Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Vervang gloeilamp door spaarlamp

Beschrijving

De term spaarlamp wordt gebruikt voor alle lampen met een energielabel A en B; dus naast de ‘traditionele’ spaarlamp ook voor een led-lamp. De levensduur van een led-lamp is 20.000 tot 40.000 branduren, 5.000 tot 8.000 voor een PL-spaarlamp en 1.000 voor een gloeilamp. Zie specifieke informatie over Led-verlichting.

Hieronder enkele voorbeelden van hoe lampen vervangen kunnen worden:

*Lichtstroom (lumen)*   *Gloeilamp (Watt)*   *Halogeen spaarlamp (Watt)*   *PL-lamp of compacte fluorescentielamp (Watt)*   *Led-lamp (Watt)*  
200 25 - 5 2
400 40 28 8 6
700 60 - 12 9-12
900 75 - 53 16

Voor sterkere lampen zijn wel traditionele spaarlampen verkrijgbaar. Beschikbare led-lampen van deze vermogens hebben vaak andere modellen (bijv. globe- of PAR-lampen).

Toepasbaarheid

Vaak is een spaarlamp te vinden die in het bestaande armatuur kan worden toegepast; soms is aanpassing van het armatuur noodzakelijk.

  • PL-lampen werken beneden de 4 °C niet meer, en zijn dus niet geschikt voor buitenverlichting. Led-lampen functioneren juist goed bij lage temperaturen.
  • Spaarlampen die in het armatuur van een gloeilamp worden toegepast kunnen niet altijd worden gedimd. Er zijn armaturen te koop voor PL-lampen waarin deze verlichting wel kan worden gedimd. En er zijn dimbare led-lampen verkrijgbaar. Gloeilamp-dimmers zijn echter vaak niet geschikt voor led-lampen.
  • PL-lampen kunnen niet goed tegen veel aan- en uitschakelen. Gebruik op die plekken (bijv. een toilet of magazijn) bij voorkeur led-lampen.
  • Zowel PL- als led-lampen zijn verkrijgbaar met dezelfde kleur licht als gloeilampen ((extra) warm wit licht (kleurtemperatuur 2700 Kelvin)).
  • Het vervangen van een PL-lamp door een led-lamp (voordat de PL-lamp kapot is) loont alleen als de lampen veel aan staan.
  • Als u de kleur van led nog onvoldoende vindt, kunt u ook halogeengloeilampen gebruiken. Deze hebben exact dezelfde kleureigenschappen als gloeilampen en zijn dimbaar. De lampen gaan 2x langer mee en besparen 30 tot 50% vergeleken met gloeilampen. De lampen hebben energielabel D en zijn dus géén spaarlampen.

Milieu aspecten

Elektriciteitsbesparing van 60 tot 75% bij dezelfde lichtopbrengst.

Financiële aspecten

Afhankelijk van de lichtsterkte variëren de kosten. PL-spaarlampen kosten € 4,‐ tot € 10,‐, led-lampen € 10,‐ tot € 50,‐.

Vervanging van gloeilampen door spaarlampen is vrijwel altijd rendabel. Vanaf 200 branduren per jaar (1/2 uur per dag) is de terugverdientijd van een spaarlamp vijf jaar of korter. Vaak is de terugverdientijd 0 tot 1 jaar.

Led-verlichting staat op de Energielijst (2017, code 210506 en 210509) en komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat u een extra bedrag ter grootte van 55% (2017) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/energie-investeringsaftrek.

Aanvullende informatie

Bekijk ook de tip Energiezuinige accentverlichting.

Bron: Infomil

Naam: Datum: 03 december 2009 Gloeilamp verwarmt ruimte inefficiënt

Een bekende en veelgehoorde fabel over gloeilampen is dat het niet erg is dat ze inefficiënt verlichten omdat de verloren energie ten goede komt van de ruimteverwarming. Dit klopt niet, omdat op deze manier verwarmen veel primaire energie kost. Een elektriciteitscentrale heeft bij het produceren van stroom een rendement van 40%. Het verwarmen van een gebouw met een cv-installatie heeft een rendement van 80 tot 100%. Gewoon verwarmen met aardgas dus!

Bron: Intermediar december 2009
Naam: Han Kuipers Bedrijfsnaam: Centrum Beeldende Kunst Rotterdam Datum: 31 maart 2006 Het CBK wil haar milieuschade beperken. We vervingen (hoe kan het ook anders in Rotterdam) al onze gloeilampen door spaarlampen.
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.