Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Elektrische bestelauto's

Beschrijving

Rijden jouw auto’s/ vooral lokaal en regionaal? Kies dan voor elektrische bestelauto’s i.p.v. auto’s op diesel en benzine.

Toepasbaarheid

Elektrische bestelauto’s of bussen zijn vooral geschikt voor vervoer in en om de stad. De ontwikkelingen van de actieradius gaan snel. Er zijn inmiddels al bestelbussen beschikbaar met een actieradius tot 260 kilometer. De komende jaren zal de actieradius naar verwachting toenemen. De oplaadtijd varieert per model van 4 tot 8 uur. Naar verwachting zal door verbeterde accu’s en de ontwikkeling van snellaadpunten de laadtijd in de toekomst worden verkort. ANWB en Natuur & Milieu publiceerden een top 10 elektrische bestelauto’s

Het aantal oplaadpunten wordt in de komende jaren verder uitgebreid. Zie voor een actueel overzicht www.oplaadpalen.nl. Zorg ook voor een oplaadpunt op het bedrijf.

Iedereen met een rijbewijs kan een elektrische auto besturen, maar sommige details zijn anders. Het grootste verschil zit in de gewenning dat de auto tijdig opgeladen moet worden. De accu gaat langer mee bij stadsritten dan op snelweg. In de winter kost verwarmen veel stroom, waardoor de accu eerder leegraakt.

Milieu aspecten

Elektrische bestelwagens zorgen voor 100% vermindering van lokale luchtverontreiniging en 65% minder uitstoot van broeikasgassen dan een gemiddelde bestelwagen. Indien de bestelauto wordt opgeladen met groene stroom, dan rijdt de auto klimaatneutraal. Elektrische bestelauto’s zijn ook erg stil, vanwege het ontbrekende motorgeluid.

Financiële aspecten

De aanschafprijs van elektrische bestelauto’s t.o.v benzine- of dieselauto’s is hoog. De elektrische bestelbus is economisch interessant indien bestelauto’s jaarlijks meer dan 20.000 kilometer afleggen. Het is ook mogelijk om een elektrische bestelwagen te leasen. Hiermee kan je besparen op de aanschafkosten en wanneer er een zuinigere auto op de markt komt, kan je zo overstappen.

Er is en verlaagde fiscale bijtelling voor een elektrische zakenauto. Er hoeft t/m 2020 geen Motorrijtuigenbelasting (MRB) betaald te worden en tot en met 2020 hebben elektrische auto´s een BPM vrijstelling. Elektrische bestelbussen staan op de Milieulijst (2019, code F 3114) en komen daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor de fiscale stimuleringsregelingen MIA (milieu investeringsaftrek) en VAMIL (willekeurige afschrijving milieu investeringen). Zie voor meer informatie www.rvo.nl/miavamil. Deze regeling houdt in dat 36% van de aanschafkosten aftrekbaar is van de fiscale winst (MIA) en dat 75% van de aanschafkosten willekeurig mag worden afgeschreven (VAMIL).

Diverse gemeenten en provincies geven subsidie voor het aanschaffen van elektrische auto’s, informeer bij jouw gemeente naar lokale subsidiemogelijkheden.

Aanvullende informatie

Bronnen: Stimular Energiegids.nl / RVO

Naam: Bedrijfsnaam: DB Schenker Datum: 17 February 2017 Grote bestelwagens zonder CO2 uitstoot vinden hun weg in Europa. DB Schenker levert vanaf december 2016 bestellingen af met de 100% elektrische bestelwagen van Voltia. Te beginnen in Oostenrijk.
Bron: Linkedin, jan. 2017
Naam: Bedrijfsnaam: Laadpaal 24 Website: https://www.laadpaal24.nl/20-wintertips Datum: 09 February 2016 Wij maakten een lijst met wintertips voor chauffeurs in Nederland, waarin ook tips specifiek voor elektrische auto's zijn opgenomen.

Tip 1: Bevroren laadkabel
Nu meer en meer Nederlanders elektrisch rijden, wordt een nieuw winterprobleem duidelijk! Het kan namelijk zijn dat je laadkabel vast vriest aan de auto. Wat je in deze situatie niet moet doen: proberen de kabel-auto koppeling te ontdooien, bijvoorbeeld met een föhn. Het ontdooien van de koppeling kan zeer gevaarlijk zijn. Wat je wel moet doen: de wegenwacht bellen. Zij beschikken over methodes om te werken met hoogspanning en de stekker veilig los te krijgen.

Tip 2: Warme auto én volle accu
Heb je een elektrische auto? Verwarm dan je auto vast voor voordat je gaat rijden. Op deze manier stap je in een voorverwarmde auto met een volle accu. Zo maak je zo veel mogelijk elektrische kilometers!

Tip 3: Gebruik alleen stoelverwarming
Veel kilometers rijden in een warme auto? Dit kan ook door alleen de stoelverwarming te gebruiken i.p.v. de volledige autoverwarming. Je bespaart op deze manier tot wel 25% van de accu.

Tip 4: Zorg voor een laadkabel aan boord
In de winter neemt de actieradius van een elektrische auto sterk af. Er wordt al onderzoek gedaan naar een “all climate” accu voor in elektrische auto’s, maar zolang deze er niet is raden wij vooral aan om altijd een laadkabel aan boord te hebben. Zo kun je altijd en overal opladen, om zo alsnog je elektrische kilometers te maken.

Bekijk ook de andere 16 tips over Voorbereiding op de winter, Rijden in de winter, Pech in de winter en Wintersport op de website van Laadpaal 24.
Naam: Datum: 15 September 2011 Stadsdistributie Utrecht zonne-elektrisch
In Utrecht rijden twee cargohoppers. Dit zijn twee zonne-elektrische zero-emissie stadsdistributievoertuigen. De eerste Cargohopper is sinds 2008 in gebruik. Het is een treintje dat zorgt voor distributie in de binnenstad van Utrecht. De Cargohopper II is een echte trekker/trailer geworden, geschikt voor vervoer van pallets en rolcontainers. De actieradius van deze tweede versie is groter, waardoor ook distributie naar gebieden vlak buiten Utrecht mogelijk wordt.

Bron: www.cargohopper.nl
Naam: Datum: 29 May 2009 Wereldprimeur: elektrische vuilniswagen
Afvaldienstverlener Van Gansewinkel zamelt het bedrijfsafval in de binnenstad van Rotterdam in met een elektrische vuilniswagen. Het is de eerste elektrische vrachtwagen in de afvalbranche. Het ingezamelde afval wordt naar de afvalenergiecentrale van AVR gebracht. Daar wordt het afval verbrand en omgezet in elektriciteit, waar de elektrische vuilniswagen weer door wordt aangedreven.

Bron: www.vangansewinkel.nl
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.