Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Zet kopieerapparaten en printers uit buiten werktijd

Beschrijving

Kopieerapparaten en printers gebruiken in de wachtstand (oftewel ‘low-power’stand) energie. Voorbeelden zijn 15 Watt voor een bureauprinter en 60 Watt voor een middelgrote (afdelings-) printer. Het loont deze apparatuur uit te zetten buiten werktijd.

Middelgrote en grote printers hebben vaak een uitknop op het bedieningspaneel. In deze uitstand gebruiken ze dan vaak nog relatief veel energie. Eigenlijk is het een zuinige wachtstand, die nog steeds bedoeld is om snel te kunnen opstarten. Soms hebben deze printers ook een tweede uitknop (bijvoorbeeld aan de achterkant of achter een klepje verborgen). Bij gebruik van deze knop is het resterende energieverbruik dan vaak verwaarloosbaar. Is zo’n knop niet aanwezig, zorg dan zelf voor een aan/uitschakelaar.

Toepasbaarheid

Altijd toepasbaar. Handmatig of met een tijdschakelaar.

Milieu aspecten

Besparing op elektriciteit.

Financiële aspecten

Een aan-uitstekker tussen stekker en stopcontact kost minder dan € 10. Een tijdschakelklok met weekprogramma kost € 10 tot € 40. De besparing is afhankelijk van huidige gebruiksduur, vermogen in de wachtstand en de instelling van de tijdklok.

Middelgrote kopieerapparaten gebruiken in de wachtstand zo’n 60 Watt. Als ze uitstaan gebruiken ze slechts zo’n 5 tot 10 Watt. Wanneer een dergelijk apparaat buiten werktijden wordt uitgezet, dan bespaart dit zo’n 280 kWh ofwel ongeveer € 20 per jaar (bij 0,07 per kWh). Is er geen uitknop? Een tijdschakelaar bij de wandcontactdoos verdien je in korte tijd terug.

Een tafelkopieermachine verbruikt in de wachtstand 15 tot 50 Watt, afhankelijk van het type. Uitgaande van 18 Watt is het verbruik buiten werktijd 110 kWh. Dergelijke printers hebben overigens gemiddeld maar 50 gebruiksuren per jaar. Kies daarom bij voorkeur voor afdelingsprinters, zie de tip Centraal printen en kopiëren.

Bron: Stichting Stimular

Naam: Marjon Olijdam Bedrijfsnaam: Stichting Stimular Datum: 04 January 2017 In een middelbare school wordt het sluipverbruik van bureauprinters gemeten. Tijdens de test werd in 50 minuten 0,015 kWh gebruikt. Het minimum vermogen in deze periode was 12 Watt, het maximum vermogen 829 Watt. In deze periode is niet geprint. Het standby verbruik is dus gemiddeld 18 Watt.

De kleine printer heeft een sluipverbruik van 52 weken * (5*14 + 2*24) uur/week * 18 Watt = 110 kWh. Als de kleine printer buiten werktijd uitgezet wordt bespaart dat dus 110 kWh.

Er zijn 16 kleine printers. De totale besparing is dan 1.767 kWh ofwel € 120 (bij € 0,07/kWh).
Naam: Marjon Olijdam Bedrijfsnaam: Stichting Stimular Datum: 04 January 2017 Stichting Stimular heeft in een middelbare school het sluipverbruik van een middelgrote printer gemeten. Deze verbruikte in standby 62 Watt. De middelgrote printer heeft dus een sluipverbruik (stel doordeweeks van 18 tot 8 uur én in het weekend) van 52 weken * (5*14 + 2*24) uur/week * 62 Watt = 381 kWh.

Als middelgrote printer buiten werktijd uitgezet wordt bespaart dat 381 kWh. Het opstarten van deze printer (na volledig uitzetten) kostte 0,013 kWh. Per jaar (uitgaande van 250 werkdagen) kost het opstarten dus 250 * 0,013 kWh = 3 kWh. Het opstarten is verwaarloosbaar t.o.v. het sluipverbruik. De netto besparing is 378 kWh.

Er zijn in de school 8 van deze printers en 2 iets kleinere. Dat verschil is hier verwaarloosd. De totale besparing voor 10 printers is dan 3.778 kWh. Bij een energietarief van € 0,07 per kWh is de besparing € 265.
Naam: Bedrijfsnaam: Vrije Universiteit, dienst Arbo en Milieu Datum: 31 December 2006 De Vrije Universiteit heeft haar werknemers erop geattendeerd dat ze energie kunnen besparen. Na werktijd keek de dienst Arbo en Milieu of pc's en beeldschermen, en ook verlichting, koffiezetapparaten, printers en kopieerapparaten uit stonden.

De gedachte is niet om te straffen, maar om mensen bewust te maken waar ze mee bezig zijn en voor ons om een beeld te krijgen van wat de huidige situatie is. Daarom geven we ook rode én groene kaarten. Het mag ook leuk zijn.

Bron: project Zuinig ICT rendabel Idee, COS, CE Delft en Stimular, 2006
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.