Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Server-based computing

Beschrijving

De meeste organisaties werken client-based: dat wil zeggen dat iedere werknemer zijn applicaties (software) op zijn eigen desktop heeft. Bij server-based computing worden niet alleen de data, maar ook de gebruikte applicaties opgeslagen op een centrale server. Dit heeft grote voordelen voor veiligheid, systeembeheer en telewerken. Vaak wordt gebruik gemaakt van netwerkcomputers op de werkplekken. Deze terminals/ thin clients dienen slechts voor het inloggen op de server en om de randapparatuur (beeldscherm, toetsenbord, muis) aan te sluiten.

Toepasbaarheid

Bij vernieuwing van (een groot deel van) de ICT. Vanuit een client-based omgeving lastig te implementeren, in sommige gevallen onmogelijk door restricties van applicaties.

Milieu aspecten

Afhankelijk van de uitwerking kan energiebesparing optreden. Het is lastig dit vooraf te berekenen. Het energieverbruik is afhankelijk van veel variabelen: onder andere aantal werkplekken, technische eisen, aantal servers, architectuur van het netwerk en ruimtekoeling.

Het verbruik van de terminals/ thin clients is afhankelijk van model en uitvoering. Gemiddeld ligt het verbruik tussen de 10 en 80 W. Dit is aanzienlijk lager dan het gemiddelde verbruik van desktop PC’s (namelijk 100 tot 150 W). op de werkplekken is minder koeling nodig.

Een server-based netwerk heeft meer servers nodig dan een normaal netwerk. De servers verbruiken dan ook meer energie en er is meer koeling. Echter, er is energiebesparing mogelijk door efficiënter gebruik van de servers.

Als op de werkplekken (bestaande) PC’s gebruikt worden dan stijgt door extra servercapaciteit het energieverbruik. Als de PC’s vervangen worden door netwerkcomputers (thin clients) wordt er wel energie bespaard.

Financiële aspecten

Het implementeren van een server-based netwerk met terminals geeft wel een duidelijke kostenbesparing volgens onafhankelijk Amerikaans onderzoek (Kay en Perry, 2005). Het aandeel energiebesparing is echter niet bekend. Uit dit onderzoek blijkt tevens dat deze besparingen slechts voor een kleine categorie gebruikers interessant is: grote organisaties (overheden, universiteiten et cetera) en beveiligingsgevoelige organisaties (banken, defensie et cetera). De fabrikant HP claimt een besparing van 25%, ten opzichte van een systeem met personal computers, voor een netwerk met 3.500 gebruikers (HP, 2005).

Bron: ‘Zuinig ICT, rendabel idee’ (Stichting Stimular i.s.m. COS Nederland en CE) en JPF Computing BV

Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.