Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Vervang gloeilampen door spaarlampen

Branche: Autobranche, Bouw - bouwbedrijven, Bouw - installatiebedrijven, Bouwmaterialen - Beton, Cultuur, Detailhandel - overig, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Grafische industrie, Handel en distributie, Hout- en meubelindustrie, Kantoren, Metalektro, Onderwijs, Overige branches , Recreatie - hotels, Recreatie - overig, Sport - algemeen, Sport - zwembaden, Voedingsindustrie, Zorg - dierenartsen, Zorg - zorginstellingen
Proces: verlichting
Thema: Elektriciteit

Beschrijving

Vervang gloeilampen door spaarlampen. De term spaarlampen wordt (voortaan) gebruikt voor alle lampen met een energielabel A en B; dus naast de ‘traditionele’ spaarlampen (PL-lampen) ook LED-lampen.

Er zijn ook spaarlampen die warm licht geven. Vaak is een†spaarlamp te vinden die in het bestaande armatuur kan worden toegepast, soms is aanpassing van het armatuur noodzakelijk.

Toepasbaarheid

Vrijwel alle gloeilampen kunnen worden vervangen door een spaarlamp.

  • PL-Spaarlampen werken beneden de 4 įC niet meer, dus zijn niet geschikt voor buitenverlichting.
  • Spaarlampen die in het armatuur van een gloeilamp worden toegepast kunnen niet altijd worden gedimd. Er zijn armaturen te koop voor spaarlampen waarin deze verlichting wel kan worden gedimd.
  • PL-spaarlampen kunnen niet goed tegen veel aan- en uitschakelen. Gebruik op die plekken bij voorkeur LED-lampen.

Milieu aspecten

Electriciteitsbesparing van 60 tot 75% bij dezelfde lichtopbrengst.

FinanciŽle aspecten

Afhankelijk van de lichtsterkte variŽren de kosten. PL-spaarlampen kosten Ä 4,- tot Ä 10,-, LED-lampen Ä 20,- tot Ä 50,-.

Het electriciteitsverbruik is†60 tot 75% lager, en de onderhoudskosten dalen door een langere levensduur (5.000 tot 8.000 branduren voor een PL-spaarlamp i.p.v. 1.000 voor een gloeilamp). Vanaf 200 tot 500 branduren per jaar is de terugverdientijd van een PL-spaarlamp vijf jaar of korter. Vervanging van gloeilampen door PL-spaarlampen is dus vrijwel altijd rendabel.

In onderstaande tabel ziet u wat het scheelt als u gloeilampen vervangt door spaarlampen.

Gloeilamp (in Watt) 25 40 60 75 100
Vervangende PL-spaarlamp1 (in Watt) 6 9-11 15 18-20 25
Verschil (in Watt) 19 30 45 55 75
Jaarlijkse besparing2 in EURO bij 2.000 branduren per jaar 4,20 6,60 9,90 12,10 16,50
Jaarlijkse besparing2 in EURO bij 4.000 branduren per jaar (buitenlicht e.d.) 8,40 13,20 19,80 24,20 33,00

1 De†PL-spaarlamp†geeft evenveel licht als de gloeilamp die hij vervangt
2 Gerekend bij een kWh-prijs van Ä 0,11

PL-Spaarlampen (compacte fluorescentielampen) staan op de Energielijst 2013 (code 210501) en komen daarom, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat u een extra bedrag ter grootte van 41,5% (2013) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Dit geldt alleen in situaties waar bestaande minder efficiŽnte binnen en/of buitenverlichting wordt vervangen. De nieuwe verlichting moet voldoen aan de minimaal vereiste Light Output Ratio. Zie voor meer informatie www.agentschapnl.nl/eia.

Bron: Infomil

 
tip Naam: Andre van Rooijen
Bedrijfsnaam: Budgetlight
Homepage: www.budgetlight.nl
Datum: 05-04-2014
op basis van het aantal branduren en de toepassing is het interessant om over te gaan op LED, vooral in de laag- en hoogvolt halogeenlampen zijn goede alternatieven te leveren.
zie bijvoorbeeld: http://www.budgetlight.nl/led-lampen/philips-led-lampen/led-lampen.html en
http://www.budgetlight.nl/led-lampen/osram-led-lampen/led-reflectorlampen.html
tip Naam: R. Meeuwis
Bedrijfsnaam: Lampstore
Homepage: www.lampstore.nl
Datum: 27-03-2014
De keuze tussen spaarlampen en led lampen is voor ieder individu verschillend. In elke situatie moet een afweging worden gemaakt tussen enerzijds de aanschaf kosten en de besparing. bekijk hier onze spaarlampen:
http://www.lampstore.nl/assortiment/spaarlampen
bekijk hier onze led lampen:
http://www.lampstore.nl/assortiment/led
tip Naam: R. Van Praag
Bedrijfsnaam: SimpleLight
Homepage: www.simplelight.nl
Datum: 12-12-2012
Met SimpleLight kunt u op een aantal manieren zuinig met geld en het milieu omgaan. Met de juiste verlichting, armaturen en detectiesystemen wordt uw terugverdientijd verbeterd en houdt u de totale kosten van verlichting laag. Wist u dat door het gebruiken van Long Life lampen uw kosten met wel 2/3e kunnen verminderen? Deze zijn verkrijgbaar in onder andere CFL(spaarlamp/pl.) In ons assortiment vind u ook LED voor een mooie prijs. Wij geloven dat het doel de middelen bevestigd. Laat ons u inspireren.
tip Naam: Bram van der Linden
Bedrijfsnaam: Lampdirect.nl
Homepage: www.lampdirect.nl
Datum: 29-06-2011
De investering voor een LED lamp verdient zich vooral gemakkelijk terug in situaties waarin het duur is lampen te vervangen (bijvoorbeeld moeilijk te bereiken). Spaarlampen hebben het voordeel wat goedkoper te zijn dan LED lampen.
Voeg uw reactie toe
Uw naam:
Bedrijfsnaam:
Homepage:
Email:
(optioneel, wordt niet getoond)
Telefoonnummer:
(optioneel, wordt niet getoond)
Reactie:
Type hier de code uit het plaatje hiernaast.