Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Ritplanningssysteem

Branche: Bouw - bouwbedrijven, Bouw - installatiebedrijven, Detailhandel - overig, Detailhandel - supermarkten, Grafische industrie, Handel en distributie, Hout- en meubelindustrie, Metalektro, Overige branches , Voedingsindustrie, Zorg - dierenartsen, Zorg - zorginstellingen
Proces: vervoer: planning
Thema: Goederenvervoer

Beschrijving

Reductie van kilometers door invoering van een ritplanningssysteem.†Een ritplanningssysteem is een applicatie die de zendingen toewijst aan voertuigen en een optimale route per voertuig bepaalt, rekening houdend met tal van randvoorwaarden (bijvoorbeeld openingstijden van klanten, inzettijden van voertuigen en chauffeurs, capaciteit van voertuigen, volume van orders en bereikbaarheid van klanten). Een goede verdeling van zendingen over voertuigen kan het aantal benodigde voertuigen verminderen. Hierdoor en ook door de optimale route worden kilometers bespaard. Een neveneffect is, dat het maken van de planning minder tijd kost.

Toepasbaarheid

De volgende randvoorwaarden zijn van belang:

  • de planners moeten enige scholing en/of ervaring hebben met computers
  • minimaal (gemiddeld) 10 tot 15 ritten per dag
  • minimaal enkele tientallen zendingen per dag
  • wisselende bestemmingen

Milieu aspecten

De gemiddelde kilometer- en brandstofreductie bedraagt 3 tot 10%, afhankelijk van de eigenschappen van de zendingen,†het type vervoer en de ritafstand.††

FinanciŽle aspecten

De transportkosten dalen door de reductie van kilometers en het efficiŽnter uitvoeren van de transportplanning. Afhankelijk van de kilometerreductie kunnen de transportkosten dalen met 3 tot 8%.

Gebruik van een ritplanningssysteem†levert informatie op†waardoor tactische en strategische beslissingen beter genomen kunnen worden, zoals:

  • kosten/batenanalyse per klant
  • inzicht in uren en kilometers
  • beladingsgraad
  • het uitvoeren van strategische simulaties om een optimaal distributieconcept te kunnen toepassen

Alvorens men besluit tot het invoeren van een geautomatiseerd ritplanningssysteem is het van belang de haalbaarheid (van de investering) in kaart te brengen. De Digiscan Logistiek biedt hierin een goed houvast. Met het hierin opgenomen†calculatiemodel kunt u een globaal inzicht krijgen van†de terugverdientijd.

Aanvullende informatie

De brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland kan u informeren over de leveranciers van ritplanningssystemen.†

Bron: Digiscan Logistiek

 
Voeg uw reactie toe
Uw naam:
Bedrijfsnaam:
Homepage:
Email:
(optioneel, wordt niet getoond)
Telefoonnummer:
(optioneel, wordt niet getoond)
Reactie:
Type hier de code uit het plaatje hiernaast.