Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Scheiden van kunststoffen

Dit is een (erkende) maatregel uit het Activiteitenbesluit voor branche: Autobranche - autoschadeherstel, Autobranche - garage en handel, Autobranche - wasinrichting, Bouw - schilders en onderhoud, Bouwmaterialen - beton, Cultuur - evenementen, Cultuur - musea, Cultuur - overig, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Detailhandel - overig, Grafische industrie, Handel en distributie, Industrie - hout en meubel, Industrie - papier en karton(waren), Landbouw - land- en tuinbouw, Landbouw - veeteelt, Natwasserijen, Recreatie - congreslocaties, Recreatie - restaurants en cafés, Recreatie - hotels, Recreatie - overig, Voedingsindustrie - brood en banket, Voedingsindustrie - zoetwaren, Voedingsindustrie - overig, Zorg - ziekenhuizen, Zorg - zorginstellingen, Zorg - overig

Beschrijving

Afvalscheiding van kunststof folie (verpakkingen, zakken, hoezen, stretch- en krimpfolie, etc.), kunststof bakken en emmers. Deze dienen van elkaar en van de rest van het bedrijfsafval gescheiden te worden in door de inzamelaar/sorteerder te adviseren kunststofzakken of ander inzamelmiddel.

U kunt uw leveranciers vragen om:

 1. speciale verwijderingssystemen, zoals voor koffiebekers, kitkokers, Big Bags, kunststofflessen, jerrycans, vaten, kratten, pallets, etc.;
 2. de hoeveelheid omverpakking en transportverpakking tot een minimum te reduceren en eenduidige materiaalsoorten toe te passen (bijvoorbeeld verpakkingsfolies, plakband en etiketten en dergelijke van één soort kunststof, bijvoorbeeld LDPE);
 3. alleen onbedrukte, doorzichtige folies te gebruiken, wat het recyclageproces vereenvoudigt en daarmee de kosten verlaagt;
 4. verpakkingen waarin recyclagemateriaal is verwerkt; dit gaat doorgaans niet ten koste van de kwaliteit van de verpakkingen en het hergebruik van afvalstoffen wordt bevorderd.

In de regel moeten verpakkingen zijn geledigd en niet vervuild met plakband, nietjes, stickers van papier of andere kunststoffen en andere materialen als karton, hout, metalen, veegvuil e.d. Vraag uw inzamelaar naar de acceptatiecriteria.

Toepasbaarheid

 1. Verpakkingsfolies (LDPE, LLDPE, HDPE en PP) altijd scheiden, met uitzondering van folies die niet recyclebaar zijn.
 2. Bakken en emmers van HDPE en PP scheiden als er meer vrijkomt dan 240 liter in elkaar gestapelde bakken of emmers (ca. 20 kilogram; ca. 100 emmers van 10 liter).
 3. Bioplastic (PLA) kan apart ingezameld worden om te composteren, bijvoorbeeld bekertjes bij festivals. Het mag dan niet gemengd zijn met andere kunststoffen. PLA is biologisch afbreekbaar, alleen niet altijd snel genoeg om het (op natuurlijke wijze) te composteren.

Niet-recyclebaar en dus niet verplicht om gescheiden te houden zijn:

 1. folies en emmers met een organische vervuiling (olie, vetten, voedselresten, enz.);
 2. laminaatfolies;
 3. verpakkingen van en met gevaarlijk afval;
 4. blisterverpakkingen;
 5. folies en emmers die door klanten/gasten bij het restafval zijn gedaan.

Milieu aspecten

Vermindering van de hoeveelheid restafval.

Financiële aspecten

Afvalscheiding van de bovengenoemde kunststoffen is in het algemeen min of meer kostenneutraal. Daarbij geldt dat hoe minder vervuild de afvalstroom is, hoe hoger de waarde. U kunt uw kosten beperken door de gescheiden kunststoffen zelf weg te brengen naar een innamepunt of gebruik te maken van de retourlogistiek (in voorkomende gevallen) van uw groothandel en/of distributiecentrum. Bespreek met uw oudpapierinzamelaar (of andere inzamelaar) of deze gelijktijdig met het papier ook het gescheiden kunststofafval kan meenemen.

Aanvullende informatie

 • VMK , Vereniging Milieubeheer Kunststofverpakkingen.
 • NRK , Brancheorganisatie voor de rubber- en kunststofindustrie.

Bron: Infomil / Stichting Stimular

Naam: Asselbergs Bedrijfsnaam: Interpak Datum: 30 augustus 2007 De gebruikte koffiebekers gaan weer met het plastic afval mee

"Gebruikte plastic koffiebekers werden eerst afzonderlijk ingezameld in zakken. Een gespecialiseerd recyclingbedrijf haalde de bekers echter pas op bij een bepaalde minimale hoeveelheid. Die zakken lagen soms weken te stinken, voordat ze werden opgehaald. Daaruit bleek dat we té weinig afval produceerden om het plan succesvol te maken. Bovendien moest het bedrijf wel apart betaald worden. Daar zijn we dus van afgestapt. De bekers worden nu, samen met het andere plastic, door één bedrijf opgehaald."

Bron: Eendrachtbode, de Thoolse courant, augustus 2007
Naam: Bedrijfsnaam: Gebroeders Peters Datum: 27 augustus 2007 Scheiden van papier en folie scheelt 35% in afvalkosten!

Gebroeders Peters, een groothandel in meubel- en woningfournituren, is papier en verpakkingsfolie gaan scheiden van het restafval. De hoeveelheid restafval is gedaald van 2.200 tot 240 liter per week.

De folie wordt verzameld in oude (kunststof) zakken. De afvalinzamelaar voert dit samen met het oud papier gratis af. Het bedrijf bespaart hiermee zo'n € 540 per jaar op de € 1.500 die men eerst per jaar betaalde!

Bron: Milieutips voor het midden- en kleinbedrijf, Stichting Stimular, 2007
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

 • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.