Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Schakel reclameverlichting op schemerschakelaar en tijdschakelklok

Branche: Autobranche, Bouw - bouwbedrijven, Bouw - installatiebedrijven, Bouwmaterialen - Beton, Cultuur, Detailhandel - overig, Detailhandel - supermarkten, Detailhandel - tankstations, Grafische industrie, Handel en distributie, Hout- en meubelindustrie, Kantoren, Metalektro, Onderwijs, Overige branches , Recreatie - hotels, Recreatie - overig, Sport - algemeen, Sport - zwembaden, Voedingsindustrie, Zorg - dierenartsen, Zorg - zorginstellingen
Proces: verlichting
Thema: Elektriciteit

Beschrijving

Reclameverlichting hoeft alleen te branden als potentiŽle klanten de reclame Ďin het donker’ kunnen bekijken. Vaak brandt†reclameverlichting de hele nacht,†terwijl dit niet†altijd nuttig is en zo onnodig elektriciteit wordt verbruikt.

Schakel†reclameverlichting op basis van een combinatie van de volgende regelingen:

  • Schemerschakelaar
    Overdag (bij voldoende daglicht) is de reclameverlichting vaak niet zichtbaar en dus overbodig. Een schemerschakelaar schakelt de verlichting ‘s avonds automatisch in.
  • Tijdschakelklok
    ‘s Nachts tussen†2:00 uur en 5:00 uur zijn weinig personen (potentiŽle klanten) op straat aanwezig, die deze reclame zullen zien. Een tijdschakelklok schakelt de verlichting dan uit.

Degene die de reclameverlichting installeert, inregelt (of verhuurt) is vaak niet degene die de elektriciteitsrekening hoeft te betalen. Hierdoor wordt tijdens het moment van installeren of inregelen geen rekening gehouden met onnodig elektriciteitsverbruik.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is toepasbaar op alle reclameverlichting (zowel lichtbakken als aangelichte reclameborden).

Milieuaspecten

Energiebesparing doordat de reclameverlichting minder aan staat. De besparing kan worden bepaald door het vermogen van de lampen (en eventuele andere elektrische gebruikers die op de schakeling worden aangesloten) te vermenigvuldigen met het aantal uren dat de verlichting uit staat.

FinanciŽle aspecten

Afhankelijk van de bereikbaarheid van de reclameverlichting en de eventuele koppeling met andere elektriciteitsverbruikers bedraagt de investering tussen de EUR†100,- en Ä 300,-. In bijvoorbeeld een tankstation (met verlichtng bij nam en log, verlichte zuilen en/of aangelichte borden) kunnen de kosten oplopen tot Ä 500,-. Wanneer de reclameverlichting niet op een groep is aangesloten, moet er mogelijk ook extra bekabeling aangelegd worden.
De gemiddelde terugverdientijd is 1 tot 4 jaar.

Aanvullende informatie

Controleer jaarlijks†of de tijdschakelklok en de schemerschakelaar nog juist functioneren. Bij een vervuilde lichtsensor kan de verlichting onnodig branden.

Bron: Infomil

 
Voeg uw reactie toe
Uw naam:
Bedrijfsnaam:
Homepage:
Email:
(optioneel, wordt niet getoond)
Telefoonnummer:
(optioneel, wordt niet getoond)
Reactie:
Type hier de code uit het plaatje hiernaast.