Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Energiezuinige beveiligingsverlichting

Branche: Autobranche, Bouw - bouwbedrijven, Bouw - installatiebedrijven, Bouwmaterialen - Beton, Cultuur, Detailhandel - overig, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Hout- en meubelindustrie, Kantoren, Metalektro, Onderwijs, Overige branches , Recreatie - hotels, Recreatie - overig, Sport - algemeen, Sport - zwembaden, Voedingsindustrie, Zorg - dierenartsen, Zorg - zorginstellingen
Proces: verlichting
Thema: Elektriciteit

Beschrijving

Wanneer verlichting alleen ter beveiliging is geïnstalleerd, hoeft deze alleen te gaan bij aanwezigheid van indringers: de zogenaamde schrikverlichting. Dit kan met aanwezigheidsdetectie gekoppeld aan de buitenverlichting. Zie de tip Schakel buitenverlichting op schemerschakelaar en bewegingssensor

Als indringers herkenbaar moeten zijn, is permanente verlichting noodzakelijk op inbraakgevoelige plaatsen.

Bij camerabeveiliging moet de verlichting worden afgestemd op het minimale verlichtingsniveau dat de camera nodig heeft. Tegenwoordig zijn er camera´s op de markt, die voldoende kunnen registreren bij 1 lux of minder.

Toepasbaarheid

Voor ieder bedrijf, dat zich wil beveiligen, toepasbaar. Hieronder zijn twee soorten lampen gegeven die geschikt zijn voor beveiligingsverlichting.

Type Energie-verbruik Levensduur (uren Kleurweergave
compacte fluorescentielamp (spaarlamp) gemiddeld 5.000 – 8.000 goed
halogeenlamp hoog 2.000 – 3.500 zeer goed

Milieu aspecten

Door een afweging te maken over de beveiligingsmethode kan worden bespaard op het aantal te installeren armaturen en vermogen, en kan het verlichtingsniveau aangepast worden aan de beveiligingsmethode. Op deze manier kan de energiezuinigste beveiligingsverlichting worden geïnstalleerd.

Financiële aspecten

De investering is afhankelijk van de beveiligingsmethode, de soort armaturen, het vereiste verlichtingsniveau en het geïnstalleerd vermogen.

Compacte fluorescentielampen staan op de Energielijst 2013 (code 210501) en komen daarom, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat u een extra bedrag ter grootte van 41,5% (2013) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Dit geldt alleen in situaties waar bestaande minder efficiënte binnen en/of buitenverlichting wordt vervangen. De nieuwe verlichting moet voldoen aan de minimaal vereiste Light Output Ratio. Zie voor meer informatie www.agentschapnl.nl/eia.

Bron: InfoMil

 
tip Naam: A.E.J. Bisscheroux
Bedrijfsnaam: HBI Bisscheroux bv
Homepage: http://www.hbi-noodverlichting.nl
Datum: 05-09-2011
De Polaris is een LED-armatuur voor portiek-, galerij- en beveiligingsverlichting. Speciale lensjes voor de LED-lampjes zorgen voor gelijkmatige verdeling van het licht. De lamp brandt de hele nacht op een laag niveau (3 lux). Wanneer het nodig is schakelt de lamp (met aanwezigheidsdetectie of een tijdschakelaar) naar een hoger niveau (15 lux). Op het lage niveau is de verlichtingssterkte vergelijkbaar met bestaande buitenverlichting, het verbruik is veel lager (2,5W in plaats van 9 tot 11 W). Zie http://www.youtube.com/watch?v=HX4fG-5XDys
Voeg uw reactie toe
Uw naam:
Bedrijfsnaam:
Homepage:
Email:
(optioneel, wordt niet getoond)
Telefoonnummer:
(optioneel, wordt niet getoond)
Reactie:
Type hier de code uit het plaatje hiernaast.