Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Vervang gloeilamp door spaarlamp (bij voorkeur led)

Proces Verlichting
Dit is een (erkende) maatregel uit het Activiteitenbesluit voor branche: Autobranche - garage en handel, Autobranche - wasinrichting, Bouw - bouwbedrijven, Bouw - installatiebedrijven, Bouw - schilders en onderhoud, Bouwmaterialen - beton, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Detailhandel - overig, Grafische industrie, Handel en distributie, Industrie - hout en meubel, Industrie - papier en karton(waren), Industrie - rubber en kunststof, Industrie - verf en drukinkt, Kantoren, Onderwijs, Recreatie - restaurants en cafés, Recreatie - hotels, Sport - zwembaden, Sport - overig, Voedingsindustrie - brood en banket, Voedingsindustrie - zoetwaren, Voedingsindustrie - overig, Zorg - ziekenhuizen, Zorg - zorginstellingen, Zorg - overig

Beschrijving

De term spaarlamp wordt gebruikt voor alle lampen met een energielabel A en B; dus naast de ‘traditionele’ spaarlamp (PLe of compacte fluorescentielamp CFL) ook voor een led-lamp.

Een led-lamp heeft meestal de voorkeur:

 • Het energieverbruik van een led-lamp is lager.
 • De levensduur is langer. De levensduur van een led-lamp is 20.000 tot 40.000 branduren, 5.000 tot 8.000 voor een PLe-spaarlamp.
 • PLe-lampen werken beneden de 4°C niet meer, en zijn dus niet geschikt voor buitenverlichting. Led-lampen functioneren juist goed bij lage temperaturen.
 • PLe-lampen kunnen niet goed tegen veel aan- en uitschakelen. Gebruik dus zeker op plekken als een toilet of magazijn led-lampen.

Zie ook tip Vervang PL en PLe-lamp door led-lamp. In sommige situaties loont het zelfs de armatuur te vernieuwen van een punt- naar een lijnbron (HF-TL of led, kies bij voorkeur voor led).

Hieronder enkele voorbeelden van hoe lampen vervangen kunnen worden:

Lichtstroom (lumen) Gloeilamp (Watt) Halogeen spaarlamp (Watt) PLe-lamp (Watt) Led-lamp (Watt)
200 25 5 2
400 40 28 8 6
700 60 12 9-12
900 75 53 16

Toepasbaarheid

 • Vaak is een led-lamp te vinden die in de bestaande fitting (E14 (klein) of E27 (groot)) en het bestaande armatuur kan worden toegepast; soms is aanpassing van het armatuur noodzakelijk.
 • Led-lampen zijn verkrijgbaar met dezelfde kleur licht als gloeilampen ((extra) warm wit licht (kleurtemperatuur 2700 Kelvin)).
 • Led-lampen die in het armatuur van een gloeilamp worden toegepast kunnen niet altijd worden gedimd. En er zijn dimbare led-lampen verkrijgbaar. Gloeilamp-dimmers zijn echter vaak niet geschikt voor led-lampen. Het vinden van de juiste led-dimmer is soms lastig.
 • Als u de kleur van led nog onvoldoende vindt, kunt u ook halogeengloeilampen gebruiken. Deze hebben exact dezelfde kleureigenschappen als gloeilampen en zijn dimbaar. De lampen gaan 2x langer mee en besparen 30 tot 50% vergeleken met gloeilampen. De lampen hebben energielabel D en zijn dus géén spaarlampen. Vanaf 1 september 2018 mogen halogeenlampen niet meer in de handel worden gebracht. Zie ook tip Vervang halogeenlamp.

Milieu aspecten

Elektriciteitsbesparing van 60 tot 75% bij dezelfde lichtopbrengst.

Financiële aspecten

Afhankelijk van de lichtsterkte variëren de kosten. PLe-spaarlampen kosten € 4 tot € 10, led-lampen € 5 tot € 50.

Vervanging van gloeilampen door spaarlampen is vrijwel altijd rendabel op een zelfstandig moment, dus ook als de lampen nog niet aan vervanging toe zijn. Vanaf 200 branduren per jaar (1/2 uur per dag) is de terugverdientijd van een spaarlamp vijf jaar of korter. Vaak is de terugverdientijd 0 tot 1 jaar.

De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug en is daarom voor meerdere branches/situaties erkend, maar met verschillende randvoorwaarden. Bekijk de randvoorwaarden op de website van Infomil, tabel 1 (Bedrijfstakken met erkende maatregelen voor energiebesparing), tweede kolom (Bijlage 10): Uittreksel per branche.

Led-verlichting staat op de Energielijst (2018, code 210506 en 210509) en komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat u een extra bedrag ter grootte van 54,5% (2018) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/energie-investeringsaftrek.

Aanvullende informatie

Bekijk ook tips:

Doelmatig beheer en onderhoud (DBO)

Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig onderhoud en beheer nodig is. Stimular verwacht dat toezichthouders op hoofdlijnen / steekproefsgewijs zullen beoordelen hoe u voldoet aan deze maatregelen. Als op een enkele plek het beheer en onderhoud onvoldoende is, zal dat geen probleem zijn. Als er op meerdere plekken sprake is van achterstallig of onvoldoende beheer en onderhoud, zal de toezichthouder daar waarschijnlijk wel een punt van maken en uw vragen hoe u de DBO-maatregelen beter gaat borgen.

Voor verlichting zijn de DBO-maatregelen:

 • Periodiek schoonmaken van armaturen, lampen, reflectoren en bijhorende schakelingen en regelingen.
 • Vervang tijdig defecte lampen.
 • Aanpassen van het verlichtingsniveau aan de activiteit. Zie tip Dim verlichting wanneer minder licht nodig is

Bron: Stichting Stimular, Infomil, Kennisbank Energiebesparing en Winst

Naam: Datum: 03 december 2009 Gloeilamp verwarmt ruimte inefficiënt

Een bekende en veelgehoorde fabel over gloeilampen is dat het niet erg is dat ze inefficiënt verlichten omdat de verloren energie ten goede komt van de ruimteverwarming. Dit klopt niet, omdat op deze manier verwarmen veel primaire energie kost. Een elektriciteitscentrale heeft bij het produceren van stroom een rendement van 40%. Het verwarmen van een gebouw met een cv-installatie heeft een rendement van 80 tot 100%. Gewoon verwarmen met aardgas dus!

Bron: Intermediar december 2009
Naam: Han Kuipers Bedrijfsnaam: Centrum Beeldende Kunst Rotterdam Datum: 31 maart 2006 Het CBK wil haar milieuschade beperken. We vervingen (hoe kan het ook anders in Rotterdam) al onze gloeilampen door spaarlampen.
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

 • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.