Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Wand- of vloerverwarming

Beschrijving

Wand- of vloerverwarming is een energiezuinige en comfortabele manier van verwarmen. Deze manier van verwarmen leidt tot minder luchtstromingen, minder stofverplaatsing en een betere luchtvochtigheid dan de traditionele manier van verwarmen. Omdat deze manier van verwarmen directer is (namelijk via straling), is er voor wandverwarming circa 20% minder energie nodig dan bij het gebruik van radiatoren. Wand- of vloerverwarming wordt daarnaast ook gewaardeerd vanwege het ontbreken van buizen en radiatoren, en is bovendien erg geschikt voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. Door het plaatsen van wand- of vloerverwarming zijn tevens minder onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden nodig.

Omdat de warmte van onder komt, kan er boven 1,5 tot 2 meter een koude tochtstroom ontstaan. Daarom is het zeker in de grotere ruimtes, d.w.z. meer dan 3 meter hoog, ook verstandig plafondverwarming aan te schaffen om te zorgen voor een prettige werktemperatuur.

Wand- en vloerverwarming is goed te combineren met een duurzame energievoorziening, zoals zonnecollectoren en warmtepompen. Daarnaast kan het systeem met enkele kleine aanpassingen ook gebruikt worden voor koeling. In dat geval wordt geen warm maar koud water door de leidingen gepompt.

Toepasbaarheid

Algemeen toepasbaar. Bij renovatie of nieuwbouw rendabel als het oppervlak waarvoor vloerverwarming interessant is (kantoor + werkplaats) > 30% van het vloeroppervlak is of meer dan 500 m2.
Beperkingen van de wand- en vloerverwarming zijn de langere opwarmtijden en een wat tragere reactie op temperatuurwisselingen. Bij het plaatsen van wandverwarming dient er rekening mee te worden gehouden dat zo min mogelijk kasten tegen de verwarmde wand worden geplaatst.

Niet alle soorten vloerafwerking zijn geschikt voor vloerverwarming. Tegels, linoleum, marmoleum en vinyl zijn meestal wel geschikt voor vloerverwarming. Tapijt is alleen geschikt wanneer het het PIT-symbool geschikt voor vloerverwarming heeft. Dit zijn vaak dunne tapijten die over de gehele onderkant worden gelijmd. Combineer vloerverwarming niet met gespannen tapijt of tapijt met een foamlaag. Ook sommige laminaatvloeren, houten vloeren en bamboo vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming.

Milieu aspecten

Lager energieverbruik door een hoger rendement.

Financiële aspecten

De aanschaf van een vloerverwarmingssysteem bedraagt ongeveer € 225,‐ per m2 met een vermogen van 125 W.

Bron: Infomil

Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.