Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Ruimte leeg: licht uit door sensor

Branche: Autobranche, Bouw - bouwbedrijven, Bouw - installatiebedrijven, Bouwmaterialen - Beton, Cultuur, Detailhandel - overig, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Grafische industrie, Handel en distributie, Hout- en meubelindustrie, Kantoren, Metalektro, Onderwijs, Overige branches , Recreatie - hotels, Recreatie - overig, Sport - algemeen, Sport - zwembaden, Voedingsindustrie, Zorg - dierenartsen, Zorg - zorginstellingen
Proces: verlichting
Thema: Elektriciteit

Beschrijving

In ruimten die niet continu bemenst zijn, zoals een magazijn of een opslagruimte, sanitair, vergaderruimtes en sommige kantoren kan aan- of afwezigheidsdetectie worden geplaatst. Met sensoren wordt vastgesteld of iemand in het vertrek aanwezig is. Is dit niet het geval dan schakelt de verlichting na een bepaalde tijd automatisch uit.

Aanwezigheidsdetectie betekent dat in een ruimte een sensor gemonteerd is die, zodra iemand de ruimte betreedt, het licht aanschakelt. De sensor houdt de verlichting aan tot een bepaalde tijd nadat de ruimte weer verlaten is (uitschakeltijd).

Bij afwezigheidsdetectie moet de verlichting handmatig worden ingeschakeld bij het betreden van de ruimte. Als de sensor geen aanwezigheid meer detecteert in de ruimte, wordt het licht na een bepaalde uitschakeltijd automatisch uitgeschakeld. 

Let op de instelling van het moment van uitschakelen:

  • niet te snel, aangezien een te korte brandduur irritatie bij de aanwezige personen kan veroorzaken.
  • niet te langzaam, omdat de besparing dan gering is.

Toepasbaarheid

In ruimtes die niet continu bemenst zijn. De sensor kan gekoppeld worden aan een armatuur, aan de verlichting in een ruimte of aan de verlichting in het hele gebouw. De sensor kan op alle soorten verlichting (halogeen, TL, traditionele (PL-) spaarlampen, LED) toegepast worden.

Let op, zet de tijd niet te krap. Veel aan- en uitschakelen verkort de levensduur van conventionele TL en PL-spaarlampen sterk.

Milieu aspecten

De besparing is 10 tot 90% op het elektriciteitsverbruik voor verlichting afhankelijk van het gebruikspatroon (lees: van hoe vaak en hoe lang het licht blijft branden)

Financiële aspecten

Afhankelijk van het type sensor zijn de kosten € 50,- tot € 60,- (excl. installatie). Hoe meer lampen op één sensor geschakeld kunnen worden, hoe groter de energie- en kostenbesparing. De terugverdientijd is 1 tot 3 jaar.

Aanwezigheidsdetectie staat op de Energielijst 2013 (code 210502) en komt, mits dit in een bestaand gebouw wordt toegepast, daarom in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat u een extra bedrag ter grootte van 41,5% (2013) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.agentschapnl.nl/eia

Bron: Infomil 

 
tip Naam: Marlies Peschier
Bedrijfsnaam: Stichting Stimular
Homepage: www.stimular.nl
Datum: 21-06-2011
Technisch gezien moet dit geen probleem zijn, maar ik weet niet of het al in de markt wordt aangeboden. Een eenvoudiger oplossing kan zijn om 2 soorten verlichting te installeren. Met oriëntatieverlichting (LED is hiervoor heel geschikt) zorgt u voor een zwak verlichtingsniveau. Via een bewegingsmelder gaat de werkplekverlichting aan als er personen aanwezig zijn.
tip Naam: J.Rietbroek
Bedrijfsnaam: rentaled s.l.
Datum: 17-06-2011
Wegens een project in Spanje ben ik op zoek naar LED buizen 120 cm T8 die het aan kunnen een 36 watt reguliere tl te vervangen qua licht. Nu vraag ik aan u, bestaan er ook LED buizen met ingebouwde bewegingsmelder die zwak branden zonder detectie en bij beweging enige tijd (instelbaar?) feller branden?
tip Naam: dhr. C.A. Bontenbal
Bedrijfsnaam: Isolectra
Homepage: www.isolectra.nl/EnergySaver
Datum: 18-05-2009
Het licht in uw pand brandt terwijl er bijna niemand aanwezig is! Isolectra levert EnergySaver, een eenvoudig in bestaande gebouwen te monteren aanwezigheidsdetectiesysteem waarmee het licht alleen brandt als er iemand aanwezig is in een ruimte. Hiermee kan tot 50% op de verlichtingsenergie bespaard worden! EnergySaver verdient zich mede door de snelle installatie binnen 6 tot 18 maanden terug ! www.isolectra.nl/EnergySaver
Voeg uw reactie toe
Uw naam:
Bedrijfsnaam:
Homepage:
Email:
(optioneel, wordt niet getoond)
Telefoonnummer:
(optioneel, wordt niet getoond)
Reactie:
Type hier de code uit het plaatje hiernaast.