Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Led-verlichting

Beschrijving

Led-verlichting is energiezuinig. Lees over specifieke toepassingen van led:

Led staat voor ‘Light Emitting Diode’, dit is een lichtgevende diode oftewel een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen wordt gestuurd. De opbrengst varieert van 20 tot 120 lumen per Watt. Ter vergelijk: een halogeenlamp geeft 20 en hoogfrequente-TL 104-120 lumen per Watt.

De lichtkleur hangt af van het gebruikte halfgeleidermateriaal. Iedere kleur is te maken, zoals rood, groen, blauw en hard wit/blauw licht. De kleur van daglicht (warm wit licht, 2700 Kelvin) wordt gemaakt door het aanbrengen van een laagje fosforescerend materiaal op de lamp. Dat vermindert de efficiëntie: gekleurde led-verlichting is zuiniger dan warm witte led-verlichting.

Leds zijn klein (2-5 mm). In een lamp worden meerdere leds gebruikt, zodat ze samen veel licht geven.

Belangrijke positieve eigenschappen van led-lampen zijn:

 • Laag energieverbruik
 • Lange levensduur mogelijk (tot 50.000 uur), zodat de vervangingsfrequentie en dus ook de -kosten flink afnemen. Let op: het ontwerp van de lamp heeft hier grote invloed op: stroomvoering en ontstane warmte-ontwikkeling bepalen in sterke mate de levensduur.
 • Kan goed tegen lage temperaturen (TL-verlichting geeft bijv. het meeste licht als het warmer is dan kamertemperatuur)
 • Kan eenvoudig gedimd en regelmatig aan- en uitgeschakeld worden, waardoor meer energie bespaard kan worden
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren, gekleurde uitvoering zeer efficiënt
 • Goed op een vlak te richten

Nadelen zijn:

 • Investeringskosten van goede leds zijn hoger dan van andere typen lampen
 • Temperatuurgevoeligheid met betrekking tot lichtopbrengst
 • Zeer gevoelig voor vocht
 • Afname van de lichtstroom, met name de eerste periode. Deze is ook afhankelijk van de kleur.

Toepasbaarheid

Led is tegenwoordig vrijwel overal toepasbaar.

Sommige led-leveranciers beweren dat de lichtopbrengst van led door een gewone lux-meter wordt onderschat. Dit effect is er wel, maar het is hooguit 2%, en dat is kleiner dan diverse andere mogelijke foutbronnen bij het meten. Bij andere lichtbronnen met koel licht (zoals ‘witte’ TL) treedt het effect overigens ook op.

Milieuaspecten

Door het toepassen van led-lampen vermindert het elektriciteitsverbruik. Het vervangen van een gloei- of halogeenlamp door een led-lamp geeft de grootste besparing. In de afvalfase levert LED nog steeds vervuiling op door gebruikte stoffen als fosfor en arsenicum.

Financiële aspecten

Aanschafkosten van led-lampen zijn hoger dan andere verlichting, maar de energiekosten zijn een stuk lager. De gemiddelde terugverdientijd op basis van energieverbruik is 3 tot 8 jaar. Tevens is er een behoorlijke financiële besparing in onderhoud en vervanging van de lampen.

Led-verlichting wordt door vele leveranciers aangeboden. De kwaliteit van deze led-verlichting (bijvoorbeeld energie-efficiëntie (lumen/Watt)) en levensduur varieert sterk. Bekijk onze suggesties om verlichtingsoffertes te beoordelen.

Led-verlichting staat op de Energielijst (2019, code 210506 en 210509) en komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 45% (2019) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Het maximum investeringsbedrag dat voor EIA in aanmerking komt bedraagt € 25 per 1.000 lumen door de armatuur gegenereerde lichtstroom of € 20 per LED buis. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/energie-investeringsaftrek.

Bron: Uneto-VNI, Stichting Stimular, Zin en onzin van LED (Egbert Keen), Wikipedia , Infomil

Naam: S. Bor, Arbo- en Milieucoördinator en C. Wegman, hoofd Technische Dienst Bedrijfsnaam: Bronovo Ziekenhuis Datum: 31 December 2011 Bronovo Ziekenhuis plaats LED in gangen en patiëntenkamers
In 2009 zijn in de gangen en patiëntenkamers PL spaarlampen van 26 Watt en voorschakelapparatuur van 4 Watt vervangen door Panos InfinityLED Downlighters van 12 Watt. Ook zijn halogeenspots van 25 Watt vervangen door Luxia LED spots van 3 Watt. Het initiatief voor dit project kwam van het hoofd Technische Dienst. In 2009 zijn er gedurende vier maanden pilots uitgevoerd om de geschikte LED te kiezen. Vervolgens is het project uitgevoerd waarbij de kosten uit het onderhoudsbudget zijn betaald. Het project zorgt in 5 jaar voor een kostenbesparing van €8.000,- op de energierekening. De investeren van €6.300,- wordt terugverdiend binnen 4 jaar. In 2011 werkt het allemaal nog prima.

Bron: Milieuplatform zorgsector, 2011
Naam: Bedrijfsnaam: Tankstation Texaco Beverwijk Datum: 11 May 2010 Simpele maatregelen met een aanzienlijk rendement
Tankstation Texaco Beverwijk greep afgelopen periode besparingskansen aan in de verlichting. Zowel in de overkapping als in de gevelreclame is de verlichting vervangen door energiezuinige varianten. Het gevolg is dat de overkapping de pompen nu met 150 Watt per stuk, in plaats van 400 Watt verlicht. Een aanzienlijke besparing, die niet afdoet aan de hoeveelheid lichtopbrengst. Ook de gevelreclame is verrijkt met zogenaamde powerleds. De ‘ouderwetse’ TL-verlichting is hiermee voor dit tankstation komen te vervallen.
Bron: Milieudienst IJmond, 2010
Naam: Bedrijfsnaam: Restaurant Flinstering Datum: 31 December 2008 (voormalig) mede-eigenaar Jasper Bronkhorst,
De verlichting in Restaurant Flinstering verandert heel subtiel gedurende de avond. De verlichting creëert aan het begin van de avond een rustige sfeer. Aan het eind van de avond, als de gasten uitgegeten zijn, gaat de sfeer geleidelijk over in de sfeer van een nachtclub. Dit is allemaal mogelijk door de toepassing van LED verlichting. Met deze verlichting kan de sfeer ook aangepast worden aan het seizoen en thema-avonden of evenementen in het restaurant.
Bron: De betere wereld, 2008
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

 • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.