Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Zuinige personenauto's

Beschrijving

De aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen is het ideale moment om over brandstofbesparing na te denken.

Kies een voertuig met een laag brandstofverbruik

*Verbranding van benzine, diesel en aardgas draagt bij aan het klimaatprobleem. Kies daarom bij voorkeur voor duurzame alternatieven. Lees meer over Duurzame brandstoffen voor personenauto’s en bestelauto’s.

 1. Op elke nieuwe personenwagen zit een energielabel. Dit label laat zien of een auto zuinig of onzuinig is vergeleken met andere auto’s van dezelfde grootteklasse.
  • Op www.anwb.nl vindt u de top 10 Zuinige personenauto’s. De auto’s zijn onderverdeeld in benzine (incl. hybride elektrisch voertuigen), diesel en aardgas, die vervolgens weer verder zijn opgesplitst in kleine, middelgrote en grote auto’s.
  • Op www.Groenopweg.nl kunt u auto’s selecteren op milieucriteria zoals energielabel en brandstofverbruik.
  • Werkelijkgebruik.nl geeft een indruk van het brandstofgebruik in de praktijk.
  • Via de website van de RDW is het ‘brandstofverbruiksboekje’ met informatie over alle nieuwe modellen personenauto’s te downloaden.
  • De ANWB biedt informatie over energielabels op personenauto’s.
 2. Een automaat en airconditioning verhogen het brandstofverbruik aanzienlijk; een automaat verbruikt gemiddeld 5% meer en airconditioning kost ongeveer 10% extra brandstof.

Kies een voertuig dat niet groter en sterker is dan nodig

Grote voertuigen en voertuigen met zware motoren verbruiken meer brandstof per kilometer. Inventariseer voor de aankoop welke grootte en welk vermogen daadwerkelijk nodig is. 

Toepasbaarheid

Algemeen toepasbaar.

U kunt de keuze voor energiezuinige auto’s vastleggen in de leaseregeling. Laat medewerkers kiezen uit zuinige leaseauto’s, bijvoorbeeld met energielabel A en B. Er zijn diverse leasebedrijven die gespecialiseerd zijn in het leveren van schone en zuinige personenauto’s.

Milieu aspecten

Zuinige auto’s dragen direct bij aan energiebesparing en het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijnstof, NOx en CO2

 1. Een auto met energielabel A is meer dan 20% zuiniger dan een auto met een gemiddeld verbruik binnen dezelfde grootteklasse. Energielabel B is 10 tot 20% zuiniger dan het gemiddelde.
 2. Een automaat verbruikt gemiddeld 5% meer brandstof; airconditioning gemiddeld 10%.

Financiële aspecten

De aanschafprijs van energiezuinige modellen personenwagens (energielabel A en B) is door de overheid verlaagd door verlaging van de aankoopbelasting. De verbruikskosten van energiezuinige auto’s zijn aanzienlijk lager doordat minder brandstof nodig is.

Aanvullende informatie

De overheid kan bij uitbesteding van transportdiensten eisen stellen en ook extra punten toekennen bij gebruik van energiezuinige voertuigen. Zie voor meer informatie de website van Pianoo met inkoopcriteria.

Bron: Stichting Stimular

Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

 • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.