Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Waterloze urinoirs in sanitair met veel bezoekers

Beschrijving

Waterloze urinoirs zijn zo gebouwd dat de urine wegstroomt tot voorbij een afsluiter of afsluitende vloeistof. Deze afsluiting voorkomt dat de urinoirs naar urine gaan stinken. Het blijft (natuurlijk) wel nodig om de urinoirs regelmatig schoon te maken. Schoonmaak en onderhoud zijn afhankelijk van type en vereist een goede instructie.

Toepasbaarheid

Bij nieuwbouw of renovatie. Bij toiletten met grote bezoekersaantallen, zoals in een bibliotheek of dierentuin.

Milieu aspecten

Een gewoon urinoir gebruikt 4 tot 5 liter water om door te spoelen. Stel dat een urinoir 15 keer per uur gebruikt wordt gedurende 2.500 uur per jaar (50 weken, 50 uur per week) dan is het verbruik ongeveer 187 m3 water per jaar.

Waterloze urinoirs verbruiken geen water. Er wordt dus per jaar 187 m3 water bespaard t.o.v een gewoon urinoir.

Financiële aspecten

Investeringskosten:

  • Een gewoon urinoir kost ongeveer € 230.
  • Een waterloos urinoir kost ongeveer € 250 tot € 350 (inclusief bevestigingsmaterialen). Tel hierbij een uur montagekosten op.
  • Waterloze urinoirs zijn ook te huur (incl. schoonmaak en onderhoud). Kosten naar schatting € 100 installatiekosten en € 700 per jaar servicekosten.

Kosten voor water, schoonmaak en onderhoud:

  • Neem in het financiële plaatje zowel de kosten van inkoop van water (€ 1,25 per m3) als de kosten van de verontreinigingsheffing mee (ongeveer € 1 per m3). Bij minder kraanwater verbruik, daalt namelijk ook de verontreinigingsheffing.
  • Waterloze urinoirs besparen per jaar 187 m3 water t.o.v een gewoon urinoir ofwel minimaal € 420.
  • Er is bij de waterloze urinoirs regelmatig onderhoud nodig in de vorm van het vervangen van sifons of afdekvloeistof (afhankelijk van het systeem). Aan de andere kant heeft een waterloos urinoir geen onderhoud aan knoppen en urinesteen verstoppingen. Onderzoek wijst uit dat de onderhoudskosten van een waterloos urinoir netto lager zijn.

Bron: Infomil / www.DuurzameBedrijfsvoeringOverheden.nl

Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.