Beschrijving
Rijden jouw auto’s vooral lokaal en regionaal? En is er een aardgasvulpunt in de buurt van je bedrijf? Kies dan voor auto’s op aardgas i.p.v. op diesel en benzine.
Als je een groot wagenpark hebt en er is geen aardgasvulpunt in de buurt, dan kan je (in samenwerking met gemeente of buurbedrijven) onderzoeken of er een aardgasvulpunt aangelegd kan worden.
Aardgas voor voertuigen wordt meestal in gecomprimeerde vorm (CNG) geleverd.
Toepasbaarheid
De beschikbaarheid van aardgasvoertuigen neemt toe. Voor personenauto’s, bestelwagens, kleine vrachtwagens, huisvuilwagens, bussen en trucks bestaan inmiddels goede aardgasvarianten.
Auto’s op aardgas kunnen alleen worden gebruikt als er in de omgeving een aardgasvulstation aanwezig is. Een overzicht van deze 150 tanklocaties vind je op de website van GroenGas Nederland of “Pitpoint“https://www.pitpointcleanfuels.com/nl/tanklocaties/. Aangezien er nog niet overal vulstations aanwezig zijn, zijn auto’s op aardgas met name geschikt voor lokaal en regionaal vervoer. Aardgaspersonen auto’s hebben een actieradius van circa 1.000 kilometer, voor grotere modellen ligt de actieradius lager.
In aardgasauto’s is een tank ingebouwd, wat ruimteverlies tot gevolg heeft.
Milieu aspecten
Het voordeel van aardgas ten opzichte van diesel is een lagere uitstoot van NOx en fijnstof. Aardgas is even milieu(on)vriendelijk als benzine.
Aardgas is een tussenstap naar biogas. Biogas draagt bij aan verdere verlaging van uitstoot van NOx en fijnstof en aan een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot. Door het wagenpark van jouw bedrijf nu al geschikt te maken voor aardgas, kan je in de toekomst eenvoudig overstappen op biogas. Alle aardgas auto’s kunnen ook op biogas rijden. Er zijn geen aparte pomps voor groen gas. Aan de aardgaspomp wordt gemiddeld ruim 50% groen gas verkocht. Er zijn tankstations waar 100% groen gas wordt getankt en stations waar het percentage lager is. Dit is afhankelijk van de leverancier. Ieder klant kan echter (aan het eind van het jaar) het volume laten omzetten naar 100% groen gas. Lees meer in de tip Rijden op biogas.
Financiële aspecten
De meerinvestering van een personenauto op aardgas verdient zichzelf terug als er minimaal 10.000 kilometer per jaar mee wordt gereden, van een aardgasbestelbus bij minimaal 15.000 kilometer per jaar.
- De aanschafprijs van aardgasvoertuigen is hoger dan voor conventionele voertuigen.
- Enkele gemeenten en provincies stimuleren de aanschaf van aardgasvoertuigen met subsidie.
- De kosten voor het onderhoud van de voertuigen ligt 5 tot 10% hoger dan bij onderhoud aan benzinevoertuigen. Voor nieuwe voertuigen zijn er geen meerkosten voor onderhoud en merkt de eigenaar hier dus niets van.
- Daar staat tegenover dat aardgas goedkoper is dan diesel. Een kilo aardgas (bijna vier liter) kost circa € 1,15 (prijspeil 2019). Op een kilo aardgas (CNG) rijd je even ver als op een liter diesel.
- Realiseer je jouw eigen aardgasvulpunt voor vrachtwagens? Deze staat op de Milieulijst (2019, code G 3740) en komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor de fiscale stimuleringsregelingen MIA (milieu investeringsaftrek). Zie voor meer informatie www.rvo.nl/miavamil. Deze regeling houdt in dat 36% van de aanschafkosten aftrekbaar is van de fiscale winst (MIA).
Aanvullende informatie
Zie ook tip Duurzame brandstoffen voor personenauto’s en bestelauto’s.
Bronnen: RVO, www.vertogas.nl, www.orangegas.nl
Meer dan 200 Centric-medewerkers hebben de sleutels ontvangen van de nieuwste Volkswagen Polo. De auto’s rijden op Compressed Natural Gas, waardoor Centric opnieuw een stap zet in het verduurzamen van het wagenpark.
