Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Registreer, analyseer en verminder uw energieverbruik

Branche: Autobranche, Bouw - bouwbedrijven, Bouw - installatiebedrijven, Bouwmaterialen - Beton, Cultuur, Detailhandel - overig, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Grafische industrie, Handel en distributie, Hout- en meubelindustrie, Kantoren, Metalektro, Onderwijs, Overige branches , Recreatie - hotels, Recreatie - overig, Sport - algemeen, Sport - zwembaden, Voedingsindustrie, Zorg - dierenartsen, Zorg - zorginstellingen
Proces: management: meten
Thema: Brandstoffen, Elektriciteit, Management

Beschrijving

“Meten is weten”. Deze managementregel is ook van toepassing op het monitoren van het energieverbruik. Door te registreren, te analyseren, of bijvoorbeeld een vergelijking met de buitentemperatuur of uw proces te maken, kunt u beoordelen of het gebruik te hoog of juist laag is.

De frequentie van monitoren hangt af van uw verbruik, maar maandelijks is vaak een goede periode. Is het energieverbruik hoog dan is het nuttig om zelfs dagelijks het energieverbruik te bewaken. U kunt deze bewaking zelf uitvoeren, maar ook uit laten voeren door gespecialiseerde adviesbureaus.

Hulpmiddelen zijn:

  • Simpele elektriciteitsmeter. Belangrijke punten om op te letten bij aanschaf zijn nauwkeurigheid, drempelwaarde, weergeven cos-phi, afleesbaarheid als meter in een donker hoekje zit, eigen verbruik van de meter zelf, en of er een batterij in moet (sommige meters hebben een condensator zodat de meetwaarden een half uur vastgehouden worden na verwijdering uit het stopcontact).
  • Slimme meters die automatisch de meterstanden uitlezen
  • Tussenmeters, zie tip Tussenmeter voor energie of water.
  • Registratie spreadsheet, zie bijvoorbeeld de Elektriciteit spreadsheet van Stichting Stimular
  • Geavanceerde softwarepakketten

Zoek andere hulpmiddelen voor de registratie van energiegegevens op duurzaamMKB.nl bij Wegwijzer Duurzaam Ondernemen in het MKB.

Het alleen registreren van het energieverbruik levert geen energiebesparing op. Wanneer afwijkingen worden geconstateerd, zoals een stijging van het energieverbruik, moet vervolgens actie worden ondernomen. Ook bij een daling van het energieverbruik, moet actie worden ondernomen om deze toevallige daling (ofwel energiewinst) vast te houden.

Toepasbaarheid

Altijd toepasbaar. Energiemonitoring is noodzakelijk, als er behoefte is aan inzicht in de effecten van bedrijfsactiviteiten en energiebesparende maatregelen op het energieverbruik.

Milieu aspecten

Monitoring levert een besparing op, zodra maatregelen worden genomen op basis van de gesignaleerde afwijkingen. Onderzoek van AgentschapNL heeft aangetoond dat actief energiebeheer 5 tot 10% besparing op het totale energieverbruik oplevert.

Financiële aspecten

De kosten van registratie en monitoring van energie lopen sterk uiteen.

  • De externe kosten zijn gering, wanneer als middel van registratie een spreadsheet wordt gebruikt, waarbij dan wel eigen uren worden gemaakt.
  • Een simpele elektriciteitsmeter kost € 15 tot € 40.
  • De aanschafkosten van meer geavanceerde softwarepakketten bedraagt over het algemeen tussen de € 2.000,- en € 5.000,-. Daarnaast moeten ook eigen uren worden gerekend voor het invoeren van alle energiegegevens.
  • Het automatisch uitlezen van meterstanden en dagelijkse weergave van het energieverbruik via internet kan al vanaf € 400,- per jaar.

De gemiddelde terugverdientijd is 0 tot 1 jaar.

Bron: Infomil / Stichting Stimular

 
tip Naam: Henk ter Voorden
Bedrijfsnaam: Euro-electronics.nl
Homepage: http://www.euro-electronics.nl/Energie-verbruiksmeter-kwh-meter-KWH1054-Koopman-230V/16A
Datum: 20-03-2014
Hiervoor heb ik een handig apparaatje gekocht afgelopen jaar. Betreft een energieverbruiksmeter, heb deze inmiddels al overal in huis gebruikt en verbaas mij over het verbruik van verschillende apparaten, vooral ook in standby modus!
tip Naam: E.E. Vlaswinkel
Bedrijfsnaam: XL-EnergySolutions
Homepage: http://www.xl-energysolutions.com/
Datum: 01-01-2014
XL-EnergySolutions levert advies, dienstverlening en producten op het gebied van duurzame energie.
Wij bieden u een professioneel en internationaal veel gebruikt monitoringssysteem op basis van web-based applicatie dus zonder hoge initiële investeringskosten voor IT.
Indien gewenst voeren we een complete energieanalyse uit voor uw locatie op basis van no-cure no-pay om te bepalen hoe u zo effectief mogelijk uw energiekosten beheerst.
tip Naam: Eco-Trade Nederland
Bedrijfsnaam: Eco-Trade Nederland
Homepage: https://www.theowl-nederland.com
Datum: 18-11-2013
The Owl energie meters lenen zich bij uitstek voor het MKB en de industriele omgeving om aktief energie en kosten te besparen. Denk hierbij aan het monitoren van koelcompressoren, motoren die lopende banden aandrijven in productie omgevingen, pompen. Deze gebruiken behoorlijke hoeveelheden energie, zeker als er in dat proces iets mis is.
tip Naam: Femke Batterink
Bedrijfsnaam: Eneco Business
Homepage: www.eneco.nl/energiemanager
Datum: 13-09-2013
Het automatisch uitlezen van de meterstanden en de dagelijkse weergave ervan op internet in overzichtelijke grafieken kan met de Energiemanager Expert van Eneco. Deze monitoringstool gebruikt u al voor €14,50 per maand.
tip Naam: Inter-on
Bedrijfsnaam: Roelof Bouwman
Homepage: www.meter-online.nl
Datum: 02-04-2013
Grip op verbruik en energiekosten. Gewoon website bezoeken en een bespaar afspraak maken.
tip Naam: V. Kuipers
Bedrijfsnaam: Adviesbureau De Vaart
Homepage: http://devaart.nl/iso-14001-certificaat-certificering
Datum: 29-01-2013
Wilt u uw energiebesparing kunnen meten en structureel kunnen verbeteren? Denk dan ook aan een ISO 14001 certificering.
Voeg uw reactie toe
Uw naam:
Bedrijfsnaam:
Homepage:
Email:
(optioneel, wordt niet getoond)
Telefoonnummer:
(optioneel, wordt niet getoond)
Reactie:
Type hier de code uit het plaatje hiernaast.