Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Isoleer appendages

Dit is een (erkende) maatregel uit het Activiteitenbesluit voor branche: Autobranche - autoschadeherstel, Industrie - hout en meubel, Bouw - bouwbedrijven, Kantoren, Onderwijs, Detailhandel - overig, Handel en distributie, Bouwmaterialen - beton, Detailhandel - supermarkten, Zorg - zorginstellingen, Industrie - metalektro, Recreatie - restaurants en cafés, Detailhandel - tankstations, Sport - overig, Recreatie - hotels, Sport - zwembaden, Bouw - installatiebedrijven, Grafische industrie, Landbouw - land- en tuinbouw, Voedingsindustrie - overig, Zorg - ziekenhuizen, Zorg - overig, Bouw - schilders en onderhoud, Zorg - kinderdagverblijven, Landbouw - veeteelt, Voedingsindustrie - brood en banket, Voedingsindustrie - zoetwaren, Cultuur - podia, Recreatie - overig, Industrie - rubber en kunststof, Autobranche - garage en handel, Datacenters, Industrie - verf en drukinkt, Industrie - papier en karton(waren), Autobranche - wasinrichting

Beschrijving

Bij appendages (flenzen en afsluiters en andere onderdelen van een warm- of koudwatercircuit) gaat warmte verloren. Appendages isoleren is rendabel in gebouwen en in installaties met een langdurige warmtevraag (bijvoorbeeld zorginstellingen, zwembaden, sporthallen) en in warmtapwaterinstallaties.

Om de warmteafgifte tegen te gaan kan een ‘isolatiematras’ op maat worden gemaakt. Met klittenband wordt de isolatie op zijn plek gehouden en kan voor het onderhoud eenvoudig worden verwijderd. Voor het isoleren van appendages  is vaak maatwerk nodig, waardoor de kosten hoger zijn dan voor het isoleren van leidingen. Desondanks verdient deze maatregel zich in korte tijd terug.

Toepasbaarheid

Het isoleren van appendages was in het verleden moeilijk en kostbaar, mede vanwege inspecties op en reparaties van lekkages. Tegenwoordig is sprake van minder lekkages door het toepassen nieuwe appendagematerialen.

Als de fabrikant voorschrijft dat vocht en warmte weg moet kunnen (i.v.m. garantie), houd hier dan rekening mee bij de keuze van het isolatiemateriaal.

Controleer jaarlijks om beschadigingen en onjuiste bevestiging te verhelpen.

Milieu aspecten

Besparing op brandstoffen voor verwarming.

Financiële aspecten

De maatregel verdient zich vaak binnen 5 jaar terug. Vraag een offerte aan.

De kosten voor het isoleren van de appendages lopen uiteen van € 50 tot € 100 per stuk. Het isoleren van een afsluiter met een diameter van 60 mm levert – in een gebouw waar vaak gestookt wordt, zoals een zorginstelling – 100 tot 120 m³ besparing op aardgas per jaar.

Als de appendages deel uitmaken van een procesinstallatie, komt deze in aanmerking voor (EIA). Isolatie voor bestaande procesinstallaties staan op de Energielijst (2019, code 220409) en komen daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat u een extra bedrag ter grootte van 45% (2019) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst.

Aanvullende informatie

Zie ook tip Isoleer leidingen.

Erkende maatregel voor energiebesparing

Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat bedrijven en organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is voor een of meerdere branches rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (zo snel mogelijk) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de tip Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Activiteitenbesluit. Op de website van Infomil staat per branche een overzicht van de erkende maatregelen met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.

Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in de tip Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van erkende (energie)maatregelen.

Voor leidingisolatie zijn de DBO-maatregelen:

  • Periodiek het isolatiemateriaal controleren op en het herstellen van beschadigingen van het isolatiemateriaal (van bijvoorbeeld verwarmingsinstallaties en koelinstallaties met bijhorende leidingen en appendages).

Bronnen: Stichting Stimular, Infomil: kennisbank Energiebesparing en Winst

Naam: Tom Cellissen Bedrijfsnaam: Heineken Datum: 29 September 2010 Bij Heineken besparen wij energie door afsluiters van leidingen met speciale isolatiematten in te pakken. De matten zijn redelijk eenvoudig te verwijderen en terug te plaatsen, wat een belangrijk voordeel is in verband met het onderhoud van de afsluiters. Met de matten voorkomen wij warmteverlies in het brouwhuis. Het effect is direct merkbaar. Het is een stuk minder warm dan voorheen.

Bron: energiegids september 2010
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.