Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Energiezuinige rijstijl (Het Nieuwe Rijden)

Branche: Autobranche, Bouw - bouwbedrijven, Bouw - installatiebedrijven, Bouwmaterialen - Beton, Cultuur, Detailhandel - overig, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Grafische industrie, Handel en distributie, Hout- en meubelindustrie, Kantoren, Metalektro, Onderwijs, Overige branches , Recreatie - hotels, Recreatie - overig, Sport - algemeen, Sport - zwembaden, Voedingsindustrie, Zorg - dierenartsen, Zorg - zorginstellingen
Proces: vervoer: rijden
Thema: Goederenvervoer, Zakelijk verkeer

Beschrijving

De techniek van auto’s is in de loop der jaren sterk veranderd. Dit vraagt om een andere manier van autorijden. Met deze nieuwe rijstijl kan flink op brandstof worden bespaard. Aanpassingen zijn:

 1. Het starten van het voertuig zonder gas te geven en direct wegrijden.
 2. Bij het optrekken het gaspedaal vanaf de tweede versnelling snel tot een maximum van driekwart indrukken.
 3. Zo snel mogelijk doorschakelen bij lage toerentallen.
 4. Bij een constante snelheid in een zo hoog mogelijke versnelling rijden.
 5. In druk verkeer minder gas geven.
 6. Op tijd gas terugnemen als men even later moet remmen.
 7. Zo min mogelijk remmen en de auto zo lang mogelijk laten uitrollen in een zo hoog mogelijke versnelling.
 8. De motor uitzetten bij stilstand langer dan 1 minuut (bijvoorbeeld ruiten krabben en wachten voor de brug).
 9. Zoveel mogelijk met de ramen gesloten rijden.

Bied uw medewerkers tips of een cursus ‘Het Nieuwe Rijden’ aan. Tijdens een cursus ‘Het Nieuwe Rijden’ worden de voordelen nader toegelicht en kunnen de deelnemers oefenen. Vaak kunnen trainingen bij het bedrijf zelf en met de eigen voertuigen (indien boordcomputer aanwezig) georganiseerd worden. 

Stimuleer zuinig rijden met aanvullende acties:

 1. Beloon chauffeurs voor zuinig rijgedrag door 10% van de bezuiniging in de personeelspot te storten.
 2. Loof regelmatig een waardebon uit voor de persoon met de hoogste brandstofbesparing.
 3. Geef een kleine bonus voor schadevrij rijden of boete voor schade.
 4. Geef zelf het goede voorbeeld.

Toepasbaarheid

In ieder bedrijf met vervoermiddelen kunnen de chauffeurs hun rijstijl aanpassen.

Voor een blijvende brandstofbesparing is het belangrijk om het brandstofgebruik te blijven monitoren. Hierdoor blijft het brandstofgebruik onder de aandacht van de chauffeurs. De kans op verval in oude rijstijlen wordt hierdoor beperkt. 

Milieu aspecten

Bij het aanpassen van de rijstijl kan 5 tot 15% op het brandstofverbruik worden bespaard doordat rekening wordt gehouden met de mogelijkheden van de motor.  

Dit vermindert de emissie van CO2. De effecten van Het Nieuwe Rijden op de luchtkwaliteit zijn positief, met name door de meer gelijkmatige rijstijl. Bijkomend effect is geluidsreductie door het rijden in lagere toerentallen.

Financiële aspecten

Uit proeven blijkt dat men met ‘Het Nieuwe Rijden’ vaak sneller op de plaats van bestemming is. Daar komt nog eens bij dat het beter is voor de auto. U bent minder geld kwijt aan onderhoud en reparaties. Bovendien is het veiliger doordat men beter anticipeert op het overige verkeer. De kosten van schades nemen af.

De kosten van een cursus ‘Het Nieuwe Rijden’ bedragen ongeveer € 150,- voor twee dagdelen. Dit verdient zich snel terug door de brandstofbesparing. 

Aanvullende informatie

Op de website van Het Nieuwe Rijden is meer informatie te vinden over zuinig autorijden en cursussen ‘Het Nieuwe Rijden’.

Om uw medewerkers te informeren over zuinig rijden kunt u, bijvoorbeeld tijdens werkoverleg of toolboxen, filmpjes met tips vertonen. Op www.hetnieuwerijden.nl/commercials vindt u twee commercials over “Het Nieuwe RIjden” en op You Tube staan diverse filmpjes met tips over zuinig rijden.

Bron: Stichting Stimular, Het Nieuwe Rijden

 
tip Naam: Peter van Luttervelt
Bedrijfsnaam: EcoDriving Nederland
Homepage: www.ecodrivingnederland.nl
Datum: 06-05-2010
Samen met Stimular een EcoDrving workshop gegeven voor facility managers in de zorg. De deelnemers konden in de mobiele rijstijlsimulatoren direct een nieuw gedrag uit testen. Hiermee kunnen ze veilig (people), schoon (planet) en zuinig (profit) leren rijden. De ultra moderne mobiele rijstijl simulatoren zijn uniek omdat we hiermee op de werkplek medewerkers een nieuw EcoDriving gedrag aan kunnen leren
Voeg uw reactie toe
Uw naam:
Bedrijfsnaam:
Homepage:
Email:
(optioneel, wordt niet getoond)
Telefoonnummer:
(optioneel, wordt niet getoond)
Reactie:
Type hier de code uit het plaatje hiernaast.