Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Band op spanning

Branche: Autobranche, Bouw - bouwbedrijven, Bouw - installatiebedrijven, Bouwmaterialen - Beton, Cultuur, Detailhandel - overig, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Grafische industrie, Handel en distributie, Hout- en meubelindustrie, Kantoren, Metalektro, Onderwijs, Overige branches , Recreatie - hotels, Recreatie - overig, Sport - algemeen, Sport - zwembaden, Voedingsindustrie, Zorg - dierenartsen, Zorg - zorginstellingen
Proces: vervoer: rijden
Thema: Goederenvervoer, Zakelijk verkeer

Beschrijving

Het verminderen van de weerstand met de weg (rolweerstand) vermindert het brandstofgebruik. Daarbij is rijden met de juiste bandenspanning veiliger.

Houd de bandenspanning op niveau. Leveranciers bevelen aan de bandenspanning minstens één keer per maand te controleren en op de juiste spanning te brengen. De bandenspanning zakt ongeveer 0,2 bar per 3 maanden.

  1. Het door iemand periodiek laten controleren van de bandenspanning van het gehele wagenpark weegt vaak op tegen de kostenbesparing door het rijden met de juiste bandenspanning.
  2. Een alternatief is een bandenspanning monitor systeem (TPMS system). Vanuit uw dashboard kunt u dan ook de spanning per band aflezen en wordt u gewaarschuwd wanneer de spanning te laag is.
  3. Overweeg de aankoop van een bandenspanning regelsysteem voor vrachtwagens. Behalve monitoren regelt dit systeem de bandenspanning van vrachtwagens doorlopend automatisch bij.
  4. Er bestaan ook ventielen die door middel van kleuren aangeven of de band op spanning is. De kwaliteit van deze ventielen kan na verloop van tijd afnemen, dus blijf ook minimaal eens per kwartaal de spanning zelf controleren.

Toepasbaarheid

Voor ieder bedrijf met vervoermiddelen.

Milieu aspecten

Wanneer de bandenspanning 0,5 bar lager is dan aanbevolen door de leverancier, dan wordt er 2 tot 5% meer brandstof verbruikt. Banden op spanning gaan langer mee, hebben meer grip op de weg en een betere wegligging.

Financiële aspecten

De kosten voor het op spanning houden van de banden zijn vrijwel nihil. Banden op juiste spanning gaan langer mee.

  • Bij een personenauto of een bus die 25.000 kilometer per jaar rijdt, gemiddeld 10 km op 1 liter benzine, bij een benzineprijs van € 1,70 per liter (prijspeil maart 2011), levert 5% brandstofbesparing EUR 213,- per jaar op.
  • Bij een vrachtwagen die 100.000 kilometer per jaar rijdt, gemiddeld 4 km op 1 liter diesel, bij een dieselprijs van € 1,40 per liter (prijspeil maart 2011), levert 5% brandstofbesparing € 1.750,- per jaar op.

Een bandenspanning monitor systeem kost € 200 (personenwagen) tot € 600 (vrachtwagen). Een bandenspanning regelsysteem kost ca. € 2.000.

Bandenspanning regelsystemen voor vrachtwagens staan op de Energielijst 2013 (code 240906) en komen daarom in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat u een extra bedrag ter grootte van 41,5% (2013) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.agentschapnl.nl/eia

Een eigen bandenpomp aanschaffen is ook een optie. Een bandenpomp, eventueel met zonnepaneel, staat op de Milieulijst 2013 (code F 2052) en komt daarom in aanmerking voor de fiscale stimuleringsregelingen MIA (milieu investeringsaftrek) en VAMIL (willekeurige afschrijving milieu investeringen). Zie voor meer informatie AgentschapNL. Voor een bandenpomp houdt deze regeling in dat 36% van de aanschafkosten aftrekbaar is van de fiscale winst en dat 75% van de aanschafkosten willekeurig mag worden afgeschreven (VAMIL).

Aanvullende informatie

De juiste bandenspanning staat vaak aangegeven op een sticker in het portier of in het klepje van de brandstoftank. Op de website www.bandopspanning.nl vindt u meer informatie over bandenspanning. 

U kunt bandenspanning bij uw medewerkers onder de aandacht brengen door tijdens toolboxen of werkoverleg een filmpje over het controleren van bandenspanning te vertonen. Op You Tube kunt u bijvoorbeeld het flimpje Bandenspanning en profieldikte controleren, zo doe je dat van de ANWB downloaden.

Bron: Stichting Stimular

 
tip Naam:
Bedrijfsnaam: Autogarage.nl
Homepage: http://www.autogarage.nl/auto/banden/service/bandenspanning-controleren/
Datum: 29-02-2012
Op autogarage.nl vind je eenvoudige de dichtstbijzijnde garage die de bandenspanning controleert en zo nodig aanvult. De juiste bandenspanning is belangrijk en zorg daarom dat deze regelmatig wordt gecontroleerd!
tip Naam:
Bedrijfsnaam: T Comm Tracking & Tracing
Homepage: http://www.peye.nl/
Datum: 23-09-2009
De P-eye is een ventieldop voor vrachtwagenbanden. Wanneer de bandendruk onder de vooraf ingestelde alarmdruk komt, gaat het LED-lampje op de P-eye knipperen.
tip Naam: Ruud Engelse
Bedrijfsnaam: Go-Greener
Homepage: http://www.go-greener.eu
Datum: 11-06-2009
Go-Greener heeft een breed assortiment producten welk het de gebruiker vergemakkelijken om zijn of haar bandenspanning te controleren. Veel gebruikers gaan erg luchtig met dit item om, terwijl het juist van belang is dat de banden op de juiste spanning zijn. Hiervoor hebben wij in onze webshop de afleesbare ventieldopjes met kleuren indicator, een sleutelhanger welk de spanning door de ventieldoppen heen kan controleren en een digitaal TPMS systeem. Wordt de bandenspanning toch weer spannend!
Voeg uw reactie toe
Uw naam:
Bedrijfsnaam:
Homepage:
Email:
(optioneel, wordt niet getoond)
Telefoonnummer:
(optioneel, wordt niet getoond)
Reactie:
Type hier de code uit het plaatje hiernaast.