Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Verminder het papiergebruik

Beschrijving

Gebruik beide kanten van het papier

 1. Beschrijf papier aan twee kanten.
 2. Gebruik aan één zijde gebruikt papier als kladpapier of als proefprintpapier.
 3. Print en kopieer dubbelzijdig.

Minder printen

 1. Rouleer informatiestukken in plaats van kopieën te verstrekken.
 2. Maak voor interne memo´s gebruik van e-mail of een mededelingenbord. Hierbij moet worden voorkomen dat elke medewerk(st)er de memo alsnog uitprint. Belangrijke memo´s kunnen daarom beter dubbelzijdig gekopieerd en verspreid worden.
 3. Stel de printer zo af dat niet vooraf of achteraf een blanco blad wordt doorgedraaid.
 4. Zorg dat medewerkers regelmatig de door hen geprinte opdrachten bij de printer ophalen. Dit voorkomt dat een grote stapel afgedrukt papier ontstaat, waarin de printopdrachten moeilijk terug te vinden zijn. Zie ook tip Follow-me printing.
 5. Kopieer verkleind waar het lettertype dit toelaat.
 6. Kies voor een milieubewuste huisstijl. De huisstijl kan een belangrijke bijdrage leveren aan de vermindering van het papierverbruik. Het lettertype, de regelafstand en de lay-out bepalen hoeveel informatie op een pagina kan. Maar ook geldt: hoe meer kleuren, hoe meer inktverbruik en verontreiniging. Dus print zo weinig mogelijk uit op een kleurenprinter.

Vaak worden laptops of Ipads ingezet om het papierverbruik te verminderen. Het lezen van stukken op een laptop of Ipad is niet per se duurzamer dan het lezen van een papiertje. Als voorbeeld: als je iets driemaal download, had je het beter de eerste keer kunnen printen. Een laptop of Ipad heeft echter heel veel andere mogelijkheden die papier niet heeft. Dat kunnen redenen zijn om (toch) meer gebruik te gaan maken van laptops en Ipads. De papiersector geeft hier informatie over papier versus digitaal:

Goed onderhoud

 1. Voorkom kopieerproblemen door de pakken papier op een droge, niet te warme plaats te bewaren, papier zo lang mogelijk in de verpakking te laten en de kopieermachine niet op onbeheerde plaatsen te installeren.
 2. Laat printers en kopieerapparaten regelmatig onderhouden en neem de voorschriften van de leverancier in acht om te voorkomen dat de apparaten slechte afdrukken maken.

Algemeen

 1. Registreer het papierverbruik. Systematische registratie kan de aanzet vormen tot zuiniger gebruik van papier. Registreer hiertoe de inkoop en het gebruik per printer en/of kopieerapparaat (gebruik hiervoor niet de kopieënteller, want die telt de pagina´s en niet de vellen).
 2. Licht de werknemers voor over de mogelijkheden tot minder papiergebruik.

Toepasbaarheid

Deze maatregelen zijn van toepassing voor bedrijven met een kantoor en/of administratie.

Milieu aspecten

Het papiergebruik neemt af, en er ontstaat minder papierafval. Ook vermindert het elektriciteitsgebruik van de printer/kopiër.

Papierbesparing levert ook een flinke bijdrage aan vermindering van (indirect) energieverbruik. De energie die wordt gebruik bij de productie van papier en toners is vele malen hoger dan de energie die nodig is om het papier te bedrukken.

Financiële aspecten

De investeringen zijn over het algemeen nihil. In de meeste gevallen gaat het om een organisatorische aanpassing. De besparing op inkoop van papier is afhankelijk van de maatregel en de mate waarin deze wordt toegepast.

Bron: Infomil

Naam: Nico van Schagen Bedrijfsnaam: Schipper Kozijnen Datum: 15 October 2013 Wij gaan onze salarisstrook per mail versturen. Op jaarbasis scheelt dat alleen aan portokosten al ongeveer € 1.200. Daarnaast hebben we minder handelingen en meer dan 2.000 enveloppen minder nodig.

Bron: Duurzaamheidskring Hoorn, okt. 2013
Naam: Wim Sterkenburg Bedrijfsnaam: Woonstede Ede Datum: 14 August 2008 We zijn naar het papier gaan kijken en hebben de kopieermachines vervangen. We zijn terug gegaan van 34 naar 14 machines, die nu ook kunnen printen, scannen en faxen. Dat scheelt in energie en in het gebruik van toner. We besparen nu, vier maanden na ingebruikname, al 10 procent op papier. Dat komt voor een deel omdat we dubbelzijdig zijn gaan afdrukken. Maar ook omdat iedere medewerker kan printen, wanneer hij bij de printer zijn toegangspas van het gebouw aanbiedt.
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

 • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.