Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Onderzoek hoog nachtverbruik elektriciteit

Beschrijving

Het percentage nachtverbruik van elektriciteit is de elektriciteit die in de dalperiode verbruikt wordt t.o.v. het totale elektriciteitsverbruik. De dalperiode loopt doorgaans op doordeweekse dagen van 23.00 tot 7.00 uur en in het gehele weekend. Uitzondering zijn Noord-Brabant en Limburg: hier geldt het daltarief tussen 21.00 en 7.00 uur en in het gehele weekend.

Voor het gemiddelde bedrijf, dat de meeste activiteiten overdag en buiten het weekend verricht, is het nachtverbruik elektriciteit niet hoger dan 20% van het totale verbruik. In sommige bedrijven is het nog lager. Ga na wat jouw nachtverbruik is en of je dit logisch vindt. Een hoog nachtverbruik komt vaak door sluipverbruik: terwijl een apparaat niet nuttig is, verbruikt het toch stroom. Verklaringen voor een (bewust) hoog nachtverbruik zijn bijvoorbeeld:

  • 24 uur dienst;
  • opladen van apparatuur tijdens de daluren;
  • voorkoelen van het pand met nachtventilatie (zodat overdag de koeling minder hoeft te doen);
  • WKO-installatie (ver het algemeen een traag systeem waardoor verwarming en koeling ook nodig is buiten gebruikstijden);
  • buitenverlichting.

Het aantal daluren in een week is ongeveer gelijk aan het aantal piekuren in een week. Bedenk dat als het nachtverbruik elektriciteit meer dan 50% van het totale verbruik is, dit betekent dat er tijdens de daluren meer elektriciteit wordt verbruikt dan in de piekuren. Blijkbaar staan tijdens de daluren apparaten aan die relatief veel stroom verbruiken.

Heb je een hoger nachtverbruik dan je verwacht of wenst neem dan volgende maatregelen:

  1. Meet een weekend lang het huidige nachtverbruik. Schakel het volgende weekend alle apparatuur uit, die uitgeschakeld kan worden en meet het verschil in verbruik. Ga na of het nodig is dat de apparatuur aan staat buiten werktijd. Zo nee, dan zijn er mogelijkheden om te besparen op nachtverbruik.
  2. Zet apparatuur uit buiten werktijd.
  3. Controleer apparatuur die aan moet blijven staan op defecten of verkeerde instellingen. Denk aan apparatuur met een tijdschakelaar of klokthermostaat, zoals: verwarming, ventilatie, drankautomaat, buitenverlichting.
  4. Maak apparatuur die continu aan moet blijven staan zuiniger en/of kies bij vervanging voor zuinige alternatieven.

Registreer het dag- en nachtverbruik regelmatig, om grip te krijgen op het werkelijke elektriciteitsverbruik. Lees meer in de tip Registreer en analyseer je energieverbruik.

Toepasbaarheid

Voor alle bedrijven met een dubbele meter. Het zuiniger maken van installaties kan worden overwogen in het kader van grotere investeringen.

Milieu aspecten

Energiebesparingsmogelijkheden van 5 tot 15%

Financiële aspecten

Onderzoekskosten zijn afhankelijk van de grootte van jouw bedrijf.

Het verminderen van het nachtstroomverbruik door uitschakelen van de apparatuur kost praktisch niets en verdient zich meestal binnen 6 maanden terug.

Bron: Stichting Stimular

Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.