Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Mobiliteitsbudgetten

Branche: Autobranche, Bouw - bouwbedrijven, Bouw - installatiebedrijven, Bouwmaterialen - Beton, Cultuur, Detailhandel - overig, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Grafische industrie, Handel en distributie, Hout- en meubelindustrie, Kantoren, Metalektro, Onderwijs, Overige branches , Recreatie - hotels, Recreatie - overig, Sport - algemeen, Sport - zwembaden, Voedingsindustrie, Zorg - dierenartsen, Zorg - zorginstellingen
Proces: vervoer: organisatie
Thema: Woon-werkverkeer, Zakelijk verkeer

Beschrijving

Met een mobiliteitsbudget biedt u uw medewerkers maatwerk en vrijheid op het gebied van reizen. De werknemer heeft het beheer over zijn eigen mobiliteitsbudget en kan zelf keuzes maken tussen kosten, gemak en reistijd van de reizen die hij maakt. Door verschillende vervoermiddelen te combineren, kan de werknemer geld besparen ten opzichte van altijd reizen per (lease-)auto. Dat gespaarde geld kan hij besteden aan vervoer voor privé-gebruik of hij krijgt het verschil uitbetaald.

Veel werknemers vinden een lease-auto belangrijk (onder andere vanwege de status), maar vinden het niet voor iedere werkdag het ideale vervoermiddel (de ene week is de auto het ideale vervoermiddel is, terwijl dat de volgende week de trein of de motor kan zijn). Een combinatie tussen mobiliteitsbudget en lease-auto kan worden gemaakt als de werknemer kiest voor een goedkopere lease-auto dan waar hij/zij recht op heeft. Het geld dat overblijft, kan gebruikt worden voor ander vervoer. Daarmee wordt ook bereikt dat de reistijden zo kort en comfortabel mogelijk zijn.

Gebruik van de fiets kan worden gestimuleerd door gratis bedrijfsfietsen ter beschikking te stellen voor werkverplaatsingen. De werknemer bespaart door de fiets te nemen op zijn mobiliteitsbudget. De bedrijfsfiets blijkt in de praktijk vooral te worden gebruikt voor ritten korter dan 10 kilometer.

Bedrijven kunnen het budget voor de lease-auto direct op de rekening van hun werknemer te storten. Maar dat is niet erg aantrekkelijk, omdat het om een belaste vergoeding gaat. Slimmer is het om een mobiliteitsbudget te becijferen. De werknemer krijgt dan vouchers ter hoogte van het door het bedrijf vastgestelde persoonlijke mobiliteitsbudget en kan daarmee zijn eigen vervoer ‘inkopen’ bij zijn werkgever. Blijft er geld over, dan wordt dat aan het eind van het jaar uitgekeerd. Alleen dat bedrag is belast. Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die een mobiliteitsbudget beheren voor de werknemers. Het voordeel daarvan is dat de werkgever veel minder administratieve handelingen hoeft te verrichten en daarmee veel kosten bespaart.

Toepasbaarheid

Bij alle bedrijven waar werkgevers de reiskosten van werknemers geheel of gedeeltelijk vergoeden of hen een lease-auto aanbieden.

Milieu aspecten

Minder autokilometers, minder autobezitters en goedkopere lease-auto’s (die vaak zuiniger zijn in het gebruik).

Financiële aspecten

Deze maatregel kost het bedrijf niets meer, maar levert ook geen direct kostenvoordeel op. Werknemers beschouwen dit wel als goede secundaire arbeidsvoorwaarde. Indirect heeft dat ook effect op het succes van het bedrijf.

Bron: InfoMil

 
tip Naam: Paul Dam
Bedrijfsnaam: Mobility Concept
Homepage: www.mobilityconcept.nl
Datum: 24-04-2013
Mobility Concept begeleidt werkgevers bij het opstellen van een concrete uitwerking voor een mobiliteitsbudget, compleet met business case. Diverse bedrijven zijn gestart met het verstrekken van een mobiliteitsbudget en maken daarvoor gebruik van het webbased mobiliteitsplatform van Mobility Concept. Raadpleeg concrete cases op www.mobilityconcept.nl
tip Naam: Joris Verweij
Bedrijfsnaam: XXImo
Homepage: http://www.xximo.com
Datum: 03-01-2013
XXImo is de nieuwe “all in one” mobiliteitskaart van Nederland. Bekijk onze animatievideo op www.xximo.com.
XXImo is onderdeel van Tendris Holding.
tip Naam:
Bedrijfsnaam: Personal Car Lease B.V.
Homepage: www.lease.nl
Datum: 22-06-2011
Een mobiliteitsbudget kan een uitstekende maatregel zijn binnen een duurzaam mobiliteitsplan. In de leasemarkt hoor je vaak dat er nauwelijks gebruik van wordt gemaakt bij ondernemingen. Dit is niet onze ervaring. Personal Car Lease helpt haar klanten met het implementeren van een duurzaam mobiliteitsplan, waar een mobiliteitsbudget een onderdeel van kan zijn. Het is onze ervaring dat een goede implementatie tot daadwerkelijke kostenbesparingen en minder autokilometers zal leiden.
tip Naam:
Bedrijfsnaam: Mobility Mixx
Homepage: www.mobilitymixx.nl
Datum: 17-11-2010
Mobility Mixx heeft een unieke combinatie van mogelijkheden voor zakelijke reizen in het pakket. Naast de poolauto op de bedrijfslocatie en de trein, biedt Mobility Mixx toegang tot OV-fiets, (trein)taxi’s, P+R-parkeren, huurauto’s, het elektronisch verwerken van kilometerdeclaraties en het beheer van persoonsgebonden mobiliteitsbudgetten.
Het reisadvies van deur tot deur - via internet en call center - laat medewerkers kiezen en combineren.
Voeg uw reactie toe
Uw naam:
Bedrijfsnaam:
Homepage:
Email:
(optioneel, wordt niet getoond)
Telefoonnummer:
(optioneel, wordt niet getoond)
Reactie:
Type hier de code uit het plaatje hiernaast.