Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Zonwering (voor gekoelde ruimtes)

Branche: Autobranche, Bouw - bouwbedrijven, Bouw - installatiebedrijven, Bouwmaterialen - Beton, Cultuur, Detailhandel - overig, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Grafische industrie, Hout- en meubelindustrie, Kantoren, Metalektro, Onderwijs, Overige branches , Recreatie - hotels, Recreatie - overig, Sport - algemeen, Sport - zwembaden, Voedingsindustrie, Zorg - dierenartsen, Zorg - zorginstellingen
Proces: gebouwkoeling
Thema: Elektriciteit

Beschrijving

Installeer zonwering om zoninstraling gedurende de warme periode (zomer) te voorkomen. Hierdoor loopt de binnentemperatuur overdag minder op, waardoor minder gekoeld hoeft te worden.

Bij gebouwen zonder elektrische koeling levert zonwering geen directe energiebesparing op, maar wel een aanzienlijke verbetering van het binnenklimaat. Daardoor zal de behoefte om koeling te plaatsen afnemen.

Breng zonwering aan de buitenzijde aan voor het optimale resultaat.

  1. Bouwkundige zonwering (overstekken, balkons, zonwerend rooster boven de ramen) weert directe zoninstraling in de zomer. In de winter, als de zon laag staat, komt de warmte wel (deels) binnen. Een neveneffect van vaste zonwering is verminderde daglichttoetreding.
  2. Screens, uitvalschermen of lamellen zijn flexibeler dan bouwkundige zonwering en kunnen meestal in verschillende standen worden toegepast. Deze maatregelen zijn wel windgevoeliger en kunnen meestal tot een windkracht van 5 à 6 worden toegepast. Er zijn screens beschikbaar die tegen hogere windsnelheden bestand zijn (tot 55 km/uur, windkracht 7), echter deze schermen zijn circa viermaal zo duur dan de meest eenvoudige schermen. De kleur is een belangrijke factor bij zonwering. Aluminiumbedampte stoffen zorgen voor een goede weerkaatsing van een groot deel van de zonnewarmte en zijn daarom goed geschikt. Donkere kleuren zijn minder geschikt voor zonwering, omdat deze warmte ‘vasthouden’.
  3. Zonwerende coating (glasfolie) werkt warmtewerend door reflectie van het zonlicht aan de buitenzijde, terwijl men nog wel door de ramen naar buiten kan kijken. Daarnaast filtert het uv-straling uit het zonlicht, zodat uw interieur minder snel verkleurt. Glasfolie is in verschillende typen verkrijgbaar.

De besparingen zijn het grootst:

  1. Als zonwering in de ontwerpfase direct wordt meegenomen.
  2. Bij toepassing van automatisch geregelde buitenzonwering.
  3. Als de zonwering alleen in de zomer wordt gebruikt. ‘s Zomers kan dan veel minder gekoeld worden.
  4. Als automatische zonwering ‘s winters is uitgeschakeld. Dan zorgt de zon voor de nodige opwarming, zodat op verwarming wordt gespaard.
  5. Als rechtstreekse zonnestraling wordt voorkomen, terwijl, via reflectie, wel daglicht naar binnen kan komen.

Toepasbaarheid

Bij relatief grote glasoppervlaktes, met name oppervlaktes gericht op het zuiden.
Prioriteit heeft zonwering voor gekoelde ruimten.

Zonwerende coating is ook goed toepasbaar op horizontale glasoppervlakken (in daken).

Milieu aspecten

Energiebesparing door vermindering van de gebouwkoeling. Buitenzonwering kan tot 80% van de zonnewarmte tegenhouden.

Direct zonlicht heeft, gemeten op een vertikaal vlak, een vermogen van circa 600 tot 1.000 W/m2. Diffuus zonlicht kent een vermogen van circa 50 tot 150 W/m2. Op jaarbasis valt per m2 raam minimaal 400 kWh diffuus zonlicht binnen. Om dit weg te koelen is 200 kWh elektriciteit per m2 raam nodig. Wanneer ook de warmte die binnenkomt door directe zonnestraling wordt meegeteld, verdubbelen eerder genoemde hoeveelheden.

Bij gebruik van automatisch geregelde zonwering alleen in de zomer zijn besparingen mogelijk van 4 tot 5% voor zorggebouwen en 9 tot 29% voor kantoren.  

Financiële aspecten

De kosten voor een beweegbare zonwering bedragen € 100,- tot € 200,- per m2 zonwering. De kosten voor een bouwkundige zonwering bedragen circa € 200,- per m2 zonwering. De gemiddelde terugverdientijd is 5 tot 10 jaar. 

Bron: Infomil / TNO, Buitenzonwering en energiebesparing op verwarmen en koelen

 
tip Naam: Paul Heidelberg
Bedrijfsnaam: Homechill
Homepage: www.homechill.nl
Datum: 25-06-2009
Glasfolie is de volwaardige oplossing om langdurig het binnenklimaat te beheersen en de hinderlijke schittering te verminderen, zónder het verlies van doorzicht. In renovatie-projecten is het gebruik van glasfolie gemiddeld 75% goedkoper ten opzichte van het vervangen van het glas voor HR++. De terugverdientijd is 2 tot 4 jaar, afhankelijk van de grootte en effectiviteit van het project. Terwijl de energiekosten direct met circa 40% afnemen. Dat noemen wij nu duurzaam ondernemen!
tip Naam: Raymond Sneek
Bedrijfsnaam: Ambiance Zonwering Westland
Homepage: http://www.ambiance-zonwering.nl/westland
Datum: 06-05-2008
Zonwering is goedkoper en energetisch interessanter dan airco! Met goede zonwering bespaar je 10% primaire energiekosten van een gebouw. NS Vastgoed, een klant van ons, heeft de vervanging van jalouzieën in 3 jaar terugverdiend. Wij hebben een unieke deskundigheid op het gebied van warmtewering.
Voeg uw reactie toe
Uw naam:
Bedrijfsnaam:
Homepage:
Email:
(optioneel, wordt niet getoond)
Telefoonnummer:
(optioneel, wordt niet getoond)
Reactie:
Type hier de code uit het plaatje hiernaast.