Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Efficiënt reinigen en ontvetten

Beschrijving

Reinig en ontvet minder milieubelastend door de volgende maatregelen toe te passen:

 1. Reinig en ontvet minder.
  • Laat reinigen achterwege indien het onderdeel (of de motor) niet vet en vuil is. Alleen reinigen en ontvetten als dit echt nodig is.
  • Reinig alleen dat deel van het voorwerp dat ontvet moet worden.
 2. Vervang het reinigen met organische oplosmiddelen (oplosmiddelreiniger) door reinigen met warm water. Eventueel met een milieuvriendelijk ontvettingsmiddel. Overleg met de leverancier en test de middelen.
 3. Kies indien een oplosmiddelreiniger nodig is voor hoogkokende alifatische koolwaterstoffen. Gebruik organische oplosmiddelen enkel bij hardnekkig vet en vuil, best met een goede afzuiging.
 4. Voorkom verdamping van oplosmiddelreiniger.
  • Reinig en ontvet zoveel mogelijk met een gesloten automatische sproei- of dompelinstallatie.
  • gebruik koud- en warmontvetbakken met deksel. Zorg dat de deksel na gebruik gesloten wordt.
  • Sluit voorraden goed af.
  • Bewaar poetsdoeken in een afgesloten kastje.
 5. Gebruik ontvetter zuinig.
  • Breng ontvetter op met een kwastje.
  • Breng ontvetter op met plunjerkan / plantenspuit. Zo kan het middel op de juiste wijze gedoseerd worden.
 6. Voorkom morsen en lekken.
  • Ontvetter in een vat met tapkraan. Bij het overschenken van de ontvetter in een beker of blikje vanuit een grote jerrycan wordt snel gemorst. Een vat met een tapkraan is een handig hulpmiddel voor de juiste dosering zonder morsen. Een vat met tapkraan kan bestaan uit een eenvoudige plastic jerrycan met onderin een tap of een volledig op veiligheid gekeurd vat met alle voorzieningen.
  • Breng ontvetter op met plunjerkan / plantenspuit. Dit voorkomt morsen. Bij omvallen loopt de ontvetter er zeer langzaam uit, doordat de lucht via een ontluchtingsgaatje binnenstroomt.
 7. Kies voor een leverancier die de ontvetter ophaalt voor verwerking en hergebruik.
 8. Leg poetsdoeken altijd op dezelfde plaats terug voor hergebruik. Liefst in een afgesloten kastje om verdamping van oplosmiddelreiniger tegen te gaan.
 9. Gebruik herbruikbare, wasbare poetsdoeken. Bepaalde firma´s leveren herbruikbare poetsdoeken, halen ze op, wassen ze en brengen ze terug. Voor firma´s met een hoog verbruik aan poetsdoeken wordt op deze manier veel afval vermeden.

Registreer het verbruik van ontvetter, zodat inzicht in het verbruik wordt verkregen en relevante maatregelen genomen kunnen worden. Registratie maakt ook mogelijk de effecten van besparende maatregelen te controleren.

Toepasbaarheid

De maatregelen zijn van toepassing op bedrijven die onderdelen en/of voertuigen reinigen en ontvetten. Een verzinkte plunjerkan is niet geschikt voor waterverdunbare ontvetters.

Milieu aspecten

Vermindering van de inkoop van ontvetter, hoeveelheid gevaarlijk afval en oplosmiddelemissies naar de lucht. Bij het opbrengen van ontvetter met een plunjerkan is een besparing van minimaal 25% mogelijk. Bovendien is de plunjerkan voorzien van een vlamscherm wat de veiligheid verhoogt.

Financiële aspecten

In de meeste gevallen gaat het om een organisatorische aanpassing, er zijn veelal geen extra kosten.

Milieuvriendelijke middelen kunnen echter iets duurder zijn dan standaard middelen.
De kosten van een 2 liter plunjerkan bedragen ongeveer € 60,‐ die van een 4 liter plunjerkan ongeveer € 80,‐. Een vat met tapkraan kost € 20,‐ tot € 180,‐ (afhankelijk van het type).

Besparingen op inkoopkosten van ontvetter en afvoerkosten gevaarlijk afval.

Bron: Infomil

Geen reacties gevonden
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

 • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.