Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Zet kopieerapparaten en printers buiten werktijd uit

Beschrijving

Kopieerapparaten en printers gebruiken in de wachtstand (oftewel ‘low-power’stand) energie. Dit geldt soms ook voor de uitstand, zij moeten immers snel kunnen opstarten. Bij grote kopieerapparaten is het wachtverbruik soms fors.

Toepasbaarheid

Altijd toepasbaar. Handmatig of met een tijdschakelaar.

Milieu aspecten

Besparing op elektriciteit.

Financiële aspecten

Een tijdschakelklok met weekprogramma kost € 10 tot € 40. De besparing is afhankelijk van huidige gebruiksduur, vermogen in de wachtstand en de instelling van de tijdklok.

Grotere kopieerapparaten (90 tot 120 pagina’s per minuut) gebruiken in de wachtstand zo’n 350 Watt. Als ze uitstaan gebruiken ze slechts zo’n 10 Watt. Wanneer een dergelijk apparaat buiten werktijden wordt uitgezet, dan bespaart dit zo’n 2.000 kWh ofwel ongeveer € 400 per jaar. Is er geen uitknop? Een tijdschakelaar bij de wandcontactdoos verdient u in ongeveer een week terug.

Een tafelkopieermachine heeft gemiddeld 50 gebruiksuren per jaar en verbruikt in de wachtstand zo’n 50 Watt, afhankelijk van het type. Een schakelklok bespaart ongeveer 300 kWh (€ 30,-).

Een afdelingskopieermachine heeft gemiddeld 10 gebruiksuren per jaar en verbruikt in de wachtstand zo’n 100 Watt. Een schakelklok bespaart ongeveer 600 kWh (€ 60,-).

Uitschakelapparatuur voor productieapparatuur, kantoorapparatuur, frisdrankautomaten, (groot)keuken of horeca apparatuur staan op de Energielijst (2016, code 220902) en komen daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat u een extra bedrag ter grootte van 58% (2016) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/energie-investeringsaftrek.

Bron: ‘Zuinig ICT, rendabel idee’ / Stichting Stimular i.s.m. COS Nederland en CE

Naam: Bedrijfsnaam: Vrije Universiteit, dienst Arbo en Milieu Datum: 31 december 2006 De Vrije Universiteit heeft haar werknemers erop geattendeerd dat ze energie kunnen besparen. Na werktijd keek de dienst Arbo en Milieu of pc's en beeldschermen, en ook verlichting, koffiezetapparaten, printers en kopieerapparaten uit stonden.

De gedachte is niet om te straffen, maar om mensen bewust te maken waar ze mee bezig zijn en voor ons om een beeld te krijgen van wat de huidige situatie is. Daarom geven we ook rode én groene kaarten. Het mag ook leuk zijn.

Bron: project Zuinig ICT rendabel Idee, COS, CE Delft en Stimular, 2006
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.