Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Schakel verlichting per (deel van) ruimte

Beschrijving

Soms bedient één lichtknop de belichting in een grote ruimte of op de hele verdieping. De verlichting kan beter worden afgestemd op de aanwezigheid van mensen en/of de verlichtingsbehoefte. Dit kan door het aanbrengen van meerdere lichtschakelgroepen die elk apart aan- of uitgezet kunnen worden met gewone schakelaar of op basis van daglicht- of aanwezigheidssensoren. In ruimten waar niemand aanwezig is of in gedeelten van een ruimte waar men geen licht nodig heeft, kan het licht dan worden uitgeschakeld.

  • Installeer bij voorkeur een raamzijde-groep en een binnenzijde-groep.
  • Plaats – bij handschakelaars – de knoppen iets uit elkaar zodat niet met één druk alle verlichting ingeschakeld kan worden.
  • Gebruik bij voorkeur aanwezigheidssensoren (evt. in combinatie met daglichtsensoren), daar het lastig blijkt om mensen bewust met verlichting om te laten gaan.
  • Met een draadloze schakelaar kan de schakelaar op elk willekeurig punt worden geplaatst. De schakelaar werkt met een batterij en zendt zijn schakelopdracht draadloos naar een ontvanger elders in de lichtschakelgroep.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is toepasbaar in ruimten met daglichtzones, op plaatsen waar niet altijd overal evenveel licht nodig is. Ook toepasbaar bij terreinverlichting.

Toepasbaar bij nieuwbouw en bij renovatie. Vooral in panden die al enkele malen verbouwd zijn, is het zinvol hier naar te kijken.

Milieu aspecten

Een gemiddelde energiebesparing voor verlichting van 15%.

Financiële aspecten

Deze maatregel verdient zich binnen 5 jaar terug als het vermogen van de verlichting (in kW) van de uit te schakelen groep vermenigvuldigd met de tijd (in uur per jaar) minimaal 1.500 kWh/per jaar is.

Bron: Stichting Stimular, Infomil

Naam: Bedrijfsnaam: Deloite Datum: 04 januari 2017 Deloite heeft in The Edge, haar nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam, Connected Office Lighting van Philips toegepast. Uit de data van dit Power-over-Ethernet-connected verlichtingssysteem bleke dat de privékantoren van de medewerkers in 77 procent van de tijd onbezet waren; de vergaderzalen stonden nog vaker leeg. de situatie op de individuele werkplekken lag wat gunstiger, maar dara was nog altijd 40 procent van de tijd niemand aanwezig. Door het slimme lichtsysteem te combineren met de data van het gebouwbeheersysteem en door met bureaus te schuiven is beduidend efficiënter gebruik gemaakt van het kantooroppervlak en zijn de kosten per vierkante meter gehalveerd.

Bron: VV+ december 2015
Naam: Arjan Dekker Bedrijfsnaam: Woonboulevard Poortvliet Datum: 31 december 2007 Voorheen werd de showroom van de woonboulevard twee uur lang voor niets verlicht. Als de kantoormedewerkers om acht uur 's ochtends binnenkwamen, gingen namelijk alle lampen aan. Nu is voor hen loopverlichting aangebracht en daarvoor is nog maar een tiende van het oorspronkelijke aantal lampen nodig.

Onze laad- en losruimte kreeg een avondschakelaar waardoor vrachtwagenchauffeurs ’s avonds een beperkt aantal lampen aan zetten: 44 in plaats van 700 - dus 94% minder.

Bron: Energiecentrum.nl, 2007
Naam: Ben de Rooy Bedrijfsnaam: Ben de Rooy Car-repair Datum: 23 augustus 2007 In onze spuitcabine zitten zo’n 58 lampen. Die zijn tijdens het spuiten belangrijk, je moet nu eenmaal goed kunnen zien wat je doet. We brengen heel veel tijd in die cabine door, maar het spuitwerk op zich duurt maar een half uur tot drie kwartier. De rest van de tijd ben je in de cabine om alles af te plakken en meer van dat soort werkzaamheden. Dan heb je al die lampen niet nodig. Wij lieten daarom vier aparte tl-buizen installeren. Deze worden gebruikt tijdens het voor- en nawerk. De 58 lampen gaan nu enkel aan tijdens het spuiten. Dat scheelt jaarlijks nogal wat kilowatt.

Bron: Eendrachtbode, de Thoolse courant, augustus 2007
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.