Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Minimaliseer het gebruik van perslucht

Beschrijving

Mogelijkheden om het gebruik van perslucht te minimaliseren zijn:

 1. Voorkom onnodig gebruik
  Bijv. voor schoonblazen.
 2. Vervang pneumatische door elektrische apparaten
 3. Vervang gereedschap ouder dan 10 jaar
  De pneumatische aandrijvingen van gereedschappen zijn de laatste 10 jaar aanzienlijk verbeterd. In het algemeen is het rendabel pneumatisch gereedschap, dat ouder is dan 10 jaar, te vervangen, met uitzondering van gereedschap dat nauwelijks gebruikt wordt. Let bij de aanschaf op energieverbruik en benodigde druk.
 4. Gebruik persluchtzuinige blaaspistolen
  Een conventioneel blaaspistool verbruikt tot 120 l/min. Indien er ruimte voor is, kunnen blaaspistolen ook vervangen worden door stofzuigers. Zie ook de tip HR-blaaspistool of stofzuiger.
 5. Maak bij de toepassing van pneumatische machines gebruik van onderdelen met een zo laag mogelijke massa
  Zware onderdelen vragen namelijk meer perslucht dan lichte onderdelen.
 6. Verlaag de persluchtdruk
  De druk in het persluchtsysteem moet worden ingesteld op de hoogste gevraagde druk van de persluchtverbruikers. U kunt de persluchtdruk vaak lager instellen.

Toepasbaarheid

Tip 1, 5 en 6 zijn algemeen toepasbaar bij ieder bedrijf met een persluchtsysteem. Tip 2, 3 en 4 bij vervanging van gereedschap, membraanpompen en spuitapparatuur. Bijvoorbeeld als nauwkeurigheid, ergonomie of explosieveiligheid minder belangrijk wordt, of explosievrije elektromotor afdoende is.

Milieu aspecten

Perslucht is een dure vorm van energie. Van de toegevoegde hoeveelheid energie wordt gemiddeld 3% gebruikt voor het opbouwen van druk en 97% komt vrij als warmte. Er kan dus veel energie worden bespaard: 

 • Bij het vervangen van persluchtapparatuur kan een besparing op het verbruik van perslucht behaald worden van 30 tot 50%, doordat de efficiëntie van de apparatuur verbeterd is. De persluchtapparatuur is ook stiller in gebruik.
 • Gebruik van een goed blaaspistool met een aangepaste nozzle verbruikt tot 80% minder perslucht. Vervangen van blaaspistolen door stofzuigers is energiezuiniger en verbetert de arbeidsomstandigheden ten aanzien van stof en geluid.

Financiële aspecten

De kosten van perslucht zijn situatieafhankelijk. Een veel gevonden waarde is € 0,0113/Nm3. Voorkomen van onnodig gebruik verdient zich direct terug. Een persluchtzuinig blaaspistool verbruikt ca. 25 liter per minuut (i.p.v. 120 l/min), kost € 15,‐ en verdient zich in 2 tot 3 jaar terug.

Bron: Stichting Stimular

Geen reacties gevonden
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

 • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.