Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

HR++-glas i.p.v. enkel en dubbel glas

Dit is een (erkende) maatregel uit het Activiteitenbesluit voor branche: Industrie - hout en meubel, Bouw - bouwbedrijven, Detailhandel - overig, Handel en distributie, Bouwmaterialen - beton, Detailhandel - supermarkten, Zorg - zorginstellingen, Recreatie - restaurants en cafés, Detailhandel - tankstations, Sport - overig, Recreatie - hotels, Sport - zwembaden, Bouw - installatiebedrijven, Grafische industrie, Cultuur - overig, Zorg - ziekenhuizen, Zorg - overig, Bouw - schilders en onderhoud, Cultuur - podia, Cultuur - musea, Recreatie - overig, Autobranche - garage en handel, Industrie - verf en drukinkt, Industrie - papier en karton(waren), Autobranche - wasinrichting

Beschrijving

Vervang bij renovaties enkel glas en ouderwets dubbel glas door hoog-rendementsglas, minimaal HR++-glas en liever HR+++-glas in gebouwen met hoge binnentemperaturen (bijv. zorg of zwembad) of lange gebruikstijden (bijv. detailhandel). Ook als u uw gebouw klimaatneutraal gebouw wilt maken is goed glas onmisbaar!

Zie ook de tip HR++-glas in scheidingswanden koel- of vriescel.

HR++- en HR+++-glas

HR++-glas is uiterlijk vrijwel gelijk aan traditioneel dubbel glas, maar isoleert beter. Dit wordt bereikt door een warmte reflecterende metaal(oxide)laag op de spouwzijde van het binnenste glasblad en soms door een speciale gasvulling. HR+++-glas is driedubbel glas (ook wel drievoudig of triple glas). Een extra glasplaat dus. HR+++ glas heeft de hoogste isolatiewaarde van alle soorten dubbel glas. De twee kamers kunnen vacuüm worden getrokken of gevuld met een edelgas. Dit voorkomt convectie tussen de kamers (stijgen van warme lucht). HR+++-glas weegt meer door de extra glasplaat.

Hoe beter de isolatie hoe kleiner de warmtedoorgangswaarde (U). Dubbel glas heeft een U-waarde van gemiddeld 3,0 W/m2K. De U-waarde van HR++-glas is 1,2 of minder en van HR+++-glas zelfs 0,6 of minder. HR+++-glas heeft een warmtedoorgangswaarde van 0,5 tot 0,9 W/m2K.

HR++-glas is te herkennen aan de weerspiegeling van de vlam van een aansteker. Er zijn 4 vlammen te zien. Bij gewoon dubbel glas hebben ze alle 4 dezelfde kleur. Bij HR++-glas heeft het tweede vlammetje een andere kleur (meestal blauw) door de coating. Bij HR+++-glas zijn er nog meer vlammen te zien.

Monumentenglas

Voor monumenten waar de vervanging van enkel glas de monumentale waarde aantast, zijn er diverse soorten monumentenglas beschikbaar. Dit is er zowel voor panden van voor 1900 tot 1960 (gebobbeld glas) als voor panden van na 1960.

  • Monumentenglas met een coating. Dit glas is te krijgen in verschillende diktes en isoleert veel beter dankzij de coating die op het glas is aangebracht. Deze coating reflecteert de warmte naar binnen, zodat deze niet verloren ga
  • Dubbel glas voor monumenten. Daarnaast is er ook speciaal dubbel monumentenglas. Dit glas is veel dunner dan normaal dubbel glas (tot al 8 mm dun). Het is dun genoeg om gebruikt te worden in bijna alle situaties.

Toepasbaarheid

Glas wordt meestal alleen vervangen bij een grote renovatie. Het Bouwbesluit eist dat – bij nieuwbouw of renovaties waarvoor een bouwvergunning nodig is – deuren en ramen (glas en kozijn) een gemiddelde U-waarde hebben van 1,65 W/m2K. Daarbij mag de U-waarde van een individuele constructie niet hoger zijn dan 2,2 W/m2K. Normaal gesproken voldoen ramen met HR++-beglazing en een standaard houten of kunststof kozijn aan de gestelde eis. Voor deuren en aluminium kozijnen is het lastiger om aan de U-waarde eis van 1,65 W/m2K te voldoen.

Vervang slecht glas ook bij renovaties waar geen bouwvergunning nodig is. Ook als u uw gebouw klimaatneutraal gebouw wilt maken is goed glas onmisbaar!

Uitzonderingen zijn onverwarmde ruimtes. In onverwarmde ruimtes verdient goed glas zich niet altijd terug. Let echter op: het komt vaak voor dat de functie verandert en er toch verwarming komt. Daar kunt u maar beter op anticiperen!

Milieu aspecten

Besparingen mogelijk van 16 tot 25 m3 aardgas per m2 vervangen glas per jaar.

Financiële aspecten

HR++-glas verdient zich zelden op een zelfstandig moment terug binnen 5 jaar. Een zelfstandig moment is ‘zo snel mogelijk’, in dit geval dus ook als de huidige glas nog niet vervanging toe is. HR++-glas verdient zich op een zelfstandig moment wél terug binnen 5 jaar in de mobiliteitsbranche (autogarage) als:

  • in kantoor en showroom nu blank enkel glas aanwezig is;
  • ruimte verwarmd én gekoeld wordt;
  • binnentemperatuur in het stookseizoen tijdens werktijden minimaal 17°C is;
  • totaal bruto verwarmd vloeroppervlak minimaal 150 m2 is.

De meerkosten van HR++-glas en soms zelfs HR+++-glas verdienen zich op een natuurlijk moment in meerdere situaties binnen 5 jaar terug. Een natuurlijk moment is in dit geval als het huidige glas en evt. ook het kozijn aan vervanging toe zijn. Kies ook in andere situaties minimaal voor HR++-glas in een goed geïsoleerd kozijn: de meerkosten verdienen zich wel binnen de levensduur terug!

Aanvullende informatie

Doelmatig beheer en onderhoud (DBO)

Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud nodig is. Stimular verwacht dat toezichthouders op hoofdlijnen / steekproefsgewijs zullen beoordelen hoe u voldoet aan deze maatregelen. Als op een enkele plek het beheer en onderhoud onvoldoende is, zal dat geen probleem zijn. Als er op meerdere plekken sprake is van achterstallig of onvoldoende beheer en onderhoud, zal de toezichthouder daar waarschijnlijk wel een punt van maken en uw vragen hoe u de DBO-maatregelen beter gaat borgen.

Voor de gebouwschil zijn de DBO-maatregelen:

Bron: Stichting Stimular, www.davinciglas.eu, www.vanruysdael.com, Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst

Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.