Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Scheiden van kunststoffen

Branche: Autobranche, Bouw - installatiebedrijven, Bouwmaterialen - Beton, Cultuur, Detailhandel - overig, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Grafische industrie, Handel en distributie, Hout- en meubelindustrie, Metalektro, Overige branches , Recreatie - hotels, Recreatie - overig, Voedingsindustrie, Zorg - dierenartsen, Zorg - zorginstellingen
Proces: afvalscheiding
Thema: Bedrijfsafval

Beschrijving

Afvalscheiding van kunststof verpakkingsfolie (zakken, hoezen, stretch- en krimpfolie, etc.), kunststof bakken en emmers.

Toepasbaarheid

 1. Verpakkingsfolies (LDPE, LLDPE, HDPE en PP) altijd scheiden, met uitzondering van folies die niet recyclebaar zijn.
 2. Bakken en emmers van HDPE en PP scheiden als er meer vrijkomt dan 240 liter in elkaar gestapelde bakken of emmers (ca. 20 kilogram; ca. 100 emmers van 10 liter).
 3. Bioplastic (PLA) kan niet apart ingezameld worden en moet bij het restafval. PLA is biologisch afbreekbaar, alleen niet snel genoeg om het te composteren.

De folies en emmers dienen van elkaar en van de rest van het bedrijfsafval gescheiden te worden in door de inzamelaar/sorteerder te adviseren kunststofzakken of ander inzamelmiddel.

In de regel moeten verpakkingen zijn geledigd en niet vervuild met plakband, nietjes, stickers van papier of andere kunststoffen en andere materialen als karton, hout, metalen, veegvuil e.d. Vraag uw inzamelaar naar de acceptatiecriteria. Niet-recyclebaar en dus niet verplicht om gescheiden te houden zijn:

 1. folies en emmers met een organische vervuiling (olie, vetten, voedselresten, enz.);
 2. laminaatfolies;
 3. verpakkingen van en met gevaarlijk afval;
 4. blisterverpakkingen;
 5. folies en emmers die door klanten/gasten bij het restafval zijn gedaan.

Tot slot kunt u uw leverancier vragen om:

 1. speciale verwijderingssystemen, zoals voor koffiebekers, kitkokers, Big Bags, kunststofflessen, jerrycans, vaten, kratten, pallets, etc.;
 2. de hoeveelheid omverpakking en transportverpakking tot een minimum te reduceren en eenduidige materiaalsoorten toe te passen (bijvoorbeeld verpakkingsfolies, plakband en etiketten en dergelijke van één soort kunststof, bijvoorbeeld LDPE);
 3. alleen onbedrukte, doorzichtige folies te gebruiken, wat het recyclageproces vereenvoudigt en daarmee de kosten verlaagt;
 4. verpakkingen waarin recyclagemateriaal is verwerkt; dit gaat doorgaans niet ten koste van de kwaliteit van de verpakkingen en het hergebruik van afvalstoffen wordt bevorderd.

Milieu aspecten

Vermindering van de hoeveelheid restafval.

Financiële aspecten

Afvalscheiding van de bovengenoemde kunststoffen is in het algemeen min of meer kostenneutraal. Daarbij geldt dat hoe minder vervuild de afvalstroom is, hoe hoger de waarde. U kunt uw kosten beperken door de gescheiden kunststoffen zelf weg te brengen naar een innamepunt of gebruik te maken van de retourlogistiek (in voorkomende gevallen) van uw groothandel en/of distributiecentrum. Bespreek met uw oudpapierinzamelaar (of andere inzamelaar) of deze gelijktijdig met het papier ook het gescheiden kunststofafval kan meenemen.

Aanvullende informatie

 • VMK , Vereniging Milieubeheer Kunststofverpakkingen.
 • NRK , Brancheorganisatie voor de rubber- en kunststofindustrie.

Bron: Infomil / Stichting Stimular

 
tip Naam: M. Olijdam
Bedrijfsnaam: stichting Stimular
Homepage: www.stimular.nl
Datum: 19-03-2007
Kijk ook eens op: www.knapzak.nl
Voeg uw reactie toe
Uw naam:
Bedrijfsnaam:
Homepage:
Email:
(optioneel, wordt niet getoond)
Telefoonnummer:
(optioneel, wordt niet getoond)
Reactie:
Type hier de code uit het plaatje hiernaast.