Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Weersvoorspellende regeling

Dit is een (erkende) maatregel uit het Activiteitenbesluit voor branche: Detailhandel - overig, Detailhandel - supermarkten

Beschrijving

Een gebouwbeheersysteem met weersvoorspelling houdt rekening met de weersverwachting. Als het overdag warm zal worden, door bijvoorbeeld zonneschijn, zal het gebouwbeheersysteem hiermee rekening houden door de verwarming tijdig minder hoog te zetten zodat het niet warmer wordt dan de ingestelde temperatuur.

Een gebouwbeheersysteem bepaalt op basis van de actuele buitentemperatuur en binnentemperatuur de benodigde temperatuur van het cv-water. Als het in de ochtend koud is zal het gebouwbeheersysteem de ketel op een hoge temperatuur regelen en wordt het gebouw snel naar de ingestelde binnentemperatuur verwarmd. Maar als het overdag vervolgens buiten warm wordt, is het in het gebouw warmer dan beoogd.

In de besturingskast wordt hardware aangebracht waarop de weersverwachting (bijvoorbeeld via een abonnement bij MeteoConsult) binnenkomt. Meteogegevens zijn op postcodeniveau. De hardware wordt gekoppeld met het gebouwbeheersysteem. In het gebouwbeheersysteem zijn instellingen op te geven voor de voorspellende regeling.

Toepasbaarheid

Een weersvoorspellende regeling is toepasbaar op een met internet verbonden gebouwbeheersysteem (GBS). Zie ook tip Gebouwbeheersysteem.

Milieu aspecten

Het beperken van overbodig verwarmen is een besparing van circa 4% op het gasverbruik van de verwarmingsinstallatie.

Financiële aspecten

De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug. Vraag een offerte aan.

Aanvullende informatie

Erkende maatregel voor energiebesparing

Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat bedrijven en organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is voor een of meerdere branches rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (zo snel mogelijk) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de tip Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van Infomil staat per branche een overzicht van de erkende maatregelen met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.

Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van erkende (energie)maatregelen.

Voor ruimteverwarming zijn de DBO-maatregelen:

Bron: Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst

Geen reacties gevonden
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.