Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Isoleer appendages

Dit is een (erkende) maatregel uit het Activiteitenbesluit voor branche: Autobranche - autoschadeherstel, Autobranche - garage en handel, Autobranche - wasinrichting, Bouw - bouwbedrijven, Bouw - installatiebedrijven, Bouwmaterialen - beton, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Detailhandel - overig, Grafische industrie, Datacenters, Handel en distributie, Industrie - hout en meubel, Industrie - metalektro, Industrie - papier en karton(waren), Industrie - rubber en kunststof, Industrie - verf en drukinkt, Kantoren, Landbouw - land- en tuinbouw, Landbouw - veeteelt, Onderwijs, Recreatie - restaurants en cafés, Recreatie - hotels, Sport - zwembaden, Sport - overig, Voedingsindustrie - brood en banket, Voedingsindustrie - zoetwaren, Voedingsindustrie - overig, Zorg - ziekenhuizen, Zorg - zorginstellingen, Zorg - overig

Beschrijving

Bij appendages (flenzen en afsluiters en andere onderdelen van een warm- of koudwatercircuit) gaat warmte verloren. Appendages isoleren is rendabel in gebouwen en in installaties met een langdurige warmtevraag (bijvoorbeeld zorginstellingen, zwembaden, sporthallen) en in warmtapwaterinstallaties.

Om de warmteafgifte tegen te gaan kan een ‘isolatiematras’ op maat worden gemaakt. Met klittenband wordt de isolatie op zijn plek gehouden en kan voor het onderhoud eenvoudig worden verwijderd. Voor het isoleren van appendages  is vaak maatwerk nodig, waardoor de kosten hoger zijn dan voor het isoleren van leidingen. Desondanks verdient deze maatregel zich in korte tijd terug.

Toepasbaarheid

Het isoleren van appendages was in het verleden moeilijk en kostbaar, mede vanwege inspecties op en reparaties van lekkages. Tegenwoordig is sprake van minder lekkages door het toepassen nieuwe appendagematerialen.

Als de fabrikant voorschrijft dat vocht en warmte weg moet kunnen (i.v.m. garantie), houd hier dan rekening mee bij de keuze van het isolatiemateriaal.

Controleer jaarlijks om beschadigingen en onjuiste bevestiging te verhelpen.

Milieu aspecten

Besparing op brandstoffen voor verwarming.

Financiële aspecten

De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug en is daarom voor meerdere branches/situaties erkend, maar met verschillende randvoorwaarden. Bekijk de randvoorwaarden op de website van Infomil, tabel 1 (Bedrijfstakken met erkende maatregelen voor energiebesparing), tweede kolom (Bijlage 10): Uittreksel per branche.

De kosten voor het isoleren van de appendages lopen uiteen van € 50 tot € 100 per stuk. Het isoleren van een afsluiter met een diameter van 60 mm levert – in een gebouw waar vaak gestookt wordt, zoals een zorginstelling – 100 tot 120 m³ besparing op aardgas per jaar.

Aanvullende informatie

Zie ook tip Isoleer leidingen.

Doelmatig beheer en onderhoud (DBO)

Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig onderhoud en beheer nodig is. Stimular verwacht dat toezichthouders op hoofdlijnen / steekproefsgewijs zullen beoordelen hoe u voldoet aan deze maatregelen. Als op een enkele plek het beheer en onderhoud onvoldoende is, zal dat geen probleem zijn. Als er op meerdere plekken sprake is van achterstallig of onvoldoende beheer en onderhoud, zal de toezichthouder daar waarschijnlijk wel een punt van maken en uw vragen hoe u de DBO-maatregelen beter gaat borgen.

Voor leidingisolatie zijn de DBO-maatregelen:

  • Periodiek het isolatiemateriaal controleren op en het herstellen van beschadigingen van het isolatiemateriaal (van bijvoorbeeld verwarmingsinstallaties en koelinstallaties met bijhorende leidingen en appendages).

Bronnen: Stichting Stimular, Infomil, Kennisbank Energiebesparing en Winst

Naam: Tom Cellissen Bedrijfsnaam: Heineken Datum: 29 september 2010 Bij Heineken besparen wij energie door afsluiters van leidingen met speciale isolatiematten in te pakken. De matten zijn redelijk eenvoudig te verwijderen en terug te plaatsen, wat een belangrijk voordeel is in verband met het onderhoud van de afsluiters. Met de matten voorkomen wij warmteverlies in het brouwhuis. Het effect is direct merkbaar. Het is een stuk minder warm dan voorheen.

Bron: energiegids september 2010
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.