In samenwerking met PON en dealers Ames en Van Mossel, LeasePlan en PitPoint heeft Centric afgelopen maand in sneltreinvaart 210 nieuwe auto’s uitgeleverd aan haar professionals. Voor de collega’s, onder wie veel IT Support Engineers, betekende de nieuwe auto een upgrade: de Comfortline Polo’s zijn uitgevoerd met een executive pack en voorzien van de nieuwste snufjes
Bron: Centric, maart 2018
Met een lokale energieleverancier zijn afspraken gemaakt voor de toekomstige levering van biogas. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten: De Rooy Transport krijgt de beschikking over een continue stroom biogas. En de producent is verzekerd van afzet. Deze kan mede-investeren in de benodigde installatie.
Tevens is er eind 2012 een publiek vulpunt voor CNG gas geopend bij ons AVIA Xpress tankstation.
Bron: Krant v.d. Aarde, oktober 2017
In 2015 introduceerde Vos Logistics LNG trucks in het internationaal mega trailer transport. Doel hiervan was het realiseren van een reductie van CO2-emissie. Speciaal hiervoor heeft vrachtwagenfabrikant Iveco vijf LNG low deck-prototypes met dubbele brandstoftanks ontwikkeld, met een actieradius tot 1.000 kilometer. In de afgelopen 18 maanden zijn deze vrachtwagens getest. Op basis van de positieve resultaten heeft Vos Logistics besloten om meer LNG trucks aan haar internationale vloot toe te voegen. In het eerste kwartaal van 2017 worden vijf nieuwe low deck-LNG trucks aangeschaft.
LNG vermindert de CO2-emissie tot 15 procent in vergelijking met dieseltrucks. De kosten voor aanschaf voor en onderhoud van LNG trucks zijn hoger dan voor dieseltrucks. Daarentegen zijn de brandstofkosten per kilometer lager. Daarom is het essentieel om voor een concurrerend prijsniveau een hoge kilometerproductie per truck te realiseren. Een bijkomend voordeel is dat het prijsniveau van LNG stabieler is dan dat van diesel. Hierdoor zijn transportkosten beter te voorspellen.
Om het maximale uit de LNG trucks te halen op het gebied van duurzaamheid en daarnaast een aantrekkelijke kostprijs te realiseren, worden deze trucks vooral ingezet op trajecten met een hoge kilometerproductie tussen de Benelux, Zweden en Frankrijk.
Voor grote transportstromen met hoge eisen op het gebied van snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid heeft Vos Logistics een zogenaamd ‘Hotwheels’-concept ontwikkeld. Zorgvuldige planning van chauffeurs en vrachtwagens maakt het mogelijk om trucks non-stop te laten rijden. Het resultaat hiervan is een maandelijkse productie tot 35.000 kilometer, wat ongeveer gelijk is aan drie gewone vrachtwagens.
Wojciech Cybulski, operations manager bij Vos Logistics, legt uit: “Met het ‘Hotwheels’-concept worden de mogelijkheden van LNG volledig benut. Er wordt een CO2-besparing behaald terwijl tegelijkertijd door een hoge kilometerproductie een aantrekkelijke kostprijs wordt gerealiseerd. Hiermee creëren we voor verladers een bijzonder aantrekkelijke servicepropositie.”
Bron: TTM, 14 feb. 2017
... Ook is de logistiek dienstverlener eerder begonnen met het inzetten van trucks op CNG. Eerst voor de kleinschalige distributie. Directeur Peter de Rooy: “inmiddels kopen wij nagenoeg alleen nog maar CNG- en LNG-trucks omdat deze voertuigen door de voortschrijdende techniek onze hele vervoersbehoefte prima kunnen afdekken.”
Bron: Logistiek.nl, 8 feb. 2017
De drie nieuwe Iveco Stralis NP trekkers van Cornelissen Transport zijn uitgerust met twee tanks voor het LNG. De capaciteit van deze tanks samen is 390 kilogram brandstof, waarmee de chauffeurs van het Nijmeegse transportbedrijf een actieradius hebben van maar liefst 1500 kilometer. Dankzij de stille aardgasmotor is het mogelijk om met de Iveco Stralis NP buiten de venstertijden winkels te bevoorraden in stadscentra. Daarnaast biedt de LNG-truck een significante reductie van CO2-, NOx- en fijnstofemissie zonder de toepassing van AdBlue of een roetfilter.
Cornelissen Transport zal de nieuwe Iveco LNG-truck voornamelijk inzetten voor distributie-werkzaamheden voor Albert Heijn. Het inzetten van trekkers op LNG sluit goed aan bij de kernwaarden waarmee Cornelissen Transport invulling wil geven aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Bron: TTM, 22 dec. 2016
Bron: Woonspot, Staedion, augustus 2010 #2
Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.