Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

HR++-glas i.p.v. enkel en dubbel glas

Beschrijving

Vervang bij renovaties enkel glas en ouderwets dubbel glas door hoog-rendementsglas, minimaal HR++-glas en liever HR+++-glas in gebouwen met hoge binnentemperaturen (bijv. zorg of zwembad) of lange gebruikstijden (bijv. detailhandel). Ook als je jouw gebouw klimaatneutraal gebouw wilt maken is goed glas onmisbaar!

Zie ook de tip HR++-glas in scheidingswanden koel- of vriescel.

HR++- en HR+++-glas

HR++-glas is uiterlijk vrijwel gelijk aan traditioneel dubbel glas, maar isoleert beter. Dit wordt bereikt door een warmte reflecterende metaal(oxide)laag op de spouwzijde van het binnenste glasblad en soms door een speciale gasvulling. HR+++-glas is driedubbel glas (ook wel drievoudig of triple glas). Een extra glasplaat dus. HR+++ glas heeft de hoogste isolatiewaarde van alle soorten dubbel glas. De twee kamers kunnen vacuüm worden getrokken of gevuld met een edelgas. Dit voorkomt convectie tussen de kamers (stijgen van warme lucht). HR+++-glas weegt meer door de extra glasplaat.

Hoe beter de isolatie hoe kleiner de warmtedoorgangswaarde (U). Dubbel glas heeft een U-waarde van gemiddeld 3,0 W/m2K. De U-waarde van HR++-glas is 1,2 of minder en van HR+++-glas zelfs 0,6 of minder. HR+++-glas heeft een warmtedoorgangswaarde van 0,5 tot 0,9 W/m2K.

HR++-glas is te herkennen aan de weerspiegeling van de vlam van een aansteker. Er zijn 4 vlammen te zien. Bij gewoon dubbel glas hebben ze alle 4 dezelfde kleur. Bij HR++-glas heeft het tweede vlammetje een andere kleur (meestal blauw) door de coating. Bij HR+++-glas zijn er nog meer vlammen te zien.

Monumentenglas

Voor monumenten waar de vervanging van enkel glas de monumentale waarde aantast, zijn er diverse soorten monumentenglas beschikbaar. Dit is er zowel voor panden van voor 1900 tot 1960 (gebobbeld glas) als voor panden van na 1960.

  • Monumentenglas met een coating. Dit glas is te krijgen in verschillende diktes en isoleert veel beter dankzij de coating die op het glas is aangebracht. Deze coating reflecteert de warmte naar binnen, zodat deze niet verloren ga
  • Dubbel glas voor monumenten. Daarnaast is er ook speciaal dubbel monumentenglas. Dit glas is veel dunner dan normaal dubbel glas (tot al 8 mm dun). Het is dun genoeg om gebruikt te worden in bijna alle situaties.

Toepasbaarheid

Glas wordt meestal alleen vervangen bij een grote renovatie. Het Bouwbesluit eist dat – bij nieuwbouw of renovaties waarvoor een bouwvergunning nodig is – deuren en ramen (glas en kozijn) een gemiddelde U-waarde hebben van 1,65 W/m2K. Daarbij mag de U-waarde van een individuele constructie niet hoger zijn dan 2,2 W/m2K. Normaal gesproken voldoen ramen met HR++-beglazing en een standaard houten of kunststof kozijn aan de gestelde eis. Voor deuren en aluminium kozijnen is het lastiger om aan de U-waarde eis van 1,65 W/m2K te voldoen.

Vervang slecht glas ook bij renovaties waar geen bouwvergunning nodig is. Ook als je jouw gebouw klimaatneutraal gebouw wilt maken is goed glas onmisbaar!

Uitzonderingen zijn onverwarmde ruimtes. In onverwarmde ruimtes verdient goed glas zich niet altijd terug. Let echter op: het komt vaak voor dat de functie verandert en er toch verwarming komt. Daar kan je maar beter op anticiperen!

Milieu aspecten

Besparingen mogelijk van 16 tot 25 m3 aardgas per m2 vervangen glas per jaar.

Financiële aspecten

De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug. Vraag een offerte aan.

Aanvullende informatie

Erkende maatregel voor energiebesparing

Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat bedrijven en organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is voor een of meerdere branches rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (zo snel mogelijk) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de tip Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van Infomil staat per branche een overzicht van de erkende maatregelen met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.

Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van erkende (energie)maatregelen.

Voor de gebouwschil zijn de DBO-maatregelen:

Bron: Stichting Stimular, www.davinciglas.eu, www.vanruysdael.com, Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst

Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.