Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Tijdschakelklok voor ruimteverwarming

Dit is een (erkende) maatregel uit het Activiteitenbesluit voor branche: Autobranche - autoschadeherstel, Industrie - hout en meubel, Bouw - bouwbedrijven, Kantoren, Onderwijs, Detailhandel - overig, Handel en distributie, Bouwmaterialen - beton, Detailhandel - supermarkten, Zorg - zorginstellingen, Industrie - metalektro, Recreatie - restaurants en cafés, Detailhandel - tankstations, Sport - overig, Recreatie - hotels, Sport - zwembaden, Bouw - installatiebedrijven, Grafische industrie, Landbouw - land- en tuinbouw, Voedingsindustrie - overig, Zorg - ziekenhuizen, Bouw - schilders en onderhoud, Landbouw - veeteelt, Voedingsindustrie - brood en banket, Voedingsindustrie - zoetwaren, Cultuur - podia, Recreatie - overig, Industrie - rubber en kunststof, Datacenters, Industrie - verf en drukinkt, Industrie - papier en karton(waren), Autobranche - wasinrichting

Beschrijving

Gebruik van een tijdschakelklok voorkomt dat de verwarming onnodig in bedrijf is. Een tijdschakelaar is er in digitale en analoge uitvoering en kan in de besturingsinstallatiekast van de gebouwverwarming worden gemonteerd, of in het gebouwbeheerssysteem worden geïntegreerd.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is toepasbaar als geen automatische aan- en uitschakeling van de ruimteverwarming aanwezig is. Daarnaast is een tijdklok in het algemeen toepasbaar bij apparatuur die niet continu warmte hoeft te leveren. Voorbeelden zijn centrale verwarming, luchtverhitters en boilers.

Milieu aspecten

Besparing op het energieverbruik. Als er nog geen nachtverlaging is, bespaart de tijdschakelklok minimaal 15% op het gasverbruik.

Financiële aspecten

Een tijdschakelklok met weekprogramma voor een verwarmingsinstallatie kost € 600 tot € 1.200. Direct gestookte heaters hebben ieder een regeling nodig. Bij indirect gestookte heaters kan de regeling bij de centrale ketel.

De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug. Vraag een offerte aan.

Aanvullende informatie

Controleer jaarlijks of de tijdschakelaar nog goed loopt. Een goed moment hiervoor is de overgang van zomertijd naar wintertijd.

Erkende maatregel voor energiebesparing

Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat bedrijven en organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is voor een of meerdere branches rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (zo snel mogelijk) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de tip Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van Infomil staat per branche een overzicht van de erkende maatregelen met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.

Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van erkende (energie)maatregelen.

Voor ruimteverwarming zijn de DBO-maatregelen:

Bronnen: Stimular, Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst

Geen reacties gevonden
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.