Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Vergroen uw wagenpark en voertuigonderhoud

Branche: Bouw - bouwbedrijven, Bouw - installatiebedrijven, Bouwmaterialen - Beton, Cultuur, Detailhandel - overig, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Grafische industrie, Handel en distributie, Hout- en meubelindustrie, Kantoren, Metalektro, Onderwijs, Overige branches , Recreatie - hotels, Recreatie - overig, Sport - algemeen, Zorg - dierenartsen, Zorg - zorginstellingen
Proces: vervoer: voorzieningen
Thema: Goederenvervoer, Zakelijk verkeer

Beschrijving

U hoeft niet te wachten tot uw voertuigen vervangen worden om uw wagenpark te vergroenen. Ook in het bestaande wagenpark kunt u maatregelen nemen om de milieubelasting te verminderen. Mogelijke maatregelen en aandachtspunten staan hier onder. Neem deze mee in contract- of evaluatiebesprekingen met uw garagebedrijf.

 • Kies voor zuinige banden (banden met een lage rolweerstand), loopvlakvernieuwde banden (Loopvlakvernieuwde banden op vrachtauto's en bussen) of stille banden (banden met een geluidsniveau dat 4 dB(A) (bestelwagenbanden) tot 7 dB(A) (vrachtwagenbanden) onder de Europese limietwaarde ligt).
 • Plaats Air-twisters. Deze zorgen, door de speciale vorm, voor een werveling in de luchtstroom waardoor brandstof en luchtdeeltjes zich beter met elkaar mengen. Het ‘vollere’ mengsel dat hierdoor ontstaat zorgt voor een completere verbranding waardoor meer energie wordt gehaald uit dezelfde hoeveelheid brandstof. Ook ontstaat minder schadelijke emissie door een completere verbranding.
 • Installeer LED-verlichting in de voertuigen (interieur- en buitenverlichting). LED verlichting verbruikt minder stroom dan de traditionele lampen. LED verlichting gaat ook aanzienlijk langer mee.
 • Kies voor watergedragen lakken.
 • Kies voor biologische oliŽn en smeermiddelen bij zware voertuigen. Kies voor biologische middelen met een primaire afbreekbaarheid van minimaal 90 % binnen 28 dagen. Dit wordt aangetoond met het Europese Ecolabel.
 • Kies voor gerecyclede onderdelen van gedemonteerde autoís. Zie ook de tip Voer reparaties uit met groene onderdelen.
 • Plaats uitwasbare luchtfilters. Normaal gesproken wordt bij iedere grote beurt het luchtfilter vervangen. Dit is niet altijd voldoende. Veel auto’s rijden dan ook te lang door met een verstopt luchtfilter. Een vol en verstopt luchtfilter laat minder lucht door, de motor krijgt daardoor minder lucht en gaat slechter presteren. Door de onvolledige verbranding raakt de motor vervuild en gaat meer brandstof verbruiken. U kunt uw luchtfilter vervangen door een uitwasbare versie. Deze is slechts enkele tientjes duurder dan het originele wegwerp luchtfilter en gaat vele jaren mee. Bij iedere controle wordt de filter schoongemaakt.
 • Band op spanning , controleer dit 1 maal per maand.

Toepasbaarheid

Deze maatregelen zijn van toepassing op het huidige wagenpark bij onderhoud. LED-lampjes kunt u ook los bestellen en zelf installeren.
De maatregelen zijn toepasbaar op verschillende typen voertuigen, van personenauto tot vrachtwagen. Biologische oliŽn en smeermiddelen zijn alleen toepasbaar bij zware voertuigen.
Niet elk garagebedrijf kan deze opties in uw voertuig installeren, dealers die zijn aangesloten bij ďGo GreenerĒ in ieder geval wel. Zie www.go-greener.eu.

Milieuaspecten

De opties leveren samen een besparing van circa 10% op het brandstofverbruik op. Hierdoor verminderen de uitstoot van CO2 en stikstofdioxide van uw wagenpark. Goed en regelmatig onderhoud resulteert in minder brandstofverbruik, minder schadelijke emissies en minder kans op lekkages.

 • Stille banden: geluidsreductie
 • Watergedragen lakken en biologische oliŽn en smeermiddelen: minder uitstoot schadelijke emissies.
 • LED-verlichting, uitwasbare filters, gerecyclede onderdelen en loopvlakvernieuwende banden: minder grondstof- en energieverbruik.

Het vergroenen van het huidige wagenpark levert ook voordelen ten opzichte van aanschaf van nieuwe voertuigen. De productie van nieuwe autoís en sloop van oude autoís kosten ook energie. Blijft uw oude voertuig na vervanging als tweedehands elders verder rijden, dan blijft het voertuig vervuilen.

FinanciŽle aspecten

Aan het vergroenen van het wagenpark zijn kosten verbonden. De kosten verdienen zich vaak binnen enkele jaren terug door de besparing op brandstofkosten, onderhoud en langere levensduur van gebruikte materialen.
Kosten voor gerecyclede materialen zijn vaak lager dan nieuwe materialen. Deze maatregel bespaart dus direct kosten.

Bron:

AgentschapNL, Criteria voor duurzaam inkopen van onderhoud transportmiddelen en Go Greener.

 
Voeg uw reactie toe
Uw naam:
Bedrijfsnaam:
Homepage:
Email:
(optioneel, wordt niet getoond)
Telefoonnummer:
(optioneel, wordt niet getoond)
Reactie:
Type hier de code uit het plaatje hiernaast.