Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Schakel verlichting per (deel van) ruimte

Branche: Autobranche, Bouw - bouwbedrijven, Bouw - installatiebedrijven, Bouwmaterialen - Beton, Cultuur, Detailhandel - overig, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Grafische industrie, Handel en distributie, Hout- en meubelindustrie, Kantoren, Metalektro, Onderwijs, Overige branches , Recreatie - hotels, Recreatie - overig, Sport - algemeen, Sport - zwembaden, Voedingsindustrie, Zorg - dierenartsen, Zorg - zorginstellingen
Proces: verlichting
Thema: Elektriciteit

Beschrijving

Soms bedient één lichtknop de belichting in een grote ruimte of op de hele verdieping. De verlichting kan beter worden afgestemd op de aanwezigheid van mensen en/of de verlichtingsbehoefte. Dit kan door het aanbrengen van meerdere lichtschakelgroepen die elk apart aan- of uitgezet kunnen worden met gewone schakelaar of op basis van daglicht- of aanwezigheidssensoren. In ruimten waar niemand aanwezig is of in gedeelten van een ruimte waar men geen licht nodig heeft, kan het licht dan worden uitgeschakeld.

  • Installeer bij voorkeur een raamzijde-groep en een binnenzijde-groep.
  • Plaats – bij handschakelaars – de knoppen iets uit elkaar zodat niet met één druk alle verlichting ingeschakeld kan worden.
  • Gebruik bij voorkeur aanwezigheidssensoren (evt. in combinatie met daglichtsensoren), daar het lastig blijkt om mensen bewust met verlichting om te laten gaan.
  • Met een draadloze schakelaar kan de schakelaar op elk willekeurig punt worden geplaatst. De schakelaar werkt met een batterij en zendt zijn schakelopdracht draadloos naar een ontvanger elders in de lichtschakelgroep.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is toepasbaar in ruimten met daglichtzones, op plaatsen waar niet altijd overal evenveel licht nodig is. Ook toepasbaar bij terreinverlichting.

Toepasbaar bij nieuwbouw en bij renovatie. Vooral in panden die al enkele malen verbouwd zijn, is het zinvol hier naar te kijken.

Milieu aspecten

Een gemiddelde energiebesparing voor verlichting van 15%.

Financiële aspecten

Kosten afhankelijk van de situatie. Terugverdientijd 2 tot 5 jaar.

Bron: Infomil

 
tip Naam: Stefan van der Putten
Bedrijfsnaam: EnergyFirst
Homepage: www.energyfirst.nl
Datum: 11-02-2014
Met aanwezigheidssensoren kan in veel gevallen een forse behaald worden zonder verdere ingreep in de armaturen.
Bij daglichtsensoren moet er rekening mee worden gehouden dat de armaturen wel moeten worden voorzien van een dimbaar vsa. De combinatie van de bovenstaande sensoren is hierdoor met name interessant bij een complete renovatie van de armaturen naar Led of HF T5. Zo worden ze zuiniger en efficiënter geschakeld/gedimd.
Benieuwd hoe u kunt besparen? Vraag dan een verlichtingscan aan.
Voeg uw reactie toe
Uw naam:
Bedrijfsnaam:
Homepage:
Email:
(optioneel, wordt niet getoond)
Telefoonnummer:
(optioneel, wordt niet getoond)
Reactie:
Type hier de code uit het plaatje hiernaast.