Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Schakel elektriciteit en verwarming van hotelkamers automatisch

Beschrijving

Hotelkamers die niet in gebruik zijn, hebben geen verwarming of verlichting nodig. Daarnaast zullen de gasten niet altijd de verwarming en verlichting uitschakelen als ze de kamer verlaten.

In gebouwen waar veel verschillende mensen gebruik van maken is het in de praktijk ondoenlijk om de gebouwgebruikers te stimuleren dat zij elektrische apparatuur, verlichting en verwarming bij vertrek uitschakelen.

Er bestaan verschillende systemen voor het automatisch in- en uitschakelen van elektriciteit en verwarming per kamer:

  • Een hotelgast kan zelf de elektriciteit en verwarming inschakelen door de sleutelkaart in een speciale sleutelkaarthouder op de hotelkamer te plaatsen. Wanneer de sleutelkaart bij vertrek van de kamer weer uit de houder wordt genomen wordt de elektriciteit en verwarming automatisch uitgeschakeld.
  • De elekticiteit en verwarming kan vanaf een centraal punt (bijvoorbeeld de receptie) in- en uitgeschakeld worden. Op het moment dat een gebruiker zich meldt bij de receptie en de sleutelkaart van de betreffende kamer ontvangt wordt de elektriciteit en verwarming automatisch ingeschakeld. Als de gebruiker zich afmeldt en de receptioniste de sleutelkaart terughangt automatisch de elektriciteit en verwarming weer automatisch uitgeschakeld.
  • Het is ook mogelijk om het automatisch in- en uitschakelen van de elektriciteit en verwarming van een kamer te koppelen aan het reserveringssysteem.

Toepasbaarheid

Het automatisch uitschakelen van elektriciteit en verwarming van aparte kamers is bijv. toepasbaar bij hotels en congrescentra.

Milieuaspecten

Door de verwarming en elektriciteit automatisch uit te schakelen wordt veel energie bespaard. De besparing is afhankelijk van de huidige regeling, de bezettingsgraad van de kamers en het type gasten dat verblijft.

Financiële aspecten

De investering is afhankelijk van de omvang van het gebouw. Hoe groter het gebouw, hoe goedkoper het systeem per ruimte. De gemiddelde terugverdientijd bij hotels is minder dan 1 jaar.

Aanvullende informatie

Controleer bij automatische uitschakeling van elektriciteit en verwarming periodiek of de regeling nog werkt.

Bron: Infomil

Naam: Jan-Theo Hoeksema Bedrijfsnaam: Landal GreenParks Datum: 26 February 2009 Het gasverbruik per gastnacht is bij ons sinds 2005 gedaald door automatische thermostaten. Iedere thermostaat is ingesteld op het tijdstip van de dag en reageert op licht en beweging. Als het donker is schakelt de thermostaat lager. Dat doet hij ook als hij in de bungalow geen beweging meer registreert. Zo wordt nooit onnodig gestookt als de gasten weg zijn of slapen.

Bron: energiegids februari 2009
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.