Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Zonwering (voor gekoelde ruimtes)

Beschrijving

Installeer zonwering om zoninstraling gedurende de warme periode (zomer) te voorkomen. Hierdoor loopt de binnentemperatuur overdag minder op, waardoor minder gekoeld hoeft te worden.

Bij gebouwen zonder elektrische koeling levert zonwering geen directe energiebesparing op, maar wel een aanzienlijke verbetering van het binnenklimaat. Daardoor zal de behoefte om een koeling te plaatsen afnemen.

Breng zonwering aan de buitenzijde aan voor het optimale resultaat.

  1. Bouwkundige zonwering (overstekken, balkons, zonwerend rooster boven de ramen) weert directe zoninstraling in de zomer. In de winter, als de zon laag staat, komt de warmte wel (deels) binnen. Een neveneffect van vaste zonwering is verminderde daglichttoetreding.
  2. Screens, uitvalschermen of lamellen zijn flexibeler dan bouwkundige zonwering en kunnen meestal in verschillende standen worden toegepast. Deze maatregelen zijn wel windgevoeliger en kunnen meestal tot een windkracht van 5 à 6 worden toegepast. Er zijn screens beschikbaar die tegen hogere windsnelheden bestand zijn (tot 55 km/uur, windkracht 7), echter deze schermen zijn circa viermaal zo duur dan de meest eenvoudige schermen. De kleur is een belangrijke factor bij zonwering. Aluminiumbedampte stoffen zorgen voor een goede weerkaatsing van een groot deel van de zonnewarmte en zijn daarom goed geschikt. Donkere kleuren zijn minder geschikt voor zonwering, omdat deze warmte ‘vasthouden’.
  3. Zonwerende coating (glasfolie) werkt warmte werend door reflectie van het zonlicht aan de buitenzijde, terwijl men nog wel door de ramen naar buiten kan kijken. Daarnaast filtert het uv-straling uit het zonlicht, zodat je interieur minder snel verkleurt. Glasfolie is in verschillende typen verkrijgbaar.

De besparingen zijn het grootst:

  1. Als zonwering in de ontwerpfase direct wordt meegenomen.
  2. Bij toepassing van automatisch geregelde buitenzonwering.
  3. Als de zonwering alleen in de zomer wordt gebruikt. ‘s Zomers kan dan veel minder gekoeld worden.
  4. Als automatische zonwering ‘s winters is uitgeschakeld. Dan zorgt de zon voor de nodige opwarming, zodat op verwarming wordt gespaard.
  5. Als rechtstreekse zonnestraling wordt voorkomen, terwijl, via reflectie, wel daglicht naar binnen kan komen.

Toepasbaarheid

Bij relatief grote glasoppervlaktes, met name oppervlaktes gericht op het zuiden.
Prioriteit heeft zonwering voor gekoelde ruimten.

Zonwerende coating is ook goed toepasbaar op horizontale glasoppervlakken (in daken).

Milieu aspecten

Energiebesparing door vermindering van de gebouwkoeling. Buitenzonwering kan tot 80% van de zonnewarmte tegenhouden.

Direct zonlicht heeft, gemeten op een vertikaal vlak, een vermogen van circa 600 tot 1.000 W/m2. Diffuus zonlicht kent een vermogen van circa 50 tot 150 W/m2. Op jaarbasis valt per m2 raam minimaal 400 kWh diffuus zonlicht binnen. Om dit weg te koelen is 200 kWh elektriciteit per m2 raam nodig. Wanneer ook de warmte die binnenkomt door directe zonnestraling wordt meegeteld, verdubbelen eerder genoemde hoeveelheden.

Bij gebruik van automatisch geregelde zonwering alleen in de zomer zijn besparingen mogelijk van 4 tot 5% voor zorggebouwen en 9 tot 29% voor kantoren.  

Financiële aspecten

De kosten voor een beweegbare zonwering bedragen € 100,‐ tot € 200,‐ per m2 zonwering. De kosten voor een bouwkundige zonwering bedragen circa € 200,‐ per m2 zonwering. De gemiddelde terugverdientijd is 5 tot 10 jaar. 

Bron: Infomil / TNO, Buitenzonwering en energiebesparing op verwarmen en koelen

Naam: Bedrijfsnaam: Carglass Website: https://www.rvo.nl/actueel/praktijkverhalen/van-energielabel-f-naar-energielabel-c-met-een-energieadviseur Datum: 07 March 2018 Carglass maakte van haar hoofdkantoor in Son een ontmoetingsplek. Het bedrijf nam daarvoor een energieadviseur in de arm. Dat leverde flink wat besparingen op. Het pand ging van energielabel F naar energielabel C. ...

Van der Wolf: "Wij hebben een EPA-U maatwerkadvies op laten stellen. Het bleek dat we heel wat konden besparen. ...

Van der Wolf: "Op de ramen is zonwerende folie aangebracht. Vroeger werd het wel 10 graden warmer door zonlicht. Nu is nog maar 1,5 graad. We hoeven dus veel minder de airco te gebruiken."

Bron: nieuwsbrief RVO.nl, 6 februari 2018
Naam: Marc van Helden Bedrijfsnaam: Redhotminute Datum: 19 March 2013 We hebben ons kantoor zo ingericht dat alle lichten vanzelf uitgaan zodra er geen mensen meer zijn. De zonnewering gaat automatisch naar beneden als de zon schijnt en ook 's avonds gaan ze voor de ramen om de kou in de nacht te weren. Daardoor hoeven we er niet steeds aan te denken.

bron: www.mkbservicedesk.nl/energiebesparen
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.