Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Zet apparatuur uit buiten werktijd

Beschrijving

Apparatuur die alleen tijdens werktijd wordt gebruikt, staan vaak continu aan. Dat zorgt voor onnodig energieverbruik. Zet apparaten dus uit buiten de openingstijden. 

De meeste gebouwen zijn niet meer dan 30% van de tijd in gebruik. Zelfs winkels die lang open zijn, zijn meer dan 40% van de tijd gesloten. De overige tijd is het niet noodzakelijk (of zelfs onwenselijk) dat apparatuur onder spanning staat. Gebruikers/medewerkers denken vaak dat het energieverbruik van deze apparaten buiten openingstijden gering is. Continu een gering energieverbruik zorgt echter voor een fors jaarlijks energieverbruik.

Zet apparatuur buiten werktijd uit. Dit kan:

 1. Handmatig
  Maak instructies hoe apparatuur uitgezet moet worden en maak afspraken met medewerkers om apparatuur uit te zetten. Besteed regelmatig aandacht aan energieaspecten die medewerkers zelf beïnvloeden. Voor ook tip Stimuleer goed gedrag.
  • Haal bijvoorbeeld een oplader van een mobiele telefoon of een printervoeding uit het stopcontact. Deze transformatoren hebben een energieverbruik, ongeacht of het apparaat is ingeschakeld, van 3 tot 15 Watt. Uitgaande van een verbruik van 10 Watt, geeft dit een onnodig jaarlijks verbruik van 88 kWh ofwel € 13 (€ 0,15/kWh).
  • Gebruik een stekkerdoos met een schakelaar, bijvoorbeeld tussen computer met randapparatuur en het stopcontact. Verbruik van computer met luidspreker en printer is gemiddeld 20 tot 25 Watt. Dit geeft een jaarlijks verbruik van 135 kWh buiten werktijden, ofwel € 30 (€ 0,15/kWh).
 2. Met een tijdschakelklok met weekinstelling
  Met een tijdschakelaar kan apparatuur worden uitgezet buiten werktijd. Een kopieermachine in standby-stand verbruikt bijvoorbeeld tussen de 15 en 60 Watt. Uitgaande van een verbruik van 25 Watt geeft dit een jaarlijks onnodig verbruik van 153 kWh buiten werktijden, ofwel € 23 (€ 0,15/kWh). Zie ook de tips Ventilatie uit (of minder) buiten gebruikstijden, Zet dranken- en vendingsautomaten uit buiten werktijd, Compressor zoveel mogelijk uit, Stop sluipgebruik bij PC en randapparatuur en Tijdschakelklok voor boiler voor warm tapwater.
 3. Met een standby-killer
  Ook wel standby-stopper of powersaver. Bij deze stekkerdoos worden alle verbonden apparaten uitgezet als één apparaat wordt uitgeschakeld door de gebruiker. Een voorbeeld: je zet de tv uit en decoder, luidsprekers en dvd-speler worden ook uitgezet. Standby-killers zijn er voor computers, faxapparatuur, printers en dergelijke. Ze zijn vooral te koop via internet. De stekkerdoos kan gemakkelijk uit het zicht worden geplaatst omdat je er niet meer bij hoeft te komen.
 4. Met spanningsvrije stopcontacten
  Zie de tip Spanningsvrije stopcontacten buiten werktijd.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is van toepassing op alle apparatuur die ‘s avonds en ‘s nachts niet aan of op een stand-by stand hoeft te staan: machines, compressor, warmhoudapparatuur, koffieautomaten, waterkoelers, frisdrank automaten, pc’s, printer, kopieerapparaten, kassa’s, televisies, ventilatoren, pompen, etcetera.

Milieuaspecten

Het onnodig aan laten staan van apparatuur kost 5 tot 15% van het elektriciteitsverbruik in gebouwen.

Financiële aspecten

 • Het handmatig aan- en uitschakelen van apparatuur vergt geen investering, maar enige aandacht en tijd van de medewerkers om dit uit te voeren.
 • Een tijdklok met weekprogramma kost tussen € 10 en € 40. De gemiddelde terugverdientijd is 0 tot 1 jaar.
 • Een standbykiller kost tot zo’n € 50.

Bron: Infomil, Stichting Stimular

Geen reacties gevonden
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

 • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.