Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Stel een auto voor zakenreizen beschikbaar

Beschrijving

Veel medewerkers bij dienstverlenende bedrijven hebben een auto nodig voor hun zaken- of dienstreizen. Dat is een van de belangrijkste redenen dat ze de auto ook gebruiken voor woon-werkverkeer.

Stel een auto beschikbaar voor zaken- of dienstreizen, zodat zij niet genoodzaakt zijn hun auto ook voor woon-werkverkeer te gebruiken. Er zijn meerdere mogelijkheden:

 1. Autodate / deelauto
  Een autodate-organisatie heeft op speciale parkeerplaatsen auto´s staan die u tot vlak voor gebruik kunt reserveren (Greenwheels en Auto Date).
 2. Autohuurabonnement
  Veel plaatselijke autoverhuurbedrijven geven korting als u van te voren opgeeft hoeveel dagen per jaar u een auto wilt huren.
 3. Autohuurbonnen
  Bij grote, internationaal opererende autoverhuurbedrijven kunt u huurautobonnen kopen waarmee u later een huurauto kunt betalen. Dit systeem kan kortingen opleveren.
 4. Bedrijfsauto’s
  Een mogelijkheid van autodelen waarvoor geen externe partijen nodig zijn. Stel in het bedrijf bedrijfsauto´s ter beschikking die niet naar huis meegenomen mogen worden en organiseer een reserveringssysteem voor het gebruik ervan (poolauto´s). Op deze manier wordt dezelfde auto gebruikt door meerdere medewerkers voor de zakelijke of dienstgerichte behoeften. Afhankelijk van de frequentie van het gebruik, kunnen deze poolauto´s worden aangeschaft en betaald op meerdere manieren.
 5. Onderling uitlenen van zakenauto’s
  Stimuleer medewerkers hun zakenauto uit te lenen aan collega’s zonder een zakenauto voor hun bedrijfsbezoeken.

Natuurlijk kunnen de verschillende systemen worden gecombineerd om zodoende de meest kostenefficiënte formule te verkrijgen (maximaal gebruik van de beschikbaar gestelde voertuigen).

Toepasbaarheid

Met name toepasbaar voor dienstverlenende bedrijven gesitueerd in de (binnen-)stad. De volgende situaties kunnen zich voordoen:

 1. Uw bedrijf heeft zelden een auto nodig. Dan kunt u het goedkoopst een auto huren tegen het normale tarief.
 2. Uw bedrijf heeft vaker een auto nodig, voor lange stukken en op vooraf bekende dagen. Een huurabonnement of huurbonnen zijn een voordelige keus. Deze huurformules zijn vooral geschikt als u gemiddeld minder dan 2 of 3 keer per week een auto nodig hebt.
 3. Uw bedrijf heeft voor het werk regelmatig een auto nodig, maar rijdt minder dan 12.000 km per jaar. Als er een autodatesysteem bij u de buurt is, is dit een goede keus.
 4. Uw bedrijf rijdt 12.000 tot 15.000 km per jaar. Het hangt van de omstandigheden af of een date-auto of een eigen auto voor u de beste keus is. Ga dit zelf na.
 5. U rijdt voor het werk meer dan 15.000 km per jaar. In dit geval is een zakenauto in eigen beheer voordeliger.

Milieu aspecten

Bovenstaande systemen maken het mogelijk om tijdens het werk van een auto gebruik te maken, terwijl het woon-werkverkeer met de fiets of het openbaar vervoer wordt afgelegd. Netto betekent dit een vermindering van het aantal afgelegde autokilometers en dus minder brandstofgebruik en emissies.

Financiële aspecten

Het financiële voordeel voor de werkgever bestaat uit besparingen door minder lease-auto’s, minder vergoedingen voor kilometers met de privé-auto, minder parkeerplaatsen (een parkeerplaats in het Nederlandse stedelijke gebied kost € 1.400,‐ tot € 2.250,‐ per jaar) en bij sommige huursystemen minder administratieve handelingen dan bij reiskostenvergoeding voor privé-auto.

Bron: InfoMil

Naam: Datum: 26 April 2010 Om het parkeerprobleem bij met name het Yacht kantoor aan de Zuidas in Amsterdam op te lossen is in 2006 de ‘Smartpool’ geïnitieerd. Medewerkers laten de leaseauto staan, komen met de trein naar hun werk en gebruiken voor zakelijke afspraken een van de vier Smart-auto’s.

Gemiddeld zijn hiermee vijf ritten per week gereden en is in totaal in 2009 13.665 km zakelijk met zuinig vervoer afgelegd. Vorig jaar lag dit gemiddelde op negen ritten per week, waarmee 19.313 kilometer is afgelegd.

bron: Maatschappelijk Verslag Yacht, 2009
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

 • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.