Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Verbeter warmteafgifte door radiatoren

Beschrijving

Zorg dat bij radiatoren de convectie (luchtstroming door de temperatuurverschillen) ongehinderd plaats kan vinden.

Radiatoren verzorgen de afgifte van warmte aan ruimten in het gebouw en zijn veelal puur functioneel en niet mooi. Om die reden worden radiatoren vaak verstopt in een houten omkasting, achter een kast, achter gordijnen, of onder een vensterbank.

De warmteafgifte van de radiatoren wordt hierdoor slechter. Het klimaatcomfort gaat achteruit en het energieverbruik neemt toe. Het hogere energieverbruik wordt veroorzaakt doordat het warme cv-water haar warmte via de radiatoren niet goed kan afgeven (door beperkte luchtstroom langs de radiator). Het cv-water stroomt met een hogere (retour)temperatuur terug waardoor het rendement van de cv-ketel omlaag gaat. Daarnaast zal de cv-ketel langer in bedrijf zijn om de ruimte tot de gewenste temperatuur te verwarmen.

Zorg dat de convectie ongehinderd plaats kan vinden door:

  • de aanschaf van een designradiator. Leuk om te zien en functioneel.
  • de radiator te schilderen (in een onopvallende kleur), zodat de omkasting of kast ervoor weg kan. De kleur van de radiator heeft geen invloed op de warmteafgifte, met uitzondering van metallic verf (die heeft een negatieve invloed).

Alternatief is aanschaf van een convector i.p.v. een radiator. De omkasting van een convector heeft een lagere temperatuur dan een radiator, waardoor deze niet omtimmerd hoeft te worden om kinderen/ouderen te beschermen tegen brandwonden. Convectoren zijn ook met afgeronde hoeken beschikbaar, ook veiliger voor deze doelgroepen.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is van toepassing op radiatoren die zijn weggewerkt achter meubels, gordijnen, ombouwkasten of onder vensterbanken.

Milieu aspecten

Door het verstoppen van de radiator gaat, van de warmte die de radiator afgeeft, 5 tot 10% extra verloren door de gevel. Wanneer alle radiatoren in een gebouw zijn weggewerkt, kan 5 tot 10% bespaard worden door ze te bevrijden.

Financiële aspecten

De afscherming voor de radiator verwijderen kost alleen tijd. Reparatiewerkzaamheden door het verwijderen van een afscherming, verf of designradiatoren zullen extra kosten met zich meebrengen. De gemiddelde terugverdientijd is 0 tot 1 jaar.

Bron: Infomil

Geen reacties gevonden
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.