Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Flexibele werkplekken

Beschrijving

Vaste werkplekken worden zelden 100 % van de tijd bezet. Door werkplekken te delen kan de beschikbare ruimte efficiënt worden gebruikt. Een flexibele werkplek is een plaats in het bedrijf waar iedere werknemer kan gaan zitten en werken. Er zijn vele varianten; variërend van twee deeltijdwerkers die elkaar afwisselen tot ieder zijn eigen verrijdbare ‘locker’ en mobiele telefoon en iedere dag vrij zijn in de keuze van je werkplek. Met een mix van verschillende type werkplekken, is er voor elk soort werk een goede plek beschikbaar.

Een flexwerkpleksysteem levert in kantoren gemiddeld 25 % ruimtebesparing op. Voor sommige organisaties loopt dit op tot ruim 40 %.

Toepasbaarheid

Flexibele werkplekken zijn toepasbaar op kantoren waar:

  • veel mensen parttime werken,
  • medewerkers vaak buiten kantoor werken,
  • medewerkers regelmatig thuis werken.

Belangrijk is dat medewerkers overal kunnen inloggen op een computer en dat er voldoende ruimte is om spullen centraal op te bergen.

Toepasbaarheid is ook afhankelijk van type werk, veel bellen in een kantoortuin is bijv. niet handig.

Milieuaspecten

Een gemiddelde kantoorwerkplek (bureau, kast, zitruimte en looppad) kost 12 m2. Met minder werkplekken kan (bij verhuizing) voor een kleiner pand worden gekozen. In een kleiner pand is minder verlichting en verwarming nodig. Bij flexwerkplekken zijn minder kantoormeubilair en apparaten, zoals printers en PC’s nodig. Dit bespaart energie en materiaalverbruik.

Financiële aspecten

Besparing op huur- of koopsom door minder benodigd vloeroppervlak (25 tot 40 % besparing). Besparing op inkoop van meubilair en apparatuur en besparing op energiekosten voor verlichting, verwarming en apparatuur.

Bron: Stichting Stimular

Naam: Bedrijfsnaam: NS Vastgoed Datum: 02 June 2014 60 % bureaus stond leeg.
Bij NS Vastgoed bleek de gemiddelde bureaubezetting 40% te zijn. Daarom besloot men - bij een verhuizing - flexwerkplekken in te voeren. Er zijn gemakkelijk in hoogte verstelbare bureaus, centrale archiefruimte en een draadloos telefoonsysteem.
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.