Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Zet verwarming lager of uit (m.b.v. thermische kleding)

Beschrijving

In de praktijk blijkt dat in veel gevallen de verwarming onnodig aan staat.

Bijvoorbeeld doordat diegene die de verwarming aan heeft gedaan, vergeet om deze weer uit te zetten. De situatie kan voorkomen worden door de radiatorknoppen of de thermostaat beter zichtbaar te maken, of reminders aan de deurknoppen te hangen. Zie tips Thermostatische radiatorkranen of ruimtethermostaten en Optimaliserende regeling (van opstarten) verwarming.

In op- en overslaghallen is het vaak mogelijk minder te stoken, als je jouw medewerkers daarop kleed. Zorg voor thermische kleding en/of bodywarmers. Moderne thermische onderkleding kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink lager kan, zonder aan comfort in te boeten.

Kleding zorgt ervoor dat de warmte die je lichaam produceert niet verloren gaat aan de omgeving. Dat doet ze door de luchtlaag tussen huid en kleding op te warmen. Lucht is een slechte geleider van warmte en “isoleert” dus erg goed. Isolatie van het lichaam is efficiënter dan het verwarmen van de ruimte waarin dat lichaam zich bevindt. Er moet immers maar een dun laagje lucht worden opgewarmd, terwijl een verwarmingstoestel heel de kamer moet verwarmen om hetzelfde resultaat te bekomen.

Milieuorganisaties proberen elke winter mensen aan te zetten om een warme trui te dragen. Maar veel effectiever en comfortabeler dan een warme trui is thermische onderkleding – een relatief recente uitvinding. Ze zit strak rond het lichaam en vormt daardoor een zeer dunne isolerende luchtlaag die erg snel opwarmt en vervolgens nauwelijks wordt verstoord wanneer je beweegt.

Toepasbaarheid

Algemeen toepasbaar.

Milieu aspecten

Besparing op brandstoffen voor verwarming.

Financiële aspecten

  • Een temperatuursverlaging levert gemiddeld per graad Celsius een kostenbesparing van 6% op.
  • Als de temperatuur in een ruimte van ongeveer 100 m² gedurende 40% van de tijd op 12°C wordt gehouden (i.p.v. constant op 20°C) wordt jaarlijks zo’n 230 m³ gas bespaard (afhankelijk van de grootte, isolatiewaarde, bezettingsgraad van de ruimten en van de wijze waarop er nu met de energie wordt omgesprongen).
  • Kosten voor thermische kleding voor je medewerkers.

Bron: Stichting Stimular, Kris de Decker in Down to Earth

Naam: Dick Brandwijk Bedrijfsnaam: Brandwijk Kerstpakketten Datum: 13 June 2017 Bij Brandwijk Kerstpakketten hebben geschenken een verhaal. Liefst een duurzaam verhaal. Van fleecedekens van petflessen tot biologisch afbreekbare poncho's.

"Koud hier hé? het lijkt wel kerst" vervolgt Brandwijk zijn tour. In de opslag (warehouse), de gangen, en zelfs de keuken is het aan het einde van de dag blauwbekken geblazen. In de showroom en het magazijn komen in die periode geen mensen. Dus staat de kachel met twaalf graden onaangenaam laag. Verlichting? Idem dito. In ruimtes waar de elf medewerkers niet lang zijn - keuken, eetkamer, hal, toilet en magazijn - werkt verlichting op bewegingssensoren. Klinkt logisch. Maar bij veel ondernemers in Nederland is dat anders, zegt Brandwijk. "Daar staat de kachel te loeien, ook in vertrekken waar geen hond komt."

Bron: CO2 Magazine van SKAO, april 2017
Naam: Datum: 20 May 2014 Bij AH distributie in Delft/ Pijnacker ontvangen alle medewerkers thermische kleding. Zo is er alleen in de kantine verwarming nodig en niet meer in de op- en overslaghallen.

Bron en datum onbekend
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.