Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Aardgas auto's

Branche: Autobranche, Bouw - bouwbedrijven, Bouw - installatiebedrijven, Bouwmaterialen - Beton, Cultuur, Detailhandel - overig, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Grafische industrie, Handel en distributie, Hout- en meubelindustrie, Kantoren, Metalektro, Onderwijs, Overige branches , Recreatie - hotels, Recreatie - overig, Sport - algemeen, Voedingsindustrie, Zorg - dierenartsen, Zorg - zorginstellingen
Proces: vervoer: inkoop voertuigen
Thema: Goederenvervoer, Zakelijk verkeer

Beschrijving

Is er een aardgasvulpunt in de buurt van uw bedrijf?
En rijden uw auto’s vooral lokaal en regionaal?
Kies dan voor auto’s op aardgas i.p.v. auto’s op diesel en benzine.

Groot wagenpark en geen aardgasvulpunt in de buurt van uw bedrijf?
Onderzoek of het haalbaar is in samenwerking met gemeente of buurbedrijven een aardgasvulpunt te realiseren.

Aardgas is een relatief schone brandstof, er is voldoende van beschikbaar en het vormt een opmaat naar het hernieuwbare biogas en waterstof. Aardgas voor voertuigen wordt meestal in gecomprimeerde vorm (CNG) geleverd.

Toepasbaarheid

De beschikbaarheid van aardgasvoertuigen neemt toe. Voor personenauto’s, bestelwagens, kleine vrachtwagens, huisvuilwagens en bussen bestaan inmiddels goede aardgasvarianten. Voor grotere trucks (400 kW) is de beschikbaarheid beperkt.

Auto’s op aardgas kunnen alleen worden gebruikt als er in de omgeving een aardgasvulstation aanwezig is. Een overzicht van deze tanklocaties kunt u vinden op Fuelswitch.

Aangezien er nog niet overal vulstations aanwezig zijn, zijn auto’s op aardgas met name geschikt voor lokaal en regionaal vervoer. Aardgasvoertuigen hebben een actieradius van circa 1.000 kilometer.

In aardgasauto’s is een tank ingebouwd, wat ruimteverlies tot gevolg heeft.

Milieu aspecten

Het voordeel van aardgas ten opzichte van diesel is een lagere uitstoot van NOx en fijnstof. Aardgas is nauwelijks milieuvriendelijker dan benzine.

Aardgas is een tussenstap naar biogas, dat bijdraagt aan verdere verlaging van uitstoot van NOx en fijn stof en aan een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot. Door het wagenpark van uw bedrijf nu al geschikt te maken voor aardgas, kunt u in de toekomst eenvoudig overstappen op biogas. Biogas (ook wel groen gas genoemd) is afkomstig van afval, rioolslib of mest. Vanaf eind 2011 zijn er zo’n 100 tankstations in Nederland die groen gas aanbieden, waarvan er zestig alléén groen gas aanbieden (te herkennen aan een speciaal groengaslogo). Lees meer over Rijden op groen gas.

Financiële aspecten

De meerinvestering van een personenauto op aardgas verdient zichzelf terug als er minimaal 10.000 kilometer per jaar mee wordt gereden, van een aardgasbestelbus bij minimaal 15.000 kilometer per jaar.

 • De aanschafprijs van aardgasvoertuigen is hoger.
  • Voor bestelwagens is de meerprijs € 1.000,- tot € 5.000,-.
  • Voor trucks en bussen € 25.000,- tot € 50.000,-.
  • Voor personenauto’s € 500,- tot € 3.000,-.
 • Door een gunstiger energielabel krijgen nieuwe aardgasauto’s sinds 1 januari 2008 € 500,- of € 1.000,- korting.
 • Enkele gemeenten en provincies stimuleren de aanschaf van aardgasvoertuigen met subsidie. Informeer hiernaar.  
 • De kosten voor het onderhoud van de voertuigen ligt 5 tot 10% hoger dan bij onderhoud aan benzinevoertuigen. Voor nieuwe voertuigen zijn er geen meerkosten voor onderhoud en merkt de eigenaar hier dus niets van.
 • Daar staat tegenover dat aardgas goedkoper is dan diesel. Een kilo aardgas (bijna vier liter) kost circa € 0,80. Op een kilo aardgas (CNG) rijdt u even ver als op een liter diesel.
 • Realiseert u uw eigen aardgaslever- of aardgasvulpunt? Deze staat op de milieulijst 2013 (code G 2050) en komt daarmee in aanmerking voor de fiscale stimuleringsregelingen MIA (milieu investeringsaftrek). Zie voor meer informatie AgentschapNL. Voor een aardgasvulpunt houdt deze regeling in dat 36% van de aanschafkosten aftrekbaar is van de fiscale winst.

Bronnen: AgentschapNL / www.vertogas.nl / www.orangegas.nl / www.fuelswitch.nl

 
tip Naam: Marjon Olijdam
Bedrijfsnaam: Stichting Stimular
Homepage: www.stimular.nl
Datum: 10-12-2008
Op www.cngnet.nl vindt u locaties van aardgas vulstations
Voeg uw reactie toe
Uw naam:
Bedrijfsnaam:
Homepage:
Email:
(optioneel, wordt niet getoond)
Telefoonnummer:
(optioneel, wordt niet getoond)
Reactie:
Type hier de code uit het plaatje hiernaast.