

Milieuaspecten

Minder elektriciteit.

Financiële aspecten

De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug en is daarom voor meerdere branches/situaties erkend, maar met verschillende randvoorwaarden. Bekijk de randvoorwaarden op de website van Infomil, tabel 1 (Bedrijfstakken met erkende maatregelen voor energiebesparing), tweede kolom (Bijlage 10): Uittreksel per branche.

Aanvullende informatie

Doelmatig beheer en onderhoud (DBO)

Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig onderhoud en beheer nodig is. Stimular verwacht dat toezichthouders op hoofdlijnen / steekproefsgewijs zullen beoordelen hoe u voldoet aan deze maatregelen. Als op een enkele plek het beheer en onderhoud onvoldoende is, zal dat geen probleem zijn. Als er op meerdere plekken sprake is van achterstallig of onvoldoende beheer en onderhoud, zal de toezichthouder daar waarschijnlijk wel een punt van maken en uw vragen hoe u de DBO-maatregelen beter gaat borgen.

Voor verlichting zijn de DBO-maatregelen:

  • Periodiek schoonmaken van armaturen, lampen, reflectoren en bijhorende schakelingen en regelingen.
  • Tijdig defecte lampen vervagen.
  • Aanpassen van het verlichtingsniveau aan de activiteit. Zie tip Dim verlichting wanneer minder licht nodig is

Bron: Stichting Stimular, Infomil, Kennisbank Energiebesparing en Winst

Geen reacties gevonden
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.