Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Efficiënt koelen

Beschrijving

Op gebouwkoeling kan met simpele maatregelen bespaard worden.

Regeling

 1. Zorg dat de koeling niet aan kan als de verwarming aan staat. Controleer de regeling / afstemming met de verwarming. Zie ook de top Stel een dode zone in tussen koelen en verwarmen.
 2. Stel de thermostaat in op 23 of 24 °C in plaats van 20 °C. Er hoeft dan namelijk minder gekoeld te worden.
 3. Zorg dat het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur niet groter is dan 5 °C (topkoeling). Als dit verschil groter wordt stijgt het energieverbruik. Het energieverbruik van de airconditioning wordt bepaald namelijk door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Gebruikers ervaren een te groot temperatuurverschil over het algemeen ook als onprettig.

Techniek

 1. Koel door warmteoverlast bij de bron af te zuigen. Toepasbaar bij ruimten met een of meerdere apparaten met een hoge warmteproductie en daarmee een te hoge binnentemperatuur. Bijvoorbeeld een serverruimte, een ruimte met kopieerapparatuur of een ruimte met compressoren.
 2. Onderzoek bij mechanisch geventileerde gebouwen of nachtventilatie mogelijk is. Lees de tip Zomernachtventilatie.
 3. Koel bij lage buitenluchttemperatuur rechtstreeks met buitenlucht (via een warmtewisselaar). Zie de tip Koel met koude buitenlucht – vrije koeling.
 4. Zorg ervoor dat de condensor – waarmee de koelmotor zijn warmte naar buiten afvoert – op een zo koel mogelijke plaats staat. De condensor kan zijn warmte dan goed kwijt. Zet deze dus niet in de zon, op een plat zwart dak of in een hoekje. Lees meer in de tip Goede luchtstroming langs de condensor van de gebouwkoeling. Zorg dat een airco de warme lucht niet terug de ruimte in blaast.
 5. Isoleer de leidingen van de koelmotor naar de airco. Dat voorkomt dat er onderweg koeling verloren gaat.
 6. Onderhoud de verdampers goed.
 7. Maak platte daken nat. Dat houdt de ruimte eronder koel.

Gedrag 

 1. Zorg dat er zo min mogelijk warmte van verlichting moet worden gekoeld. Gebruik daarom energiezuinige lampen, die geven in tegenstelling tot bijvoorbeeld gloeilampen nauwelijks warmte af.
 2. Maak gebruik van de zonwering. Lees meer in de tip Zonwering.
 3. Houd in een ruimte die wordt gekoeld ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Als er warme buitenlucht binnenkomt, doet die het effect van de koeling volledig te niet.
 4. Doe verlichting, computer en andere apparatuur uit als de ruimte verlaten is. Lees meer in de tip Zet apparatuur uit buiten werktijd.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is toepasbaar daar waar gebruik gemaakt wordt van airconditioning, vooral in winkels en showrooms.

Milieu aspecten

Vermindering van het energieverbruik voor ruimtekoeling.

Financiële aspecten

Afhankelijk van de relevante maatregelen. Deze maatregelen verdienen zich over het algemeen in korte tijd terug.

Aanvullende informatie

Als het koelvermogen op gebouwniveau meer is dan 12 kW, dan moet je iedere vijf jaar het systeem laten keuren. Bekijk de infographic over de EPBD Aircokeuring

Bron: Infomil, Energiecentrum

Naam: Bedrijfsnaam: ING Datum: 02 August 2016 ING bespaart energie en geld met periodieke aircokeuring

Iedere vijf jaar moeten gebouweigenaren -en beheerders hun koel- en klimaatinstallaties laten keuren. Om te voldoen aan de installatiekeuring heeft ING het structureel onderhoud van de installaties van haar gehele gebouwenportfolio ondergebracht bij Strukton, Veolia en ENGIE.

Zij voeren ook de keuringen uit. De bank ervaart vooral voordelen van een goed afgesteld airco-systeem: het energieverbruik is lager en het binnenklimaat is verbeterd.

De aircokeuring is een verplichting uit de EPBD-wetgeving die sinds eind 2013 van kracht is. ‘De onderhoudsbedrijven van onze koelsystemen zijn gecertificeerd om de keuring uit te voeren’, vertelt Arie Maarten de Bruin, portfoliomanager Bouw & Techniek bij ING. ‘Een inspecteur checkt of de systemen technisch nog steeds zijn afgesteld zoals ze zijn ontworpen. Voorheen merkten we kleine afwijkingen niet op, terwijl die wel degelijk gevolgen hebben voor het binnenklimaat en het energieverbruik. Door periodiek te controleren of de afstellingen van de systemen nog juist zijn, bespaar je energie én geld. En voor de medewerkers betekent het een comfortabelere werkplek.’

Strukton was al verantwoordelijk voor het structureel onderhoud van de koelingsinstallaties van de ING-panden in Amsterdam en Leeuwarden. ‘Het was logisch dat de zittende onderhoudspartijen ook de keuringen gingen doen’, vertelt Gerrit de Boer van Strukton. ‘... Problemen die tijdens de keuring aan het licht komen, pakken we tijdens de onderhoudsbeurten aan. ...'

Het keuringsprogramma bij ING moet deze zomer gereed zijn. ‘Daarna vinden er herstelacties plaats’, aldus De Bruin. ‘Uit de keuringen is bijvoorbeeld gebleken dat bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn. Dat gebeurt in deze fase. Als we helemaal rond zijn, vindt er een evaluatie plaats. En spreken we af welke installaties we vaker moeten checken. Zo hebben we een kantoorpand naast bomen waar veel pluis vanaf komt. Dat pluis komt in de koelelementen terecht, waardoor het systeem minder goed werkt. Dat pand moeten we vaker in de gaten houden.’

Bron: RVO nieuwsbrief, 2 augustus 2016
Naam: Wim Ploeg jr Bedrijfsnaam: Snelstart Datum: 28 October 2013 Warme lucht wordt via het dak van het bedrijfspand afgevoerd, terwijl er via de spouwmuren koele lucht binnenkomt. Wij hebben hier geen airco meer nodig. Toen het in de zomer dertig graden was, was het binnen 24 graden. Een groter verschil wil je niet hebben tussen de binnen- en de buitentemperatuur.

Bron: Texel duurzaamheid magazine 2013/2014
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

 • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.