Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Waterbesparende urinoirs

Branche: Autobranche, Bouw - bouwbedrijven, Bouw - installatiebedrijven, Bouwmaterialen - Beton, Cultuur, Detailhandel - overig, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Grafische industrie, Handel en distributie, Hout- en meubelindustrie, Kantoren, Metalektro, Onderwijs, Overige branches , Recreatie - hotels, Recreatie - overig, Sport - algemeen, Sport - zwembaden, Voedingsindustrie, Zorg - dierenartsen, Zorg - zorginstellingen
Proces: (warm) water
Thema: Water en afvalwater

Beschrijving

Verminder†het gebruik van spoelwater door het installeren van een urinoir i.p.v. een normaal toilet. Kies voor een urinoir met een elektronische spoeling. De spoeling†wordt†door†een detectiegebied in werking gesteld. Doordat de waterhoeveelheid†van te voren is†ingesteld, wordt het waterverbruik tot een minimum beperkt.

Tegenwoordig zijn er zelfs waterloze urinoirs op de markt. Deze zijn geschikt voor locaties met veel bezoekers, zoals een bibliotheek of een dierentuin.

Toepasbaarheid

Bij nieuwbouw of renovatie.

Milieu aspecten

Waterbesparing bij een urinoir:

  • ongeveer 50% ten opzichte van een toilet zonder spoelonderbreking;
  • ongeveer 25% ten opzichte van een toilet met spoelonderbreking.

Waterbesparing tussen de 30 en 80%, afhankelijk van het urinoir. Een urinoir gebruikt 0 tot 6 liter water per spoelbeurt en levert een besparing van circa 3 tot 9 liter op ten opzichte van een closet zonder spoelonderbreking.

FinanciŽle aspecten

Investeringskosten: een gewoon urinoir kost ongeveer Ä 230,-.

Kosten voor water, schoonmaak en onderhoud: Neem in†het financiŽle plaatje zowel de kosten van inkoop van water (EUR 1,25†per m3) als de kosten van de verontreinigingsheffing mee (ongeveer Ä 1,- per m3). Bij†minder kraanwater verbruik,†daalt namelijk ook de verontreinigingsheffing.

Bron: Infomil / Milieuzorgoverheden

 
Voeg uw reactie toe
Uw naam:
Bedrijfsnaam:
Homepage:
Email:
(optioneel, wordt niet getoond)
Telefoonnummer:
(optioneel, wordt niet getoond)
Reactie:
Type hier de code uit het plaatje hiernaast.