Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Schakel pomp in gekoeld watersysteem automatisch uit

Beschrijving

Installeer een pompschakeling in gekoeld watersystemen. Pompen in gekoeld watersystemen draaien vaak continu, ook wanneer geen koeling nodig is. Gemiddeld wordt er 1.000 uur per jaar gekoeld. Als de pomp nooit uitgeschakeld wordt, draait deze gemiddeld 7.760 uur onnodig.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is toepasbaar in gebouwen met een gekoeld watersysteem. Koude wordt hier niet rechtstreeks aan de lucht afgegeven, maar aan een watercircuit dat vergelijkbaar is met die van een cv-installatie. In de gekoelde ruimtes zijn bijvoorbeeld lokale luchtbehandelingssystemen of koelplafonds.

Milieuaspecten

De besparing is evenredig met het vermogen van de pomp in het gekoeld watercircuit. Voor een pomp van 1 kW bedraagt de besparing ca. 6.000 kWh per jaar (ongeveer € 900,‐).

Financiële aspecten

De investering bedraagt tussen € 200,‐ en € 1.000,‐ per pomp. De terugverdientijd voor het installeren van een pompschakelaar ligt rond 1 jaar.

Aanvullende informatie

  • Controleer ieder najaar of de pomp is uitgeschakeld. Controleer dit door aan een pomp te voelen: de pomp trilt als deze is ingeschakeld. Houdt rekening met andere systemen die eventueel een dergelijke trilling kunnen veroorzaken.
  • De pomp kan ook handmatig in- en uitgeschakeld worden. Doe dit in voor- en najaar. De besparing is dan veel minder groot. De investering is nihil.

Bron: Infomil / Stichting Stimular

Geen reacties gevonden
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.