Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Aardgasauto's

Beschrijving

Rijden jouw auto’s vooral lokaal en regionaal? En is er een aardgasvulpunt in de buurt van je bedrijf? Kies dan voor auto’s op aardgas i.p.v. op diesel en benzine.

Als je een groot wagenpark hebt en er is geen aardgasvulpunt in de buurt, dan kan je (in samenwerking met gemeente of buurbedrijven) onderzoeken of er een aardgasvulpunt aangelegd kan worden.

Aardgas voor voertuigen wordt meestal in gecomprimeerde vorm (CNG) geleverd.

Toepasbaarheid

De beschikbaarheid van aardgasvoertuigen neemt toe. Voor personenauto’s, bestelwagens, kleine vrachtwagens, huisvuilwagens, bussen en trucks bestaan inmiddels goede aardgasvarianten.

Auto’s op aardgas kunnen alleen worden gebruikt als er in de omgeving een aardgasvulstation aanwezig is. Een overzicht van deze 150 tanklocaties vind je op de website van GroenGas Nederland of “Pitpoint“https://www.pitpointcleanfuels.com/nl/tanklocaties/. Aangezien er nog niet overal vulstations aanwezig zijn, zijn auto’s op aardgas met name geschikt voor lokaal en regionaal vervoer. Aardgaspersonen auto’s hebben een actieradius van circa 1.000 kilometer, voor grotere modellen ligt de actieradius lager.

In aardgasauto’s is een tank ingebouwd, wat ruimteverlies tot gevolg heeft.

Milieu aspecten

Het voordeel van aardgas ten opzichte van diesel is een lagere uitstoot van NOx en fijnstof. Aardgas is even milieu(on)vriendelijk als benzine.

Aardgas is een tussenstap naar biogas. Biogas draagt bij aan verdere verlaging van uitstoot van NOx en fijnstof en aan een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot. Door het wagenpark van jouw bedrijf nu al geschikt te maken voor aardgas, kan je in de toekomst eenvoudig overstappen op biogas. Alle aardgas auto’s kunnen ook op biogas rijden. Er zijn geen aparte pomps voor groen gas. Aan de aardgaspomp wordt gemiddeld ruim 50% groen gas verkocht. Er zijn tankstations waar 100% groen gas wordt getankt en stations waar het percentage lager is. Dit is afhankelijk van de leverancier. Ieder klant kan echter (aan het eind van het jaar) het volume laten omzetten naar 100% groen gas. Lees meer in de tip Rijden op biogas.

Financiële aspecten

De meerinvestering van een personenauto op aardgas verdient zichzelf terug als er minimaal 10.000 kilometer per jaar mee wordt gereden, van een aardgasbestelbus bij minimaal 15.000 kilometer per jaar.

  • De aanschafprijs van aardgasvoertuigen is hoger dan voor conventionele voertuigen.
  • Enkele gemeenten en provincies stimuleren de aanschaf van aardgasvoertuigen met subsidie.
  • De kosten voor het onderhoud van de voertuigen ligt 5 tot 10% hoger dan bij onderhoud aan benzinevoertuigen. Voor nieuwe voertuigen zijn er geen meerkosten voor onderhoud en merkt de eigenaar hier dus niets van.
  • Daar staat tegenover dat aardgas goedkoper is dan diesel. Een kilo aardgas (bijna vier liter) kost circa € 1,15 (prijspeil 2019). Op een kilo aardgas (CNG) rijd je even ver als op een liter diesel.
  • Realiseer je jouw eigen aardgasvulpunt voor vrachtwagens? Deze staat op de Milieulijst (2019, code G 3740) en komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor de fiscale stimuleringsregelingen MIA (milieu investeringsaftrek). Zie voor meer informatie www.rvo.nl/miavamil. Deze regeling houdt in dat 36% van de aanschafkosten aftrekbaar is van de fiscale winst (MIA).

Aanvullende informatie

Zie ook tip Duurzame brandstoffen voor personenauto’s en bestelauto’s.

Bronnen: RVO, www.vertogas.nl, www.orangegas.nl

Naam: De heer Brekelmans Bedrijfsnaam: Staedion Datum: 02 August 2010 Doordat onze bestelwagen op aardgas rijdt, reduceren we de CO2 uitstoot met 20 % t.o.v. benzine. Daarbij is de motor stiller en komen er minder schadelijke stoffen vrij. Dit is een groot voordeel, aangezien we met de bus vooral in de bebouwde kom rijden. Zeker daar is minder lawaai en minder vervuiling van belang.

Bron: Woonspot, Staedion, augustus 2010 #2
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.